Обгрунтування режимів штучного осіменіння бірківських м’ясо-яєчних курей

Автор(и)

  • V. O. Melnyk Candidate of Agricultural Sciences , кандидат сільськогосподарських наук
  • O. V. Ryabinina Candidate of Agricultural Sciences , кандидат сільськогосподарських наук
  • O. V. Tsyplyak Researcher Fellow State poultry research station of NAAS, Birky , науковий співробітник Державна дослідна станція птахівництва НААН, Бірки

Ключові слова:

птахівництво, м'ясо-яєчні кури, півні, кури, штучне осіменіння, відтворні якості

Анотація

Вивчали вплив різних режимів відбору сперми у півнів та штучного осіменіння бірківських
м’ясо-яєчних курей на якісні показники сперми, заплідненість, виводимість яєць та вивід молодняку,
затрати праці. Застосовували режими відбору сперми у півнів: 1-й – 5 разів на тиждень по одному
еякуляту в день з двома днями відпочинку; 2-й – 3 рази на тиждень, через день, по одному еякуляту в
день; 3-й – 3 рази на тиждень, через день, по два еякуляти за день з 40-хвилинним інтервалом. Курей
осіменяли: 1 група – упродовж усього періоду утримання один раз у 7 днів; 2 група – перші 3 місяці – один
раз у 7 днів, останні 2 місяці – один раз у 5 днів; 3 група – упродовж усього періоду утримання один раз
у 5 днів. Встановлено, що 1-й режим відбору сперми у півнів дає змогу отримати в 1,75 раза більшу
кількість сперми, ніж 2-й режим і в 1,21 раза більше, ніж 3-й режим. У той же час, найвищі заплідненість
яєць та вивід молодняку відмічені при застосуванні останнього режиму використання півнів.
Заплідненість яєць та вивід молодняку покращувалися при збільшенні кратності штучного осіменіння
курей. За кратності осіменіння один раз у 5 днів ці показники були, відповідно, на 3,2 та 2,6% більші, ніж
за кратності осіменіння один раз у сім днів. У середньому тривалість штучного осіменіння однієї курки
бірківської м’ясо-яєчної популяції становить 27,7 секунди. Режим осіменіння: на початку племінного
сезону – один раз у 7 днів, а потім – один раз у п’ять днів, забезпечував деяке підвищення заплідненості та
виводимості яєць у кінці племінного сезону

Завантаження

Опубліковано

2020-03-11

Номер

Розділ

Селекція і генетика