Вплив доксицикліну на мікробний склад посліду курей

Автор(и)

  • L.V. Shevchenko Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • Yu.V. Dobrozhan Institute for Laboratory Diagnostics and Veterinary and Sanitary Experti , Державний науково-дослідний інститут лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, м. Київ

DOI:

https://doi.org/10.31548/poultry2020.07-08.018

Ключові слова:

послід, мікробний склад, доксициклін, терапевтична концентрація, умовно-патогенні та патогенні мікроорганізми

Анотація

Використання антибіотиків під час лікування інфекційних захворювань курей спричиняє виділення їх залишків з послідом та надходження в навколишнє середовище, що створює ризик виникнення антибіотикорезистентних патогенних та умовно-патогенних мікроорганізмів і порушує мікробіоценоз травної системи курей. Метою досліджень було визначити вплив доксицикліну як одного з найпоширеніших антибіотиків, що використовується у птахівництві, на мікробний склад посліду курей. Випоювання курям-несучкам розчину доксицикліну в терапевтичній дозі протягом 7 діб викликало зменшення чисельності грамнегативних паличковидних бактерій, до яких відноситься більшість штамів E. сoli, на 43,5%. Застосування водного розчину доксицикліну курям-несучкам у терапевтичній концентрації спричинило зменшення у 5,2 раза чисельності колоній Citrobacter та в 4,4 раза колоній Proteus mirabilis у посліді курей-несучок, що вказує на певну чутливість цих мікроорганізмів до доксицикліну. Доксициклін у терапевтичній концентрації не впливав на чисельність мікроорганізмів родини ентеробактерій: Klebsiella, Enterobacter та E. Faecalis, які виявились не чутливим до доксицикліну. Не встановлено також впливу доксицикліну в терапевтичній концентрації і на чисельність стафілококів у посліді курей, у тому числі на умовно-патогенний S. epidermidis, та патогенний вид S. aureus. Після припинення застосування доксицикліну у терапевтичній концентрації курям промислового стада на 10-у добу було встановлено відновлення чисельності бактерій E. coli у посліді майже до рівня контрольної групи. Мікроорганізми, які належать до роду Klebsiella, свою чисельність у посліді курей через 10 діб після припинення застосування доксицикліну у терапевтичній концентрації, відновлювали в 4 рази повільніше порівняно з контролем.

Біографія автора

  • автор Yu.V. Dobrozhan, афіліація Institute for Laboratory Diagnostics and Veterinary and Sanitary Experti, Державний науково-дослідний інститут лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, м. Київ

    молодший науковий співробітник лабораторії рідинної хроматографії науково-дослідного хіміко-токсикологічного відділу

Посилання

Antonov, B.I., Borisova, V.V., Volkova, P.M., Kameneva, L.P., Koshelenko, L.V., Mihalskiy, G.A., Popovtsev, V.V., Pryanishnikova, L.I., Hrapova, V.E. (1986). Laboratornyiy issledovaniya v veterinarii. Bakterialnyie infektsii: Spravochnik [Laboratory research in veterinary medicine. Bacterial Infections: A Handbook]. M.: Agropromizdat, 352. [in Russian].

DSTU IDF 122C:2003. (2006). Moloko i molochni produkty. Pidhotovka prob i rozveden dlia mikrobiolohichnoho doslidzhennia. [Chynnyi vid 2005-01-01]. [Milk and dairy products. Preparation of samples and dilutions for microbiological research] [Chynnyi vid 2005-01-01]. K.: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 12 s. (Standarty Ukrainy). [in Ukrainian].

DSTU ISO 11290-1:2017. (2017). Mikrobiolohiia kharchovykh produktiv ta kormiv dlia tvaryn. Horyzontalnyi metod vyiavlennia ta pidrakhuvannia Listeria monocytogenes. Chastyna 1. Metod vyiavlennia. [Microbiology of food and animal feed. Horizontal method for detection and counting of Listeria monocytogenes. Part 1. Detection method.]. Chynnyi vid 2004-10-01. K.: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 22. (Standarty Ukrainy). [in Ukrainian].

DSTU ISO 6887-1:2003. (2005). Mikrobiolohiia kharchovykh produktiv ta kormiv dlia tvaryn. Hotuvannia doslidzhuvanykh prob, vykhidnoi suspenzii ta desiatykratnykh rozveden dlia mikrobiolohichnoho doslidzhuvannia. Chastyna 1. Zahalni pravyla hotuvannia vykhidnoi suspenzii ta desiatykratnykh rozveden (ISO 6887-1:1999, IDT) [Microbiology of food and animal feed. Preparation of test samples, initial suspension and ten-fold dilutions for microbiological examination. Part 1. General rules for preparation of the initial suspension and ten-fold dilutions] (ISO 6887-1:1999, IDT). Chynnyi vid 2004-10-01. K.: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 10. (Standarty Ukrainy). [in Ukrainian].

Holovko, A.M., Ushkalov, V.O., Fuks, P.P., Volynets, L.K., Pavlov, S.H., Pavlenko, M.S., Manchenko, V.M., Yevtushenko, A.F., Kozlovska, H.V., Holyk, M.P. (1996). Nastanova z laboratornoi diahnostyky esherykhiozu (kolibakteriozu) tvaryn [Guidelines for laboratory diagnosis of Escherichia coli (colibacillosis) of animals]. Ministerstva silskoho hospodarstva i prodovolstva Ukrainy. 8. [in Ukrainian].

ISO 4831:2006. (2006). Microbiology of food and animal feeding stuffs - Horizontal method for the detection and enumeration of coliforms - Most probable number technique. 11. [in English].

ISO 4832:2006. (2006). Microbiology of food and animal feeding stuffs - Horizontal method for the enumeration of coliforms - Colony-count technique. 2006. 6. [in English].

ISO 6579-1:2017. (2017). Microbiologi of foodchain - Horisontal method for the detection, enumeration and serotyping of Salmonella. Part 1. Detection of Salmonella spp. 50. [in English].

ISO 6887-5:2010. (2010). Microbiology of food and animal feeding stuffs - Preparation of test samples, initial suspension and decimal dilutions for microbiological examination. 13. [in English].

Ivchenko, V.M., Pavlenko, M.S., Milko, L.S. (1999). Metodychni rekomendatsii shchodo mikrobiolohichnoi diahnostyky zbudnykiv stafilokokovykh infektsii [Methodical recommendations for microbiological diagnosis of pathogens of staphylococcal infections]. Bila Tserkva, 15. [in Ukrainian].

Mund, M.D., Khan, U.H., Tahir, U., Bahar-E-Mustafa, Fayyaz, A. (2017). Antimicrobial drug residues in poultry products and implicationson public health: A review. International Journal of Food Properties. 20(7). 143-446. [in English].

https://doi.org/10.1080/10942912.2016.1212874

Piątkowska, M., Jedziniak, P., Żmudzki, J. (2012). Residues of Veterinary Medicinal Products and Coccidiostats in Eggs: Causes, Control and Results of Surveillance Program in Poland. Polish Journal of Veterinary Sciences. 15(4). 803-812. [in English].

https://doi.org/10.2478/v10181-012-0123-2

Skrypnyk, A.V. (2018). Matematychni modeli ta planuvannia eksperymentu. Metodychni vkazivky dlia aspirantiv ochnoi, zaochnoi formy navchannia neekonomichnykh spetsialnostei [Mathematical models and experiment planning. Methodical instructions for full-time, part-time postgraduate students of non-economic specialties]. K.: TsP "KOMPRYNT", 193. [in Ukrainian].

Zakeri, B. & Wright, G.D. (2008). Chemical Biology of Tetracycline Antibiotics. Biochemistry and Cell Biology. 86. 124-136. [in English].

https://doi.org/10.1139/O08-002

Zakharenko, M.O., Yaremchuk, O.S., Shevchenko, L.V., Poliakovskyi, V.M., Mykhalska, V.M., Maliuha, L.V., Ivanova, O.V. (2016). Hihiiena ta biofermentatsiia pobichnykh produktiv tvarynnytstva [Hygiene and biofermentation of animal by-products]. K.: Tsentr uchbovoi literatury, 536. [in Ukrainian].

Yaremchuk, O.S., Zakharenko, M.O., Kurbatova, I.M. (2012). Osoblyvosti destruktsii orhanichnykh rechovyn poslidu kurei-nesuchok za riznoi tryvalosti protsesu anaerobnoi biofermentatsii [Features of destruction of organic substances in the manure of laying hens at different durations of the process of anaerobic biofermentation]. Suchasne ptakhivnytstvo [Modern poultry]. 3(112). 27-31. [in Ukrainian].

Завантаження

Опубліковано

2021-01-18

Номер

Розділ

Гігієна і санітарія