Вплив листя горіха волоського як замінника антибіотиків на продуктивність і збереженість курчат
DOI:
https://doi.org/10.31548/poultry2024.01-02.008Ключові слова:
ремонтний молодняк курей, фітогенні добавки, листя горіха волоського, жива маса, збереженість, антибактеріальна активністьАнотація
У зв’язку із запровадженням заборони на застосування у птахівництві кормових антибіотиків в Європейському союзі з 2006 р., актуальним є пошук альтернативних засобів профілактики хвороб птиці. Метою цього дослідження була оцінка ефективності застосування фітодобавок з листя горіха волоського у формі відвару, спиртової настоянки та сухого порошку при вирощуванні ремонтного молодняку курей та їх впливу на ріст, розвиток і збереженість птиці. Дослідження проведено на курчатах яєчної породи бірківська барвиста вітчизняної селекції, з яких у добовому віці було сформовано 5 груп-аналогів по 60 голів у кожній. Курчата контрольної групи (К) отримували основний раціон без добавок, першої дослідної групи (Д1) – з питною водою отримували синтетичний антибіотик, другої дослідної групи (Д2) – 10% спиртової настоянки горіхового листя, третьої дослідної групи (Д3) – замість води споживали відвар листя горіха волоського, четвертої дослідної групи (Д4) – додатково до корму отримували 1% сухого меленого листя горіха. Період дії добавок – упродовж першого тижня вирощування молодняку, період спостережень тривав 10 тижнів. Встановлено позитивний стимулюючий вплив досліджуваних фітозасобів на ріст і розвиток курчат, засвоєння кормів. У результаті застосування листя горіха волоського впродовж перших 7 діб життя жива маса курчат дослідних груп була на 0,3-8,3% вищою відносно аналогів з контролю у період дії добавок та на 2,8-8,7% – у кінці досліду. Застосування досліджених фітозасобів сприяло покращенню середньодобового приросту курчат на 3,1-9,1%, конверсії корму – на 3-8,3%. За результатами експерименту серед груп, які отримували горіхове листя в різних формах, найкращі показники встановлено в групі Д2 під дією спиртової настоянки. Середньодобовий приріст живої маси, конверсія корму та збереженість молодняку були аналогічними до показників групи Д1 за випоювання синтетичного антибіотика. Цей факт, а також підтверджена антибактеріальна активність спиртової настоянки листя горіха волоського на тлі покращення зоотехнічних показників птиці, демонструють її стимулюючий ефект і потенціал для профілактики захворювань бактеріального характера у перший тиждень вирощування ремонтного молодняку курей.Посилання
Abd El-Hack, M. E., El-Saadony, M. T., Salem, H. M., El-Tahan, A. M., Soliman, M. M., Youssef, G. B. A. … & Swelum, A. A. (2022). Alternatives to antibiotics for organic poultry production: types, modes of action and impacts on bird’s health and production. Poultry Science, 101 (4), 101696. doi:10.1016/j.psj.2022.101696. [in English].
Engberg, R. M., Jensen, B. B., & Hojberg, O. (2007). Plant of the Juglandaceae family as alternative to antibiotic growth promoters in broiler production. Proceedings of the 16th European Symposium on Poultry Nutrition, Strasbourg, France, 26-30 Aug 2007 / WPSA, 2007. P. 293–296. [in English].
Giannenas, I., Bonos, E., Skoufos, I., Tzora, A., Stylianaki, I., Lazari, D., … & Florou-Paneri, P. (2018). Effect of herbal feed additives on performance parameters, intestinal microbiota, intestinal morphology and meat lipid oxidation of broiler chickens. British Poultry Science, 59 (5), 545-553. doi:10.1080/00071668.2018.1483577. [in English].
Hassan, W. H., Mustafa, M. M., & Isa, R. H. (2023). Effect of herbal extracts as alternatives to antibiotics in the first week of age on broiler performance, serum biochemistry, and intestinal morphology under commercial farm conditions. South African Journal of Animal Science, 53 (3), 455-465. doi:10.4314/sajas.v53i3.14. [in English].
Katerynych, O., Pankova, S., Tereshchenko, O., Ruda, S., Havilei, O., Riabinina, O., Muzyka, N., & Ionov, I. (2017). Vyroshchuvannia, utrymannia ta hodivlia yaiechnykh ta miaso-iaiechnykh kurei : naukovo-prakt. posib. [Breeding, maintenance and feeding of egg and meat-egg chickens: scientific and practical manual]. Birky: DDSP NAAN, 2017. 64 р. [in Ukrainian].
Kocacalişkan, İ., Albayrak, A., Ilhan, S., & Terzi, İ. (2018). Varietal Differences in Antimicrobial Activities of Walnut (Juglans regia L.) Leaf Extracts. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 7 (3), 173-180. [in English].
Madhupriya, V., Shamsudeen, P., Manohar, G.R., Senthilkumar, S., Soundarapandiyan, V., & Moorthy, M. (2018). Phyto Feed Additives In Poultry Nutrition – A Review. International Journal of Science, Environment and Technology, 7 (3), 815-822. [in English].
Mandey, J. S., & Sompie, F. N. (2021). Phytogenic feed additives as an alternative to antibiotic growth promoters in poultry nutrition. Advanced studies in the 21st century animal nutrition. / ed. by L. Babinszky, London, 1-19. doi:10.5772/intechopen.99401. [in English].
Pistova, V., Arpašova, H., Hrnčar, C., & Weis, J. (2017). The effect of the humic substances, garlic (Allium sativum L.), wormwood (Artemisia absinthium) and walnut (Juglans regia) on carcass parameters of broiler chickens. Scientific Papers Animal Science and Biotechnologies, 50 (1), 234-237. [in English].
Shah, U. N., Mir, J. I., Ahmed, N., Jan, S., & Fazili, K. M. (2018). Bioefficacy potential of different genotypes of walnut Juglans regia L. Journal of Food Science and Technology, 55 (2), 605-618. doi:10.1007/s13197-017-2970-4. [in English].
Sotomayor, M. A., Reyes, J. K., Restrepo, L., Dominguez-Borbor, C., Ugueto, M. G., & Bayot, B. (2019). Efficacy assessment of commercially available natural products and antibiotics, commonly used for mitigation of pathogenic Vibrio outbreaks in Ecuadorian Penaeus (Litopenaeus) vannamei hatcheries. PloS, 14 (1), e0210478. doi:10.1371/journal.pone.0210478. [in English].
Yilmaz, S., Celik, E. Ş., Ergun, S., Ahmadifar, E., & Abdel-Latif, H. M. R. (2023). Effects of dietary walnut (Juglans regia) leaves extract on immunity, gene expression responses, and disease resistance in Oreochromis niloticus. Fish & Shellfish Immunology, 135, 108656. doi:10.1016/j.fsi.2023.108656. [in English].
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).