Ефективність використання часнику (Allium sativum) в годівлі молодняку перепелів м’ясного напряму продуктивності
DOI:
https://doi.org/10.31548/poultry2021.11-12.006Ключові слова:
часниковий порошок, природна альтернатива антибіотикам, фітобіотики, маса тіла, приріст, продуктивність, перепелиАнотація
В останнє десятиліття неконтрольоване використання антибіотиків в якості стимуляторів росту домашніх тварин призвело до появи стійких до антибіотиків патогенів та підвищення ризику інфекційних захворювань. Ця ситуація викликала інтенсивні дослідницькі зусилля з пошуку безпечних альтернативних стратегій. Безумовно, рослини, овочі та їхні похідні як натуральні безпечні речовини можуть бути хорошими кандидатами в цьому відношенні. Обґрунтувати та встановити особливості використання часнику в годівлі птиці, як замінника антибіотиків для оптимізації травлення та підвищення стійкості організму птиці до захворювань, а також покращення споживання корму й збільшення його засвоюваності організмом стало метою роботи. Встановити оптимальну дозу введення екстракту часнику у корм птиці та дослідити вплив різних доз на м’ясну продуктивність перепелів м’ясного напряму продуктивності стали основними завданнями досліду. Проведено дослідження ефективності використання часнику (Allium sativum) у годівлі молодняку перепелів м’ясного напряму продуктивності. Експеримент складався з п’яти періодів і тривав 35 діб. Для цього було сформовано 4 групи перепелів по 100 голів у кожній. Першій (контрольній) групі згодовували повнораціонний комбікорм, другій (дослідній) – 0,3 г/кг часникового порошку, третій (дослідній) – 0,6 г/кг, четвертій (дослідній) – 0,9 г/кг. Експериментально встановлено, що згодовування перепелам сухого порошку часнику у складі комбікорму на рівні 0,6 г/кг сприяло підвищенню живої маси птиці у 35-добовому віці на 5,4%, використання добавки на рівні 0,3 г/кг також сприяло вірогідному збільшенню живої маси птиці віком 35 діб, а саме – на 3,5%. Загальний абсолютний приріст живої маси перепелів за весь період підтверджує вплив використання часнику на динаміку росту птиці. Найбільший приріст живої маси виявлено у перепелів, яким згодовували сухий порошок часнику в кількості 0,6 г/кг комбікорму. Використання сухого порошку часнику в годівлі перепелів не вплинуло на їх збереженість.Посилання
Aji, S.B., Ignatuius, K., Ado, A.Y., Nuhu, J.B., & Abdulkarim, A. (2011). Effect of feeding onion (Allium cepa) and garlic (Al-lium sativum) on some performance characteristics of broiler chickens. Research Journal of Poultry Sciences, 2011, 4, 22-27. [in English].
Bordia, A., Bansal, H.C., Arora, S.K., & Singal, S.V. (1975). Effect of the essential oils of garlic and onion on alimentary hyperli-pemia. Atherosclerosis, 1975, 21, 15-18. [in English].
Chowdhury, S.R., Chowdhury, S.D., & Smith, T.K. (2002). Effects of dietary garlic on cholesterol metabolism in laying hens. Poultry Science, 2002, 81, 1856-1862. [in English].
Kim, D.K., Lillehoj, H.S., Lee, S.H., Lillehoj, E.P., & Bravo, D. (2013). Improved resistance to Eimeria acervulina infection in chickens due to dietary supplementation with garlic metabo-lites. British Journal of Nutrition, 2013, 109, 76-88. [in English].
Lowenthal, J.W., O’Neil, T.E., David, A., Strom, G., & Andrew, M.E. (1999). Cytokine therapy: a natural alternative for disease control. Veterinary Immunology and Immunopathology, 1999, 72, 183-188. [in English].
Okamura, M., Lillehoj, H., Raybourne, R., Baru, U., & Hechert, R. (2004). Cell-mediated immune responses to a killed Salmo-nella enteritidis vaccine: Lymphocyte proliferation, T-cell changes and interleukin-6 (IL-6), IL-1, IL-2, and IFN-g pro-duction. Comparative Immunology, Microbiology & Infectious Diseases, 2004, 27, 255-572. [in English].
Windisch, W., Schedle, K., Plitzner, C., & Kroismayr, A. (2008). Use of phytogenic products as feed additives for swine and poultry. Journal of Animal Science, 2008, 86, 140-148. [in English].
Yang, Y., Iji, P.A., & Choct, M. (2009). Dietary modulation of gut microflora in broiler chickens: A review of the role of six kinds of alternatives to in-feed antibiotics. World's Poultry Science Journal, 2009, 65, 97-114. [in English].
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).