Аналіз біобезпеки в інкубаторіях промислових птахопідприємств
DOI:
https://doi.org/10.31548/poultry2021.03-04.022Ключові слова:
галузь птахівництва, біобезпека, інкубаторій, моніторинг, критичні контрольні точки, попереджуючі заходи, протиепізоотичні заходи, безпечна та якісна продукціяАнотація
Забезпечення інтеграції України до ЄС є сучасним напрямом проведення нинішнього реформування держави. Позитивним відображенням цього процесу є проведення офіційного прийняття низки документів законодавчого напряму відповідно до міжнародних вимог, за стандартами яких регламентується виробництво безпечної та якісної продукції, зокрема яєць і м’яса птиці. Так, необхідні вимоги HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) до безпечності та якості продукції на рівні Європейських стандартів змогла в державі запровадити тільки невелика кількість великих підприємств галузі птахівництва. Більша частина середніх і дрібних птахопідприємств в Україні не впровадила у свою господарську діяльність вимоги стандарту HACCP та міжнародні стандарти якості ISO, що обмежило їхні можливості контролю безпечності продукції відповідно до міжнародних вимог і стало перепоною до реалізації власної продукції на закордонних ринках. Позитивним і необхідним моментом впровадження Європейських вимог біобезпеки принципів НАССР є розширена можливість у здійсненні ефективного та детального контролю показників безпечності та якості харчових продуктів, вироблених на підприємствах галузі птахівництва. Даний контроль має бути встановленим за чітко визначеними складовими ланками, які компонуються між собою у взаємопов’язані технологічні процеси. Такими складовими ланками в інкубаторіях птахопідприємств є: впроваджений детальний аналіз критичних контрольних точок небезпек кожного етапу виробничого процесу; використання компонентів і сировини загалом; застосування своєчасно проведених моніторингових, попереджуючих протиепізоотичних і коригуючих заходів щодо недопущення небезпеки на всіх виробничих ділянках інкубаторіїв птахопідприємств. Завдяки постійному контролю усіх критичних контрольних точок небезпек в інкубаторіях птахопідприємств можливе загалом досягнення виробництва безпечних та якісних продуктів, отриманих від здорової птиці.Посилання
Fotina, T.I., & Kovalenko, I.V. (2012). Bezpechnist ta yakist produktiv ptakhivnytstva zghidno iz systemoiu NASSR [Safety and quality of poultry products according to the HACCP system]. Visnyk Zhytomyrskoho natsionalnoho ahroekolohichnoho universytetu [Bulletin Zhytomyr National Agroecological University]. 2(1), 162–172. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vzhnau_2012_2%281%29__25. (Accessd: 08.02.2021). [in Ukrainian].
Ishchenko, Yu.B., & Riabinina, O.V. (2016). Udoskonalennia tekhnolohii vyrobnytstva produktsii ptakhivnytstva v nevelykykh i serednikh pidpryiemstvakh na osnovi pryntsypiv systemy HACCP [Improving the technology of poultry production in small and medium enterprises based on the principles of the HACCP system]. Derzhavna doslidna stantsiia ptakhivnytstva Natsionalnoi akademii ahrarnykh nauk Ukrainy [State poultry research station National Academy of agrarian sciences of Ukraine]. veb-sait. URL: http://avianua.com/ua/index.php/statty-po-pticevodstvu/systema-menedzhmentuyakosti/93-robocha-prohrama-pnd-haccp-2016-r (Accessd: 10.02.2021). [in Ukrainian].
Nechyporenko, O.L. (2018). Kompleksne doslidzhennia dynamiky nakopychennia mikroorhanizmiv v ptashnykakh [Complex investigation of dynamics of accumulation of microorganisms in poultry farms]. Naukovo-tekhnichnyi biuleten derzhavnoho naukovo-doslidnoho kontrolnoho instytutu veterynarnykh preparativ ta kormovykh dobavok i instytutu biolohii tvaryn. Lviv, 19, 2, 146–151. [in Ukrainian].
Nechyporenko, O.L., Petrov, R.V., & Fotin, A.I. (2018а). Otsinka rezhymiv dezinfektsiinoi obrobky prymishchen inkubatoriiu [Efficiency execution mode disinfection incubator rooms]. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Sumy: SNAU, 11 (43), 74–76. (Seriia: "Veterynarna medytsyna"). [in Ukrainian].
Nechyporenko, O.L., Fotina, T.I., Fotina, H.A., & Petrov, R.V. (2018б). Doslidzhennia bakterialnoi mikroflory v ptakhivnychykh hospodarstvakh riznoho tekhnolohichnoho napriamku [Research of bacterial microflora in poultry farms of different technological direction]. Veterynariia, tekhnolohii tvarynnytstva ta pryrodokorystuvannia: Naukovo-praktychnyi zhurnal KhDZVA, 1, 26–29. [in Ukrainian].
Nedosiekov, V.V., Blakha, T., Sytiuk, M.P., Martyniuk, O.H., Melnyk, V.V., & Yustyniuk, V.Ye. (2021). Osnovy biobezpeky ta blahopoluchchia tvaryn [Fundamentals of biosafety and animal welfare]. Nizhyn, 252. [in Ukrainian].
Pro osnovni pryntsypy ta vymohy do bezpechnosti ta yakosti kharchovykh produktiv: Zakon Ukrainy vid 23.12.1997 p., № 771/97-VR (zi zminamy vid 04 liutoho 2021) [On the basic principles and requirements for food safety and quality: Law of Ukraine of 23.12.1997, № 771/97-VR (as amended on 04 February 2021)]. (1997). URL: https://www.rada.gov.ua/news/Povidomlennya/202835.html. (Accessd: 08.02.2021). [in Ukrainian].
Pro okhoronu navkolyshnoho pryrodnoho seredovyshcha: Zakon Ukrainy (zi zminamy vid 13.04.2020) [On environmental protection: Law of Ukraine (as amended on 13.04.2020)]. (2020). Vidomosti Verkhovnoi Rady Ukrainy, 37, 277. [in Ukrainian].
Riabinina, O.V., & Ishchenko, Yu.B. (2018a). Analiz isnuiuchykh tekhnolohichnykh skhem vyrobnytstva produktsii ptakhivnytstva ta vyznachennia tochok kontroliu bezpechnosti produktsii [Analysis of the existing technological schemes of production of marketing products and determination of the points of control of safety of production]. Derzhavna doslidna stantsiia ptakhivnytstva Natsionalnoi akademii ahrarnykh nauk Ukrainy [State poultry research station National Academy of agrarian sciences of Ukraine]. veb-sait. URL: http://avianua.com/ua/index.php/statty-po-pticevodstvu/tekhnolohiiaptakhivnytstva/154-haccp-analiz-chem-virobnicnva-produkcii-ptahivnictva (Accessd: 17.02.2021).
Riabinina, O.V., & Ishchenko, Yu.B. (2018б). Blok-skhemy tekhnolohii vyrobnytstva v nevelykykh ta serednikh ptakhivnytskykh pidpryiemstvakh [Block diagram of chicken egg production technology in small and medium-sized poultry farms for the HACCP system]. Derzhavna doslidna stantsiia ptakhivnytstva Natsionalnoi akademii ahrarnykh nauk Ukrainy [State poultry research station National Academy of agrarian sciences of Ukraine]. veb-sait. URL: http://avianua.com/ua/index.php/statty-po-pticevodstvu/tekhnolohiia-ptakhivnytstva/157-blok-skhema-tekhnolohii-vyrobnytstva-kharchovykhiaiets-kurei-v-nevelykykh-ta-serednikh-ptakhivnychykh-pidpryiemstvakh-zhidno-systemy-haccp (Accessd: 17.02.2021). [in Ukrainian].
Rozrobka ta zaprovadzhennia system upravlinnia bezpechnistiu kharchovykh produktiv na osnovi pryntsypiv NASSR: metodychni vkazivky (Nastanova) MV 4.4.5.6.-000-2010 [Development and implementation of food safety management systems based on HACCP principles]. (2010). Kyiv: Ministerstvo okhorony zdorovia Ukrainy Holovne sanitarno-epidemiolohichne upravlinnia, 34. URL: https://haccp.center/assets/files/Rozrobka-ivprovadjennja-HACCP1_recomend.pdf. (Accessd: 08.02.2021). [in Ukrainian].
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).