Вітагени у птахівництві: стреси та антиоксиданти

Автор(и)

  • P. F. Surai PhD, DSc, Professor Trakia University, Stara Zagora 6000, Bulgaria, Moscow State Academy of Veterinary Medicine and Biotechnology named after K.I. Skryabin, Moscow, 109472, Russia, Szent Istvan University, Gödöllo H-2103, Hungary, Saint-Petersburg State Academy of Veterinary Medicine, St. Petersburg, Russia, Sumy National agrarian University, Sumy, Ukraine, Odessa National Academy of Food Technologies, Odessa, Ukraine, Russian Academy of Sciences, Moscow, Russia , Pдоктор філософії, доктор біологічних наук Tракійскій університет, Стара Загора, Болгарія, Московська державна академія ветеринарної медицини та біотехнології імені Скрябіна, Москва, Росія, Університет Святого Іштвана, Годоло, Угорщина, Санкт-Петербурзька академія ветеринарної медицини, Санкт-Петербург, Росія, Сумський національний аграрний університет, Суми, Україна, Одеська національна академія харчових технологій, Одеса, Україна, Російська академія наук, Москва, Росія

DOI:

https://doi.org/10.31548/poultry2019.09.024

Ключові слова:

птахівництво, стрес, антиоксиданти, молекулярний механізм, вітагени

Анотація

Промислове птахівництво
пов'язане з низкою стресів. Дані останніх років
переконливо свідчать про те, що надмірне
утворення вільних радикалів, порушення
редокс-балансу і окислювальний стрес є
головними молекулярними механізмами
більшості стресів у птахівництві. В процесі
еволюції у птахів були вироблені спеціальні
антиоксидантні механізми, що дозволяють
їм вижити в атмосфері з високим вмістом
кисню. Вважається, що всі антиоксиданти в
організмі працюють спільно як одна команда,
яка підтримує оптимальний редокс-баланс
в клітинах/організмі. Активація вітагенів
різними нутрієнтами вважається новим
напрямом у дослідженнях щодо живлення.
При цьому активація вітагенів у стрес-
умовах дозволяє підсилити антиоксидантний
захист, підтримати окислювально-відновний
баланс в організмі і підвищити стійкість
до стресів. Таким чином, існує можливість
активувати ряд вітагенів для максимального
антиоксидантного внутрішнього захисту
і підвищення стресостійкості. Оскільки
вільні радикали розглядаються в якості
найважливіших сигнальних молекул, їх
концентрація в клітині регулюється
антиоксидантною системою, пов'язаної з
різними факторами транскрипції і вітагенами

Посилання

Surai, P.F. (2018). Selenium in Poultry Nutrition and Health; Wageningen Academic Publishers: Wageningen, The Netherlands. 430. https://doi.org/10.3920/978-90-8686-865-0

Surai, P.F. Fisinin, V.I. (2016a). Vitagenes in poultry production. Part 1. Technological and environmental stresses. Worlds Poult. Sci. J. 72. 721-733. https://doi.org/10.1017/S0043933916000714

Surai, P.F., Fisinin, V.I. (2016b). Vitagenes in poultry production. Part 2. Nutritional and internal stresses. Worlds Poult. Sci. J. 72. 761-772.

https://doi.org/10.1017/S0043933916000726

Surai, P.F., Fisinin, V.I. (2016c). Vitagenes in poultry production. Part 3. Vitagene concept development. Worlds Poult. Sci. J. 72. 793-804.

https://doi.org/10.1017/S0043933916000751

Surai, P.F., Fisinin, V.I. (2016d). Antioxidant system regulation: From vitamins to vitagenes. In Handbook of Cholesterol; Watson, R.R.; de Meester, F., Eds.; Wageningen Academic Publishers: Wageningen, The Netherlands. 451-481.https://doi.org/10.3920/978-90-8686-821-6_25

Surai, P.F., Kochish, I.I., Fisinin, V.I., Kidd, M.K. (2019). Antioxidant Defence Systems and Oxidative Stress in Poultry Biology: An Update. Antioxidants (Basel). 8. 7. pii: E235. https://doi.org/10.3390/antiox8070235

Завантаження

Опубліковано

2019-09-30

Номер

Розділ

Ветеринарія