Енергетична поживність та перетравність поживних речовин високопротеїнового соняшникового концентрату в годівлі курчат бройлерів
DOI:
https://doi.org/10.31548/poultry2024.07-08.003Ключові слова:
енергетична поживність, годівля, технологія, перетравність поживних речовин, високоротеїновий соняшниковий концентрат, курчата бройлериАнотація
Дослідження проводились у науково-дослідній лабораторії "Кормових добавок" і ННВЛ "Живлення тварин та якості кормів" кафедри годівлі тварин та технології кормів ім. П.Д. Пшеничного Національного університету біоресурсів і природокористування України на курчатах-бройлерах кросу "Кобб-500". Метою роботи було дослідити фактичну енергетичну поживність і перетравність поживних речовин високопротеїнового соняшникового концентрату в годівлі курчат-бройлерів.
Визначення перетравності поживних речовин високопротеїнового соняшникового концентрату проводили простим способом, у двох модифікаціях: прямим методом і методом інертних речовин. Як інертну речовину використовували природний компонент кормів рослинного походження – лігнін.
Дослід проведено на 12 курчатах-бройлерах віком 32–42 доби. Птицю утримували в індивідуальних клітках. Площа на одну голову становила 0,2 м2, фронт годівлі – 25 см, напування – 3 см.
Тривалість досліду становила 10 діб. Одночасно перетравність різними способами визначали у групі піддослідних курчат.
Фізіологічний дослід складався з підготовчого та основного періодів. У підготовчий період досліду, тривалістю 5 діб, птицю привчали до споживання досліджуваного корму та нових умов утримання, встановлювали рівень споживання корму. Перетравність сирого протеїну виявилася порівняно високою та становила 95%. Причому розбіжність між показниками, отриманими за визначення перетравності прямим методом і методом інертних речовин була мінімальною, менше 1%. Така сама картина спостерігалася за перетравністю сирого жиру, показник був у межах 85%. Розбіжність між двома методами виявилася мінімальною – 0,5%. Перетравність структурних вуглеводів була не високою, що є характерним, передусім, для молодняку птиці.
Загальна енергетична цінність високопротеїнового соняшникового концентрату для курчат-бройлерів є на рівні 11,624–13,968 МДж/кг.
Посилання
Ibatullin, I. I. (Ed.) (2015). Praktykum z hodivli silskohospodarskykh tvaryn: navchalnyi posibnyk [Workshop on feeding farm animals: a study guide]. Zhytomyr: PP "Ruta", 422. [in Ukrainian].
Law of Ukraine No 249 “On the Procedure for Carrying out Experiments and Experiments on Animals by Scientific Institutions”. (2012, March). Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0416-12#Text. [in Ukrainian].
Chobanova, S. (2019). Effects of compound poultry feed with different content of high-protein sunflower meal on growth performance of broiler chickens. Bulgarian Journal Agricultural Scitnce, 25 (3), 91-94. [in English].
Commission Regulation (EC) No. 152/2009 of 27 January 2009 laying down the methods of sampling and analysis for the official control of feed (Text with EEA relevance). Retrieved from https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32009R0152&qid=1725000459537. [in English].
European convention for the protection of vertebrate animals used for experimental and other scientific purposes. (1986). Retrieved from https://rm.coe. int/168007a67b. [in English].
Gavilej, O. V., Pankova, S. M., Katerynych, O. O., & Poliakova, L. (2020). Replacement of soybean meal with sunflower one in the diet of broiler chickens and its influence on their growth and development. Visnyk agrarnoi nauky, 98(12), 32–40. doi: 10.31073/agrovisnyk202012-05. [in English].
Gerzilov, V., & Petrov, P. B. (2022). Effects of partial substitution of soybean meal with high protein sunflower meal in broiler diets. Bulgarian Journal of Agricultural Science, 28(1), 151-157. [in English].
ISO/IEC 17025:2005. (2006). General requirements for the competence of testing and calibration laboratories. Retrieved from http://online.budstandart. com/ua/catalog/doc-page.html?id_doc=50873. [in English].
Karkelanov, N., Chobanova, S., Whiting, I., Dimitrova, K., Rose, S., & Pirgozliev, V. Pelleting increases the metabolizable energy of de-hulled sunflower seed meal for broilers. S. Afr. J. Anim. Sci. 2021, 51, 290–295. . [in English].
Kyrkelanov, N., Chobanova, S., & Atanasoff, A. (2020). Investigation of possible use of compound feeds with different level of high-protein sunflower meal in broiler chickens nutrition. Bulgarian Journal Agricultural Scitnce, 26, 121-125. [in English].
Laudadio, V., Ceci, E., Nahashon, S., Introna, M., Lastella, N., & Tufarelli, V. (2013). Influence of substituting dietary soybean for air-classified sunflower (helianthus annuus L.) meal on egg production and steroid hormones in early-phase laying hens. Reproduction in Domestic Animals, 49(1), 158–163. doi: 10.1111/rda.12245. [in English].
Laudadio, V., Introna, M., Lastella, N. M. B., & Tufarelli, V. (2013). Feeding of low-fibre sunflower (helianthus annus L.) meal as substitute of soybean meal in turkey rations: Effects on growth performance and meat quality. The Journal of Poultry Science. doi: 10.2141/jpsa.0130132. [in English].
Mbukwane M. J., Nkukwana T. T., Plumstead P.W., & Snyman N. (2022). Sunflower Meal Inclusion Rate and the Effect of Exogenous Enzymes on Growth Performance of Broiler Chickens. Animals, , 12, 253. [in English].
Penchev, I. G., Chobanova, S., & Karkelanov, N. (2022). Effect of different levels of high-protein sunflower meal in compound feeds on broiler's carcass characteristics and meat quality. Bulgarian Journal of Agricultural Science, 28(2), 343-348. [in English].
Ukrainian Industries (2021 . Ukrainian sunflower seeds and oil market - Y2021. 2023 Retrieved from http://shareuapotential.com/BE/ukrainian-sunflower-seeds-oil-2021.html. [in English].
Waititu, S. M., Sanjayan, N., Hossain, M. M., Leterme, P., & Nyachoti, C. M. (2018). Improvement of the nutritional value of high-protein sunflower meal for broiler chickens using multi-enzyme mixtures. Poultry Science, 97(4), 1245–1252. doi: 10.3382/ps/pex418. [in English].
Завантаження
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).