Вплив мікроклімату пташників на збереженість птиці за органічного вирощування

Автор(и)

  • M. D. Kucheruk Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • D. A. Zasekin Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml

Ключові слова:

органічне виробництво, птахівництво, курчата, мікроклімат, температура, збереженість

Анотація

 

 

У статті розглянуто органічне вирощування птиці. Оскільки застосування профілактичних
антибіотиків заборонено в органічному виробництві, питання профілактики хвороб є надзвичайно
актуальними. Приділено увагу параметрам мікроклімату, кожен з яких може бути стрес-фактором
для птиці, якщо він відрізняється від гранично допустимих значень. Метою досліджень було дослідити
умови утримання органічних курчат за різних систем вирощування. Встановити їх особливості
та вплив на збереженість курчат. Для порівняння параметрів мікроклімату дослідження провели
у двох сертифікованих господарствах з органічного виробництва, які займаються вирощуванням
птиці. У кожному з приміщень, де утримували курчат, досліджували санітарно-гігієнічні показники
мікроклімату (температуру під брудером, температуру повітря у приміщенні, відносну вологість,
атмосферний тиск, швидкість руху повітря, освітленість) з першої до 40-ї доби життя. За
результатами досліджень встановлено, що великий відсоток загибелі курчат в обох господарствах
стосувався періоду вільно-вигульного утримання птиці, в який не нормувалися параметри
мікроклімату пташників, оскільки в умовах відкритого доступу до зовнішнього середовища це
неможливо. Встановлено, що запропонований період безвигульного утримання є недостатнім
для повноцінного формування апарату терморегуляції у курчат. Крім того, слід приділяти увагу
загартовуванню курчат, поступово знижуючи температуру повітря в приміщенні. Курчата першого
періоду вирощування дуже чутливі до стресів різного генезу (температура, вологість, протяги
і т.п.), і за незбалансованої годівлі мають незадовільний стан імунітету. Отже, для успішного
розвитку органічного птахівництва, а головне, для отримання якісної і безпечної продукції, необхідний
комплексний підхід до підтримки здоров’я тварин, їх годівлі та утримання, систематичний контроль
санітарно-гігієнічних норм.

Завантаження

Опубліковано

2020-02-05

Номер

Розділ

Гігієна і санітарія