Вітагени у птахівництві: стреси та антиоксиданти
DOI:
https://doi.org/10.31548/poultry2019.09.024Ключові слова:
птахівництво, стрес, антиоксиданти, молекулярний механізм, вітагениАнотація
Промислове птахівництво
пов'язане з низкою стресів. Дані останніх років
переконливо свідчать про те, що надмірне
утворення вільних радикалів, порушення
редокс-балансу і окислювальний стрес є
головними молекулярними механізмами
більшості стресів у птахівництві. В процесі
еволюції у птахів були вироблені спеціальні
антиоксидантні механізми, що дозволяють
їм вижити в атмосфері з високим вмістом
кисню. Вважається, що всі антиоксиданти в
організмі працюють спільно як одна команда,
яка підтримує оптимальний редокс-баланс
в клітинах/організмі. Активація вітагенів
різними нутрієнтами вважається новим
напрямом у дослідженнях щодо живлення.
При цьому активація вітагенів у стрес-
умовах дозволяє підсилити антиоксидантний
захист, підтримати окислювально-відновний
баланс в організмі і підвищити стійкість
до стресів. Таким чином, існує можливість
активувати ряд вітагенів для максимального
антиоксидантного внутрішнього захисту
і підвищення стресостійкості. Оскільки
вільні радикали розглядаються в якості
найважливіших сигнальних молекул, їх
концентрація в клітині регулюється
антиоксидантною системою, пов'язаної з
різними факторами транскрипції і вітагенами
Посилання
Surai, P.F. (2018). Selenium in Poultry Nutrition and Health; Wageningen Academic Publishers: Wageningen, The Netherlands. 430. https://doi.org/10.3920/978-90-8686-865-0
Surai, P.F. Fisinin, V.I. (2016a). Vitagenes in poultry production. Part 1. Technological and environmental stresses. Worlds Poult. Sci. J. 72. 721-733. https://doi.org/10.1017/S0043933916000714
Surai, P.F., Fisinin, V.I. (2016b). Vitagenes in poultry production. Part 2. Nutritional and internal stresses. Worlds Poult. Sci. J. 72. 761-772.
https://doi.org/10.1017/S0043933916000726
Surai, P.F., Fisinin, V.I. (2016c). Vitagenes in poultry production. Part 3. Vitagene concept development. Worlds Poult. Sci. J. 72. 793-804.
https://doi.org/10.1017/S0043933916000751
Surai, P.F., Fisinin, V.I. (2016d). Antioxidant system regulation: From vitamins to vitagenes. In Handbook of Cholesterol; Watson, R.R.; de Meester, F., Eds.; Wageningen Academic Publishers: Wageningen, The Netherlands. 451-481.https://doi.org/10.3920/978-90-8686-821-6_25
Surai, P.F., Kochish, I.I., Fisinin, V.I., Kidd, M.K. (2019). Antioxidant Defence Systems and Oxidative Stress in Poultry Biology: An Update. Antioxidants (Basel). 8. 7. pii: E235. https://doi.org/10.3390/antiox8070235
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).