Досвід ефективного застосування природного стимулятора росту "Імуночасник"
DOI:
https://doi.org/10.31548/poultry2022.07-08.005Ключові слова:
курчата-бройлери, природний стимулятор росту, продуктивність, фітогенний аналогАнотація
Проведено вивчення ефективності застосування природного стимулятора росту "Імуночасник" на ріст та розвиток курчат-бройлерів. Для проведення досліджень було сформовано за принципом аналогів 4 групи курчат-бройлерів добового віку по 100 голів у кожній. Годівлю контрольної групи здійснювали стандартним повнораціонним комбікормом. Протягом усього експерименту птицю всіх груп годували стандартним основним раціоном (за рецептурою ТОВ "Кремікс"). Курчата першої, контрольної, групи отримували стандартний основний раціон без додавання будь-якої добавки. Птиці другої, дослідної, групи додатково згодовували природний стимулятор росту "Імуночасник", який додавали у кількості 500 г/т комбікорму, третя дослідна група отримувала природний стимулятор росту "Імуночасник" у кількості 1000 г/т корму, четверта дослідна група – комерційний фітогенний аналог у кількості 150 г/т комбікорму (згідно настанови-використання виробника). Добавки згодовували птиці з добового до 42-добового віку.
У процесі досліду контролювали загальний стан, збереженість птиці та зоотехнічні показники. Встановлено, що досліджуваний природний стимулятор росту "Імуночасник" позитивно впливає на продуктивність курчат-бройлерів, сприяє покращенню засвоєння кормів. У результаті застосування кормової добавки "Імуночасник" жива маса курчат-бройлерів у розрізі дослідних груп була на 5,1-6,5% вищою порівняно з птицею контролю. Застосування природного стимулятора росту "Імуночасник" у кількості 500 г/т у складі повнораціонного корму гарантувало підвищення середньодобових приростів на 6,8%, додавання препарату в кількості 1000 г/т комбікорму – на 5,3% порівняно з контролем, без внесення кормової добавки. Використання кормової добавки сприяло поліпшенню конверсії корму, а в м’ясі птиці підвищувався рівень білка.
Посилання
Agarwal, K. C. (1996). Therapeutic action of garlic constituents. Medicinal Research Reviews, 16, 111-124. [in English].
Ansari, J., Haq, A.U., Yousaf, M., Ahmad, T., & Khan, S. (2008). Evaluation of different medicinal plants as growth promoters for broiler chicks. Sarhad Journal of Agriculture, 24, 323- 329. [in English].
Arhipov, A. A. (2008). Fitobiotiki v kormlenii pticy [Phytobiotics in poultry nutrition]. Efektyvne ptakhivnytstvo [Efficient poultry farming], 9 (45), 5-7. [in Russian].
Devegowda, G. (1996). Herbal medicines, an untapped treasure in poultry production. In: Proc. 20th World Poultry Congress New Delhi, India. [in English].
Durst L., & Vittman M. (2003). Kormlenie selskohozyajstvennyh zhivotnyh [Feeding farm animals]. (A. A. Chigrin, A. Dyagilev, & I. I. Ibatullin (Ed.), Trans.). Vynnytsa: Nova knyha, 384. [in Russian].
Freitas, R., Fonseca, J. B., Soares, R. T. R. N., Rostango, H. S., & Soares, P. R. (2001). Utilization of garlic (Allium sativum L.) as growth promoter of broilers. Revista Brasileira de Zootecnia, 30, 761-765. [in English].
Grashorn, M. A. (2010). Use of phytobiotics in broiler nutrition – an alternative to in feed antibiotics. Journal of Animal and Feed Sciences, 19, 338-347. [in English].
Ibatullin I. I. (Ed.). (2007). Hodivlia silskohospodarskykh tvaryn: pidruchnyk dlia pidhot. fakh. "Veterynarna medytsyna" [Feeding of farm animals]. Vinnytsia: Nova knyha, 612. [in Ukrainian].
Kononenko, V. K., Ibatullin, I. I., & Patrov, V. S. (2003). Praktykum z osnov naukovykh doslidzhen u tvarynnytstvi [Workshop on the basics of scientific research in animal husbandry]. K.: Ahrarna osvita, 133. [in Ukrainian].
Lewis, M. R., Rose, S. P., Mackenzie, A. M., & Tucker, L. A. (2003). Effects of dietary inclusion of plant extracts on the growth performance of male broiler chickens. British Poultry Science, 44, 43-44. [in English].
Nazir, Z., & Grashorn, M. (2009). Echinacea: A potential feed and water additive in poultry and swine production. Archiv für Geflügelkunde, 73, 227-236. [in English].
Nazir, Z., & Grashorn, M. (2010). Effect of Echinacea purpura and Nigella sativa supplementation on broiler performance, carcass and meat quality. Journal of Animal and Feed Sciences, 19 (1), 94-104. [in English].
Recoquillay, F. (2006). Active plant extracts show promise in poultry production. Poultry International, 45 (2), 28-30. [in English].
Rynok kuriachoho miasa v Ukraini: populiarnist vyznachaietsia tsinoiu. [Chicken meat market in Ukraine: popularity is determined by price]. (2001). Retrieved from https://pro-consulting.ua/ua/pressroom/rynok-kurinogo-myasa-v-ukraine-populyarnost-opredelyaetsya-cenoj. [in Ukrainian].
Tovstukha, Ye. S. (1990). Fitoterapiia [Phytotherapy]. K.: Zdorovia, 304. [in Ukrainian].
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).