Селекційні досягнення компанії "HY-LINE INTERNATIONAL"
DOI:
https://doi.org/10.31548/poultry2023.05-06.015Ключові слова:
птахівництво, кури, крос, селекція, утримання, годівля, жива маса, продуктивність, несучість, яйця, шкаралупаАнотація
В Україні для виробництва курячих харчових яєць використовують кроси курей, які завозять із-за кордону. Однією із провідних світових селекційних компаній з розведення яєчних курей є "Hy-Line International". Кроси курей цієї компанії є поширеними у птахогосподарствах різних країнах світу і, в тому числі, в Україні. У "Hy-Line International" виробникам харчових яєць за використання класичної технології пропонують такі кроси курей: "Hy-Line Brown", "Hy-Line W-36", "Hy-Line W-80", "Hy-Line W-80 Plus", "Hy-Line Silver Brown", "Hy-Line Sonia" і "Hy-Line Pink". Метою роботи було проаналізувати новітні тенденції у селекційній роботі однієї з провідних світових селекційно-генетичних компаній "Hy-Line International" та охарактеризувати перспективні кроси для використання в умовах інтенсивного птахівництва з урахуванням різних потреб споживачів. Встановлено, що фундаментальне значення для досягнення високих показників продуктивності курей-несучок має чітке дотримання рекомендацій компанії "Hy-Line International" щодо менеджменту вирощування ремонтних курочок для комплектування промислового стада. При цьому необхідно звернути увагу на три критичні періоди при вирощуванні молодняку (з добового до 6-тижневого віку, з 7-ми до 12-тижневого та з 13-ти до 17-тижневого віку) і відповідність фактичної живої маси курочок рекомендованій, залежно від кросу. У порівняльному аспекті проаналізовано дані живої маси ремонтних курочок у різні періоди їх вирощування та збереженість поголів’я до 17-тижневого віку. Наведено показники несучості курей різних кросів залежно від терміну їх використання, а також маси яєць та одиниць Хау, охарактеризовано витрати корму на одиницю продукції тощо. Загалом проведені дослідження свідчать, що компанія "Hy-Line International" створює та працює над удосконаленням курей яєчних кросів, які можуть задовільнити попит споживачів відповідно до їх вподобань.Посилання
About us. (2023). Official website of Hy-Line International. Retrieved from https://www.hyline.com/about-us. [in English].
Animal Welfare. (2023). Official website of Hy-Line International. Retrieved from https://www.hyline.com/animal-welfare. [in English].
Cabezas-Garcia, E. H., Rodriguez-Aguilar, D. E., & Afanador-Tellez, G. (2022). Individual egg production of Hy-Line Brown hens during the early laying phase in response to dietary CP levels. Animal – Open Space, 1(1), 100027. doi:10.1016/j.anopes.2022.100027. Retrieved from https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772694022000243. [in English].
Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy. (2023). Ofitsiinyi sait Derzhavnoi sluzhby statystyky Ukrainy [Official website of the State Statistics Service of Ukraine]. Retrieved from https://ukrstat.gov.ua [in Ukrainian].
Export. (2023). The corporate web-site of Ovostar Union. Retrieved from https://www.ovostar.global/export/. [in Ukrainian].
Gestione dell' accrescimento di pollastre commerciali. (2019). Aggiornamento Tecnico, 8. Retrieved from https://www.hyline.com/Upload/Resources/TU%20PULLET%20MGMT%20ITA.pdf (дата звернення: 09.04.2023). [in Italian]
Hendrix-Genetics. (2023). Official website of Hendrix-Genetics. Retrieved from https://www.hendrix-genetics.com/en/. [in English].
Hryhorenko, V. V., & Shcherbyna, O. V. (2017). Matematychnyi pidkhid v otsintsi produktyvnykh yakostei ptytsi. Aktualni pytannia suchasnoi nauky: materialy konf. (m. Ivano-Frankivsk, 7-8 lypnia 2017 r.) [Mathematical approach to the assessment of poultry productive qualities. Topical issues of modern science: materials of the conference (Ivano-Frankivsk, 7-8 July)]. Ivano-Frankivsk, 98-100. [in Ukrainian].
Hy-Line. (2023). Official website of Hy-Line International. Retrieved from https://www.hyline.com/. [in English].
Katerynych, O. O. (2020). Otsinka, stratehiia rozvytku ta perspektyvy vykorystannia henetychnykh resursiv vitchyznianoi ptytsi v konteksti zmenshennia importozalezhnosti krainy [Assessment, development strategy and prospects for the use of domestic poultry genetic resources in the context of reducing the country's import dependence]. Official website of the National Academy of Agrarian Sciences of Ukraine. Retrieved from http://naas.gov.ua/news/?ELEMENT_ID=6314. [in Ukrainian].
Kim, E. J.,. Purswell, J. L, Evans, J. D., & Branton, S. L. (2014). Production characteristics of Hy-Line W36 laying hens hatched from white and tinted eggs, Poultry Science, 93(8), 2123-2128. doi:10.3382/ps.2013-03647. [in English].
Lohmann-Breeders. (2023). Official website of the Lohmann-Breeders. Retrieved from https://lohmann-breeders.com/de. [in English].
Nalyvayko, L., Rodionova, R., Pankova, S., Shomina, N., Katerynych, O., & Khimych, M. (2021). Comparative characteristics of eggs of chickens of domestic and foreign selection in their diverse age. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 15, 245-253. doi: 10.5219/1501. Retrieved from https://potravinarstvo.com/journal1/index.php/potravinarstvo/article/view/1501/1739. [in English].
Optimizing egg size in commercial layers. (2018). Technical Update. Retrieved https://www.hyline.com/ViewFile?id=6d0d2451-3901-4eed-813d-9679c4905cf5 [in English].
Prokopenko, N. P., Melnyk, V. V., & Bazyvoliak, S. M. (2022). Pleminna sprava u ptakhivnytstvi: Metodychni vkazivky dlia vykonannia laboratornykh robit ta samostiinoho vyvchennia dystsypliny "Pleminna sprava u ptakhivnytstvi" [Breeding in poultry farming. Methodical instructions for laboratory work and independent study of the discipline "Breeding in poultry farming"]. Kyiv, 76. [in Ukrainian].
Ren, Z., Sun, W., Cheng, X., Liu, Y., Han, D., Yan, J. & Yang, X. (2020). The adaptability of Hy-Line Brown laying hens to low-phosphorus diets supplemented with phytase. Poultry Science, 99(7), 3525-3531. doi: 10.1016/j.psj.2020.03.033. [in English].
Shen, Q., Li, J., Bao, H., & Wu, C. (2023). Identification of Duplication Genotypes of the Feathering Rate Gene in Chicken by a Multiplex PCR Following Electrophoresis and/or Sanger Sequencing. Animals, 13, 1091. doi: 10.3390/ ani13061091. [in English].
Snow, J. L, Rafacz, K. A, Utterback, P. L, Utterback, C. W, Leeper, R. W, & Parsons, C. M. (2005). Hy-Line W-36 and Hy-Line W-98 laying hens respond similarly to dietary phosphorus levels. Poultry Science, 84(5), 757-63. doi: 10.1093/ps/84.5.757. [in English].
Stevens, L. (1991). Genetics and evolution of the domestic fowl. Cambridge University Press, 307. [in English].
The science of egg quality. (2017). Technical Update. https://www.hyline.com/Upload/Resources/TU%20EQ%20eng.pdf. [in English].
Varieties. (2023). Official website of Hy-Line International. Retrieved from https://www.hyline.com/varieties. [in English].
Завантаження
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).