Захист птиці від теплового стресу влітку
DOI:
https://doi.org/10.31548/poultry2023.05-06.010Ключові слова:
клімат, глобальне потепління, температура, тепловий стрес, птиця, утримання, продуктивність, корми, годівляАнотація
За останні десятиліття зміну клімату можна вважати глобальною проблемою для суспільства як у світі загалом, так і в Україні. Зміни температури поверхні Землі та інших кліматичних чинників відбувалися упродовж усього існування планети, однак найбільш стрімкими стали за останні 30 років. Достовірно встановлено, що температура повітря підвищується в усіх частинах світу. Антропогенне потепління досягло приблизно 1 °C порівняно з доіндустріальним рівнем, збільшуючись на 0,2 °C за десятиліття. Екстремальні зміни температури спричинили руйнівні природні катастрофи. Зміна клімату призвела до втрат і збитків для людей, екосистем, продовольчих систем, інфраструктури, доступності енергії та води, завдала шкоду громадському здоров'ю та економіці. В Україні також за останні роки все актуальнішою стає проблема підвищення сезонних температур. Періоди спеки, коли температура зовнішнього повітря влітку перевищує 30 °С, а в окремих регіонах сягає 40 °С, стають все тривалішими, а це негативно відбивається на діяльності господарств, які займаються виробництвом продукції птахівництва, утримуючи птицю різних вікових груп, яка підлягає впливу теплового стресу. Метою оглядової роботи було проаналізувати механізми дії теплового стресу на організм птиці та надати рекомендації щодо зниження його негативного впливу. До основних методів боротьби зі стресом у птиці належать: охолодження пташника через зрошувачі, охолодження води до 12-13 °С через постійний потік із свердловин, зміни режиму годівлі (рано вранці та ближче до вечора), зволоження корму, оперативна біокорекція осмотичного тиску в клітинах протоплазми організму птиці через корм і воду тощо. Однак найпотужнішим і досить прийнятним у вартісному вираженні прийомом компенсації негативного впливу теплового стресу є застосування ефекту біокорекції обміну речовин організму за допомогою спеціальних кормових добавок.Посилання
Allen, M. R., Dube O. P., Solecki W., Aragon-Durand F., Cramer W., Humphreys S & Zickfeld K. (2018). Framing and Context. Global Warming of 1.5 °C. An IPCC Special Report on the impacts of global warming of 1.5 °C above pre-industrial levels and related global greenhouse gas emission pathways, in the context of strengthening the global response to the threat of climate change, sustainable development, and efforts to eradicate poverty. Cambridge University Press, Cambridge, UK and New York, NY, USA, 49-92. doi:10.1017/9781009157940.003. [in English].
Awad, E. A, Idrus, Z., Soleimani, Farjam A., Bello, A. U., & Jahromi, M. F. (2018). Growth performance, duodenal morphology and the caecal microbial population in female broiler chickens fed glycine-fortified low protein diets under heat stress conditions. British Poultry Science, 59(3), 340-348. doi: 10.1080/00071668.2018.1440377. [in English].
Babeniuk, S. (2018). Efektyvne rishennia problemy teplovoho stresu ptakhiv i svynei [An effective solution to the problem of heat stress in birds and pigs]. Retrieved from https://landlord.ua/news/efektivne-rishennya-problemi-teplovogo-stresu-ptahiv-i-sviney/. [in Ukrainian].
Bednar-Friedl, B., Biesbroek, R., Schmidt, D. N., Alexander, P., Borsheim, K.Y., Carnicer, J. & Whitmarsh, L. (2022). Europe. Climate Change 2022: Impacts, Adaptation and Vulnerability. Contribution of Working Group II to the Sixth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change. Cambridge University Press, Cambridge, UK and New York, NY, USA, 1817–1927. doi:10.1017/9781009325844.015. [in English].
Ebeid, T. A., & Al-Homidan, I. H. (2022). Organic acids and their potential role for modulating the gastrointestinal tract, antioxidative status, immune response, and performance in poultry. World's Poultry Science Journal, 78(1), 83-101. doi: 10.1080/00439339.2022.1988803. [in English].
Gaona, G., & Caballero, M. (2023). Heat stress in poultry. Official site of Poultry site. Retrieved from https://www.thepoultrysite.com/articles/heat-stressin-poultry. [in in English].
History of the IPCC. (2023). Official site of the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Retrieved from https://www.ipcc.ch/about/history/. [in English].
Khvostyk, V. P. (2022). Profilaktyka teplovoho stresu u ptytsi [Prevention of heat stress in poultry]. Retrieved from http://avianua.com/index.php/statti-zptakhivnitstva/tekhnologiya-ptakhivnitstva/13-teploviy-stres-pticy [in Ukrainian].
Kovalchuk, T. (2022). Zmina klimatu ta silske hospodarstvo v Ukraini: shcho varto znaty fermeru. Retrieved from https://agronomy.com.ua/statti/936-zmina-klimatu-ta-silske-hospodarstvo-v-ukraini-shcho-varto-znaty-fermeru.html. [in Ukrainian].
Kovalenko, T. S., & Skarupa, N. A. (2019). Vplyv teplovoho stresu na produktyvni yakosti silskohospodarskoi ptytsi [The influence of heat stress on the productive qualities of poultry]. Tavriiskyi naukovyi visnyk [Tavrian Scientific Bulletin], 110(2), 51-57. [in Ukrainian].
Livoshchenko, L. P., & Livoshchenko, Ye. M. (2015). Vplyv korotkochasnoho teplovoho stresu na deiaki fiziolohichni pokaznyky u molodniaka ptytsi [The effect of short-term heat stress on some physiological parameters in young poultry]. Naukovyi visnyk natsionalnoho universytetu bioresursiv I pryrodokorystuvannia Ukrainy. Seriia "Veterynarna medytsyna, yakist i bezpeka produktsii tvarynnytstva" [Scientific Bulletin of the National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine Series "Veterinary Medicine, Quality and Safety of Livestock Products"]. K.: VTs NUBiP Ukrainy, 227, 144-147. [in Ukrainian].
Melnyk, V. V., & Naida, V. O. (2014). Vplyv temperaturnoho chynnyka na orhanizm ptytsi [Effect of temperature on the poultry body]. Suchasne ptakhivnytstvo [Modern poultry], 6 (139), 30-32. [in Ukrainian].
Mohammed, A., Hu, J., Murugesan, R., & Cheng, H. W. (2022). Effects of a synbiotic as an antibiotic alternative on behavior, production performance, cecal microbial ecology, and jejunal histomorphology of broiler chickens under heat stress. PLoS One, 17(9), e0274179. doi: 10.1371/journal.pone.0274179. [in English].
Noll, S. (2022). Preventing heat stress in poultry. Retrieved from https://extension.umn.edu/poultry-care-and-management/preventing-heat-stresspoultry#:~:text=The%20thermoneutral%20zone%20is%20the,where%20heat%20production%20is%20lowest. [in English].
Santos, R. R. , Awati, A., Petra, J. Roubos-van den Hil, van Kempen, T. A. T. G., Tersteeg-Zijderveld, M. H. G. & Fink-Gremmels, J. (2019). Effects of a feed additive blend on broilers challenged with heat stress. Avian Pathology, 48(6), 582 601. doi: 10.1080/03079457.2019.1648750. [in English].
Shakeri, M., Oskoueian, E., Le, H., & Shakeri, M. (2020). Strategies to Combat Heat Stress in Broiler Chickens: Unveiling the Roles of Selenium, Vitamin E and Vitamin C. Veterinary Sciences, 7, 71. doi:10.3390/vetsci7020071. [in English].
Завантаження
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).