Аналіз біобезпеки в інкубаторіях промислових птахопідприємств

Автор(и)

  • A.M. Fedorchenko Білоцерківський національний аграрний університет image/svg+xml
  • V. V. Nedosekov Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/poultry2021.03-04.022

Ключові слова:

галузь птахівництва, біобезпека, інкубаторій, моніторинг, критичні контрольні точки, попереджуючі заходи, протиепізоотичні заходи, безпечна та якісна продукція

Анотація

Забезпечення інтеграції України до ЄС є сучасним напрямом проведення нинішнього реформування держави. Позитивним відображенням цього процесу є проведення офіційного прийняття низки документів законодавчого напряму відповідно до міжнародних вимог, за стандартами яких регламентується виробництво безпечної та якісної продукції, зокрема яєць і м’яса птиці. Так, необхідні вимоги HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) до безпечності та якості продукції на рівні Європейських стандартів змогла в державі запровадити тільки невелика кількість великих підприємств галузі птахівництва. Більша частина середніх і дрібних птахопідприємств в Україні не впровадила у свою господарську діяльність вимоги стандарту HACCP та міжнародні стандарти якості ISO, що обмежило їхні можливості контролю безпечності продукції відповідно до міжнародних вимог і стало перепоною до реалізації власної продукції на закордонних ринках. Позитивним і необхідним моментом впровадження Європейських вимог біобезпеки принципів НАССР є розширена можливість у здійсненні ефективного та детального контролю показників безпечності та якості харчових продуктів, вироблених на підприємствах галузі птахівництва. Даний контроль має бути встановленим за чітко визначеними складовими ланками, які компонуються між собою у взаємопов’язані технологічні процеси. Такими складовими ланками в інкубаторіях птахопідприємств є: впроваджений детальний аналіз критичних контрольних точок небезпек кожного етапу виробничого процесу; використання компонентів і сировини загалом; застосування своєчасно проведених моніторингових, попереджуючих протиепізоотичних і коригуючих заходів щодо недопущення небезпеки на всіх виробничих ділянках інкубаторіїв птахопідприємств. Завдяки постійному контролю усіх критичних контрольних точок небезпек в інкубаторіях птахопідприємств можливе загалом досягнення виробництва безпечних та якісних продуктів, отриманих від здорової птиці.

Посилання

Fotina, T.I., & Kovalenko, I.V. (2012). Bezpechnist ta yakist produktiv ptakhivnytstva zghidno iz systemoiu NASSR [Safety and quality of poultry products according to the HACCP system]. Visnyk Zhytomyrskoho natsionalnoho ahroekolohichnoho universytetu [Bulletin Zhytomyr National Agroecological University]. 2(1), 162–172. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vzhnau_2012_2%281%29__25. (Accessd: 08.02.2021). [in Ukrainian].

Ishchenko, Yu.B., & Riabinina, O.V. (2016). Udoskonalennia tekhnolohii vyrobnytstva produktsii ptakhivnytstva v nevelykykh i serednikh pidpryiemstvakh na osnovi pryntsypiv systemy HACCP [Improving the technology of poultry production in small and medium enterprises based on the principles of the HACCP system]. Derzhavna doslidna stantsiia ptakhivnytstva Natsionalnoi akademii ahrarnykh nauk Ukrainy [State poultry research station National Academy of agrarian sciences of Ukraine]. veb-sait. URL: http://avianua.com/ua/index.php/statty-po-pticevodstvu/systema-menedzhmentuyakosti/93-robocha-prohrama-pnd-haccp-2016-r (Accessd: 10.02.2021). [in Ukrainian].

Nechyporenko, O.L. (2018). Kompleksne doslidzhennia dynamiky nakopychennia mikroorhanizmiv v ptashnykakh [Complex investigation of dynamics of accumulation of microorganisms in poultry farms]. Naukovo-tekhnichnyi biuleten derzhavnoho naukovo-doslidnoho kontrolnoho instytutu veterynarnykh preparativ ta kormovykh dobavok i instytutu biolohii tvaryn. Lviv, 19, 2, 146–151. [in Ukrainian].

Nechyporenko, O.L., Petrov, R.V., & Fotin, A.I. (2018а). Otsinka rezhymiv dezinfektsiinoi obrobky prymishchen inkubatoriiu [Efficiency execution mode disinfection incubator rooms]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Sumy: SNAU, 11 (43), 74–76. (Seriia: "Veterynarna medytsyna"). [in Ukrainian].

Nechyporenko, O.L., Fotina, T.I., Fotina, H.A., & Petrov, R.V. (2018б). Doslidzhennia bakterialnoi mikroflory v ptakhivnychykh hospodarstvakh riznoho tekhnolohichnoho napriamku [Research of bacterial microflora in poultry farms of different technological direction]. Veterynariia, tekhnolohii tvarynnytstva ta pryrodokorystuvannia: Naukovo-praktychnyi zhurnal KhDZVA, 1, 26–29. [in Ukrainian].

Nedosiekov, V.V., Blakha, T., Sytiuk, M.P., Martyniuk, O.H., Melnyk, V.V., & Yustyniuk, V.Ye. (2021). Osnovy biobezpeky ta blahopoluchchia tvaryn [Fundamentals of biosafety and animal welfare]. Nizhyn, 252. [in Ukrainian].

Pro osnovni pryntsypy ta vymohy do bezpechnosti ta yakosti kharchovykh produktiv: Zakon Ukrainy vid 23.12.1997 p., № 771/97-VR (zi zminamy vid 04 liutoho 2021) [On the basic principles and requirements for food safety and quality: Law of Ukraine of 23.12.1997, № 771/97-VR (as amended on 04 February 2021)]. (1997). URL: https://www.rada.gov.ua/news/Povidomlennya/202835.html. (Accessd: 08.02.2021). [in Ukrainian].

Pro okhoronu navkolyshnoho pryrodnoho seredovyshcha: Zakon Ukrainy (zi zminamy vid 13.04.2020) [On environmental protection: Law of Ukraine (as amended on 13.04.2020)]. (2020). Vidomosti Verkhovnoi Rady Ukrainy, 37, 277. [in Ukrainian].

Riabinina, O.V., & Ishchenko, Yu.B. (2018a). Analiz isnuiuchykh tekhnolohichnykh skhem vyrobnytstva produktsii ptakhivnytstva ta vyznachennia tochok kontroliu bezpechnosti produktsii [Analysis of the existing technological schemes of production of marketing products and determination of the points of control of safety of production]. Derzhavna doslidna stantsiia ptakhivnytstva Natsionalnoi akademii ahrarnykh nauk Ukrainy [State poultry research station National Academy of agrarian sciences of Ukraine]. veb-sait. URL: http://avianua.com/ua/index.php/statty-po-pticevodstvu/tekhnolohiiaptakhivnytstva/154-haccp-analiz-chem-virobnicnva-produkcii-ptahivnictva (Accessd: 17.02.2021).

Riabinina, O.V., & Ishchenko, Yu.B. (2018б). Blok-skhemy tekhnolohii vyrobnytstva v nevelykykh ta serednikh ptakhivnytskykh pidpryiemstvakh [Block diagram of chicken egg production technology in small and medium-sized poultry farms for the HACCP system]. Derzhavna doslidna stantsiia ptakhivnytstva Natsionalnoi akademii ahrarnykh nauk Ukrainy [State poultry research station National Academy of agrarian sciences of Ukraine]. veb-sait. URL: http://avianua.com/ua/index.php/statty-po-pticevodstvu/tekhnolohiia-ptakhivnytstva/157-blok-skhema-tekhnolohii-vyrobnytstva-kharchovykhiaiets-kurei-v-nevelykykh-ta-serednikh-ptakhivnychykh-pidpryiemstvakh-zhidno-systemy-haccp (Accessd: 17.02.2021). [in Ukrainian].

Rozrobka ta zaprovadzhennia system upravlinnia bezpechnistiu kharchovykh produktiv na osnovi pryntsypiv NASSR: metodychni vkazivky (Nastanova) MV 4.4.5.6.-000-2010 [Development and implementation of food safety management systems based on HACCP principles]. (2010). Kyiv: Ministerstvo okhorony zdorovia Ukrainy Holovne sanitarno-epidemiolohichne upravlinnia, 34. URL: https://haccp.center/assets/files/Rozrobka-ivprovadjennja-HACCP1_recomend.pdf. (Accessd: 08.02.2021). [in Ukrainian].

Завантаження

Опубліковано

2021-06-15

Номер

Розділ

Гігієна і санітарія