Вплив доксицикліну на мікробний склад посліду курей
DOI:
https://doi.org/10.31548/poultry2020.07-08.018Ключові слова:
послід, мікробний склад, доксициклін, терапевтична концентрація, умовно-патогенні та патогенні мікроорганізмиАнотація
Використання антибіотиків під час лікування інфекційних захворювань курей спричиняє виділення їх залишків з послідом та надходження в навколишнє середовище, що створює ризик виникнення антибіотикорезистентних патогенних та умовно-патогенних мікроорганізмів і порушує мікробіоценоз травної системи курей. Метою досліджень було визначити вплив доксицикліну як одного з найпоширеніших антибіотиків, що використовується у птахівництві, на мікробний склад посліду курей. Випоювання курям-несучкам розчину доксицикліну в терапевтичній дозі протягом 7 діб викликало зменшення чисельності грамнегативних паличковидних бактерій, до яких відноситься більшість штамів E. сoli, на 43,5%. Застосування водного розчину доксицикліну курям-несучкам у терапевтичній концентрації спричинило зменшення у 5,2 раза чисельності колоній Citrobacter та в 4,4 раза колоній Proteus mirabilis у посліді курей-несучок, що вказує на певну чутливість цих мікроорганізмів до доксицикліну. Доксициклін у терапевтичній концентрації не впливав на чисельність мікроорганізмів родини ентеробактерій: Klebsiella, Enterobacter та E. Faecalis, які виявились не чутливим до доксицикліну. Не встановлено також впливу доксицикліну в терапевтичній концентрації і на чисельність стафілококів у посліді курей, у тому числі на умовно-патогенний S. epidermidis, та патогенний вид S. aureus. Після припинення застосування доксицикліну у терапевтичній концентрації курям промислового стада на 10-у добу було встановлено відновлення чисельності бактерій E. coli у посліді майже до рівня контрольної групи. Мікроорганізми, які належать до роду Klebsiella, свою чисельність у посліді курей через 10 діб після припинення застосування доксицикліну у терапевтичній концентрації, відновлювали в 4 рази повільніше порівняно з контролем.Посилання
Antonov, B.I., Borisova, V.V., Volkova, P.M., Kameneva, L.P., Koshelenko, L.V., Mihalskiy, G.A., Popovtsev, V.V., Pryanishnikova, L.I., Hrapova, V.E. (1986). Laboratornyiy issledovaniya v veterinarii. Bakterialnyie infektsii: Spravochnik [Laboratory research in veterinary medicine. Bacterial Infections: A Handbook]. M.: Agropromizdat, 352. [in Russian].
DSTU IDF 122C:2003. (2006). Moloko i molochni produkty. Pidhotovka prob i rozveden dlia mikrobiolohichnoho doslidzhennia. [Chynnyi vid 2005-01-01]. [Milk and dairy products. Preparation of samples and dilutions for microbiological research] [Chynnyi vid 2005-01-01]. K.: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 12 s. (Standarty Ukrainy). [in Ukrainian].
DSTU ISO 11290-1:2017. (2017). Mikrobiolohiia kharchovykh produktiv ta kormiv dlia tvaryn. Horyzontalnyi metod vyiavlennia ta pidrakhuvannia Listeria monocytogenes. Chastyna 1. Metod vyiavlennia. [Microbiology of food and animal feed. Horizontal method for detection and counting of Listeria monocytogenes. Part 1. Detection method.]. Chynnyi vid 2004-10-01. K.: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 22. (Standarty Ukrainy). [in Ukrainian].
DSTU ISO 6887-1:2003. (2005). Mikrobiolohiia kharchovykh produktiv ta kormiv dlia tvaryn. Hotuvannia doslidzhuvanykh prob, vykhidnoi suspenzii ta desiatykratnykh rozveden dlia mikrobiolohichnoho doslidzhuvannia. Chastyna 1. Zahalni pravyla hotuvannia vykhidnoi suspenzii ta desiatykratnykh rozveden (ISO 6887-1:1999, IDT) [Microbiology of food and animal feed. Preparation of test samples, initial suspension and ten-fold dilutions for microbiological examination. Part 1. General rules for preparation of the initial suspension and ten-fold dilutions] (ISO 6887-1:1999, IDT). Chynnyi vid 2004-10-01. K.: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 10. (Standarty Ukrainy). [in Ukrainian].
Holovko, A.M., Ushkalov, V.O., Fuks, P.P., Volynets, L.K., Pavlov, S.H., Pavlenko, M.S., Manchenko, V.M., Yevtushenko, A.F., Kozlovska, H.V., Holyk, M.P. (1996). Nastanova z laboratornoi diahnostyky esherykhiozu (kolibakteriozu) tvaryn [Guidelines for laboratory diagnosis of Escherichia coli (colibacillosis) of animals]. Ministerstva silskoho hospodarstva i prodovolstva Ukrainy. 8. [in Ukrainian].
ISO 4831:2006. (2006). Microbiology of food and animal feeding stuffs - Horizontal method for the detection and enumeration of coliforms - Most probable number technique. 11. [in English].
ISO 4832:2006. (2006). Microbiology of food and animal feeding stuffs - Horizontal method for the enumeration of coliforms - Colony-count technique. 2006. 6. [in English].
ISO 6579-1:2017. (2017). Microbiologi of foodchain - Horisontal method for the detection, enumeration and serotyping of Salmonella. Part 1. Detection of Salmonella spp. 50. [in English].
ISO 6887-5:2010. (2010). Microbiology of food and animal feeding stuffs - Preparation of test samples, initial suspension and decimal dilutions for microbiological examination. 13. [in English].
Ivchenko, V.M., Pavlenko, M.S., Milko, L.S. (1999). Metodychni rekomendatsii shchodo mikrobiolohichnoi diahnostyky zbudnykiv stafilokokovykh infektsii [Methodical recommendations for microbiological diagnosis of pathogens of staphylococcal infections]. Bila Tserkva, 15. [in Ukrainian].
Mund, M.D., Khan, U.H., Tahir, U., Bahar-E-Mustafa, Fayyaz, A. (2017). Antimicrobial drug residues in poultry products and implicationson public health: A review. International Journal of Food Properties. 20(7). 143-446. [in English].
https://doi.org/10.1080/10942912.2016.1212874
Piątkowska, M., Jedziniak, P., Żmudzki, J. (2012). Residues of Veterinary Medicinal Products and Coccidiostats in Eggs: Causes, Control and Results of Surveillance Program in Poland. Polish Journal of Veterinary Sciences. 15(4). 803-812. [in English].
https://doi.org/10.2478/v10181-012-0123-2
Skrypnyk, A.V. (2018). Matematychni modeli ta planuvannia eksperymentu. Metodychni vkazivky dlia aspirantiv ochnoi, zaochnoi formy navchannia neekonomichnykh spetsialnostei [Mathematical models and experiment planning. Methodical instructions for full-time, part-time postgraduate students of non-economic specialties]. K.: TsP "KOMPRYNT", 193. [in Ukrainian].
Zakeri, B. & Wright, G.D. (2008). Chemical Biology of Tetracycline Antibiotics. Biochemistry and Cell Biology. 86. 124-136. [in English].
https://doi.org/10.1139/O08-002
Zakharenko, M.O., Yaremchuk, O.S., Shevchenko, L.V., Poliakovskyi, V.M., Mykhalska, V.M., Maliuha, L.V., Ivanova, O.V. (2016). Hihiiena ta biofermentatsiia pobichnykh produktiv tvarynnytstva [Hygiene and biofermentation of animal by-products]. K.: Tsentr uchbovoi literatury, 536. [in Ukrainian].
Yaremchuk, O.S., Zakharenko, M.O., Kurbatova, I.M. (2012). Osoblyvosti destruktsii orhanichnykh rechovyn poslidu kurei-nesuchok za riznoi tryvalosti protsesu anaerobnoi biofermentatsii [Features of destruction of organic substances in the manure of laying hens at different durations of the process of anaerobic biofermentation]. Suchasne ptakhivnytstvo [Modern poultry]. 3(112). 27-31. [in Ukrainian].
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).