Вплив про- і пребіотиків та деяких антибактеріальних препаратів на якість м’яса курчат-бройлерів

Автор(и)

  • O. M. Yakubchak Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • T. V. Taran Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • I. V. Zabarna Подільський державний аграрно-технічний університет image/svg+xml
  • I. V. Yacenko Харківська державна зооветеринарна академія image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/poultry2020.01.022

Ключові слова:

курчата-бройлери, пребіотики, пробіотики, антибіотики, якість

Анотація

Досліджено вплив кормової добавки (КД) “Пробікс” та фармазину і тилоциклінвету на токсичність м’яса курчат-бройлерів. Курчат-бройлерів сформували в одну дослідну та одну контрольну групи (по 5 курчат у кожній). Курчата контрольної групи отримували основний раціон. У корм вносили КД з розрахунку 600 г/т корму з 5-ї по 27-у добу та 300 г/т − з 28-ї по 42-у. Антибактеріальні препарати застосовували з водою у кількості 1 г на 1 дм3 води. За умови застосування КД “Пробікс” м’ясо було не токсичне, відносна біологічна цінність збільшилась на 2,58% порівняно з контролем, що свідчить про відсутність негативного впливу КД на даний показник. М’ясо курчат-бройлерів за умови застосування тилоциклінвету і фармазину було слаботоксичним. Встановлено, що тилоциклінвет має вищу кумуляцію у червоних м’язах, а фармазин – у білих. У дослідній групі курчат-бройлерів, що отримувала тилоциклінвет під час дослідження червоних м’язів встановлено загибель 14% інфузорій, активних та рухливих було 16%, з неприродніми рухами – 70%, пригніченості росту та патологічних змін форми не було виявлено. Під час дослідження білих м'язів курчат-бройлерів дослідної групи, що отримувала фармазин загибель культури Tetrahymena pyriformis становила 20 %, рухливих та активних інфузорій було 6%, загальмування рухів виявлено у 72% особин, патологічні зміни форм – до 2%, пригніченості росту культури не було виявлено. За умови застосування тилоциклінвету і фармазину в кінці періоду каренції м’ясо курчат-бройлерів знизило відносну біологічну цінність більш ніж на 50%. Метод з використанням Tetrahymena pyriformis дозволить швидко оцінити якість м’яса та в майбутньому обмежити використання антибіотиків у галузі птахівництва.

Біографія автора

  • автор I. V. Yacenko, афіліація Харківська державна зооветеринарна академія
    Kharkiv State Zooveterinary Academy

Посилання

Bai, W. K., Zhang, F. J., He, T. J., Su, P. W., Ying, X. Z., Zhang, L. L., Wang, T. (2016). Dietary Probiotic Bacillus subtilis Strain fmbj Increases Antioxidant Capacity and Oxidative Stability of Chicken Breast Meat during Storage. Plos One. 11(12).

https://doi.org/10.1371/journal.pone.0167339

Bayer, E.V., Novozhitskaya, Yu.N., Shevchenko,L.B., Mykhalska, V.M. (2017). Monitoring of residues of veterinary preparations in food products. Ukrainian Journal of Ecology. 7 (3). 251-257.

https://doi.org/10.15421/2017_76

Bednarczyk, M., Stadnicka, K., Kozlowska, I., Abiuso, C., Tavaniello, S., Dankowiakowska, A., Maiorano, G. (2016). Influence of different prebiotics and mode of their administration on broiler chicken performance. Animal. 10(8). 1271-1279.

https://doi.org/10.1017/S1751731116000173

Gadde, U., Oh, S. T., Lee, Y. S., Davis, E., Zimmerman, N., Rehberger, T., Lillehoj, H. S. (2017). The Effects of Direct-fed Microbial Supplementation, as an Alternative to Antibiotics, on Growth Performance, Intestinal Immune Status, and Epithelial Barrier Gene Expression in Broiler Chickens. Probiotics and Antimicrobial Proteins. 9(4). 397-405.

https://doi.org/10.1007/s12602-017-9275-9

Ghareeb, K., Konig, K., Awad, W. A., Zebeli, Q., Bohm, J. (2015). The impact of a microbial feed supplement on small intestine integrity and oxidative stress biomarker in broiler chickens. Avian Biology Research. 8(3). 185-189.

https://doi.org/10.3184/175815515X14370602583030

Hengl, B., Didara, M., Pavic, M., Lilic, S., Speranda, M. (2017). Antioxidative status and meat sensory quality of broiler chicken fed with extract (r) and zeolite dietary supplementation. Pakistan Journal of Agricultural Sciences. 54(4). 897-902.

https://doi.org/10.21162/PAKJAS/17.4153

Iakubchak, O.N., Zabarna, I.V., Taran, T.V. (2017). Effect of Farmazin® and Tilocyclinvet® on microbiological, chemical, and microscopic characteristics of slaughtering products of broiler chickens. Ukrainian Journal of Ecology. 7(4). 125-133.

https://doi.org/10.15421/2017_95

Lee, K. W., Kim, J. S., Oh, S. T., Kang, C. W., & An, B. K. (2015). Effects of Dietary Sanguinarine on Growth Performance, Relative Organ Weight, Cecal Microflora, Serum Cholesterol Level and Meat Quality in Broiler Chickens. Journal of Poultry Science. 52(1). 15-22. https://doi.org/10.2141/jpsa.0140073

Lee, K. W., Lee, K. C., Kim, G. H., Kim, J. H., Yeon, J. S., Cho, S. B., Kim, S. K. (2016). Effects of Dietary Fermented Garlic on the Growth Performance, Relative Organ Weights, Intestinal Morphology, Cecal Microflora and Serum Characteristics of Broiler Chickens. Brazilian Journal of Poultry Science. 18(3). 511-517.

https://doi.org/10.1590/1806-9061-2016-0242

Li, H. L., Zhao, P. Y., Lei, Y., Hossain, M. M., Kim, I. H. (2015). Phytoncide, phytogenic feed additive as an alternative to conventional antibiotics, improved growth performance and decreased excreta gas emission without adverse effect on meat quality in broiler chickens. Livestock Science. 181. 1-6.

https://doi.org/10.1016/j.livsci.2015.10.001

Park, Y. H., Hamidon, F., Rajangan, C., Soh, K. P., Gan, C. Y., Lim, T. S., Liong, M.T. (2016). Application of Probiotics for the Production of Safe and Highquality Poultry Meat. Korean Journal for Food Science of Animal Resources. 36(5). 567-576.

https://doi.org/10.5851/kosfa.2016.36.5.567

Yakubchak, O.M., Zabarna, I.V., Taran, T.V., Prosaniy, S.B., Holovko N.P. (2018). Indicators of broiler chickens' slaughter after Pharmazin® and Tilotsiklinvet®. Ukrainian Journal of Ecology. 8(1). 649-653. https://doi.org/10.15421/2018_262

Завантаження

Опубліковано

2020-09-28

Номер

Розділ

Гігієна і санітарія