Клінічний стан та продуктивність гонадоектомованих півників породи адлерська срібляста
DOI:
https://doi.org/10.31548/poultry2021.01-02.018Ключові слова:
півні, гонадоектомія, клінічний стан, продуктивність, продукти забою, хімічний склад м’язівАнотація
Досліджено вплив гонадоектомії (видалення сім’яників) у півників породи адлерська срібляста на клінічний стан, живу масу, показники забою і хімічний склад грудного м’яза. Дослід проведено на 40 півниках 6-тижневого віку, яких за принципом аналогів було поділено на дві групи – контрольну та дослідну (по 20 голів у кожній). Встановлено, що у підготовчий період, який тривав 10 діб показники клінічного стану – температура тіла, пульс та дихання, а також жива маса півників дослідної групи не відрізнялись від контролю. Гонадоектомія півників дослідної групи, яку проводили у віці 45 діб за спеціально розробленою методикою, підвищувала температуру тіла птиці на другу добу після хірургічного втручання на 1,03 °С, а на третю – на 1,15 °С, тоді як інші показники клінічного стану – пульс, кількість дихальних рухів та жива маса не змінювались порівняно з контролем. Тривалість післяопераційного періоду у півників дослідної групи склала 3–4 доби і завершувалась заживленням рани на шкірі. В подальшому температура тіла, пульс та кількість дихальних рухів у гонадоектомованих півників відповідали аналогічним показникам птиці контрольної групи. Жива маса гонадоектомованих півників у процесі вирощування, яку контролювали подекадно з 65-ї по 95-у добу порівняно з контролем не змінювалась, на 105- і 115-у добу мала тенденцію до підвищення, а на 125-у добу зросла на 4,8%. Показники забою гонадоектомованих півників відповідали аналогічним показникам птиці контрольної групи. Маса патраної тушки виявилась вищою на 5,2%, а м’язового шлунка – на 7,8%. Відмінностей за хімічним складом грудного м’яза гонадоектомованих півників порівняно з контролем, а саме: за вмістом сухої речовини, вологи, жиру, протеїну та золи не встановлено. Отже, гонадоектомія півників породи адлерська срібляста м’ясо-яєчного напряму продуктивності не впливає на їх клінічний стан, хімічний склад грудних м’язів, але підвищує живу масу птиці на 125-у добу вирощування.Посилання
Adamski, M., Kuźniacka, J., Banaszak, M. (2016). Effects of the origin and caponisation on carcass and meat traits in cockerels and capons aged 18 weeks. Acta Veterinaria Brno, Vol.85, 395-403. [in English].
https://doi.org/10.2754/avb201685040395
Adamski, M., Kuźniacka, J., Banaszak, M. (2016). The effects of strain and caponisation on carcass and meat traits of cockerels aged twenty weeks. Annals of Animal Science, 16(4), 1227-1239. [in English].
https://doi.org/10.1515/aoas-2016-0049
Adamski, M., Kuźniacka, J., Banaszak, M., Wegner, M. (2016). The analysis of meat traits of Sussex cockerels and capons (S11) at different ages. Poultry Science, 95(1), 125-132.
https://doi.org/10.3382/ps/pev308
GOST 26226-95. Korma, kombikorma, kombikormovoye syrye. Metody opredeleniya syroy zoly [Feed, feed compound feed raw materials. Methods for the determination of raw ash]. Vyd. oficz. Сhynne vid 1998-01-01. 8. [in Russian].
DSTU ISO 6496:2005. Kormy dlia tvaryn. Vyznachennia vmistu volohy ta inshykh letkykh rechovyn [Animal feed. Determination of the content of moisture and other volatile substances]. (ISO 6496:1999, IDT). Vyd. ofits. Chynnyi vid 2006-07-01. 11. [in Ukrainian].
DSTU ISO 7169:2010. Kormy, kombikormy, kombikormova syrovyna. Metody vyznachennia vmistu azotu i syroho proteinu [Feed, feed compound feed raw materials. Methods of determining the content of nitrogen and raw protein]. Vyd. оfits. Na zaminu HOST 13496.4-93. Сhynne vid 2011-07-01. 21. [in Ukrainian].
DSTU ISO 6492:2003. Kormy dlia tvaryn. Vyznachennia vmistu zhyru [Animal feed. Determination of fat content]. (ISO 6492:1999, IDT). Vyd. оfits. - Сhynne vid 2003-11-28. 13. [in Ukrainian].
Dutta, B., Deka, R. J., Gogoi, A. K., Saikia, B. N., Mahanta, J. D., Laskar, S. K., Dutta, C. (2020). Performance of Caponized Local Chicken under Different Production Systems for Small Scale Production in Resource Poor Settings. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences. 9(10). 424-429.
https://doi.org/10.20546/ijcmas.2020.910.052
Kokunin, V.A. (1975) Statisticheskaya obrabotka pri malom chisle opytov [Statistical processing with a small number of experiments]. Ukr. biokhim. Zhurn, 47, 6, 776-790. [in Russian].
Calik, J., Połtowicz, K., Świątkiewicz, S., Krawczyk, J., Nowak, J. (2015). Effect of caponization on meat quality of Greenleg Partridge cockerels. Annals of Animal Science, 15(2), 541-553. [in English].
https://doi.org/10.1515/aoas-2015-0002
Calik, J. (2015). Effect of caponizing Yellowleg Partridge (Ż-33) cockerels on body weight and meat quality. Acta Scientiarum Polonorum, Zootechnika,14 (1), 51-60. [in English].
Franco, D., Pateiro, M., Rois, D., Vazquez, J. A., Lorenzo, J. M. (2016). Effects of caponization on growth performance, carcass and meat quality of Mos breed capons reared in free-range production system. Annals of Animal Science, 16(3), 909-929. [in English].
https://doi.org/10.1515/aoas-2016-0009
Gesek, M., Zawacka, M., Murawska, D. (2017). Effects of caponization and age on the histology, lipid localization, and fiber diameter in muscles from Greenleg Partridge cockerels. Poultry Science, 96(6), 1759-1766. [in English]. https://doi.org/10.3382/ps/pew451
Guo, X., Nan, H., Shi, D., Zhou, J., Wan, Y., Zhou, B., Chen X., Jiang R. (2015). Effects of caponization on growth, carcass, and meat characteristics and the mRNA expression of genes related to lipid metabolism in roosters of a Chinese indigenous breed. Czech Journal of Animal Science, 60 (7), 327-333. [in English].
https://doi.org/10.17221/8279-CJAS
Kuzniacka, J., Banaszak, M., Adamski, M. (2015). A comparison of physical traits of bones of cockerels and capons of different origin. Proceeding of 27th International Poultry Symposium PB WPSA, Bydgoszcz, Poland, Vol.1, 118-119. [in English].
Kwiecień, M., Kasperek, K., Grela, E., Jeżewska-Witkowska, G. (2015). Effect of caponisation on the production performance, slaughter yield and fatty acid profile of muscles of Greenleg Partridge cocks. Journal of Food Science and Technology, Vol.52, 7227-7235. [in English].
https://doi.org/10.1007/s13197-015-1856-6
Muszyński, S., Kwiecień, M., Tomaszewska, E., Świetlicka, I., Dobrowolski, P., Kasperek, K., Jeżewska-Witkowska, G. (2017). Effect of caponization on performance and quality characteristic of long bones of Polbar chicken. Poultry Science, Vol.96, 491-500. [in English].
https://doi.org/10.3382/ps/pew301
Songsee, O., Tangtaweewipat, S., Cheva-Isarakul, B., Moonmanee, T. (2020). Laparoscopic vacuum testectomy technique for castration Royal Project Bresse chickens on highland of Thailand. Songklanakarin Jornal of Science Technologu, 42 (4), 759-765. [in English].
Songsee, O., Tangtaweewipat, S., Cheva-Isarakul, B., Moonmanee, T. (2020). Proper dietary crude protein and metabolizable energy levels on growth performance, carcass characteristics and meat quality of Royal Project Bresse capon. Agriculture Natural Resources, Vol.54, 121-129. [in English].
Tomaszewska, E., Kwiecien M., Muszynski, S., Dobrowolski, P., Kasperek, K., Blicharski, T., et al. (2016). Long-bone properties and development areaffected by caponisation and breed in Polish fowls. British Poultry Science, 19(1),159-170. [in English].
https://doi.org/10.1590/1806-9061-2016-0285
Zawacka, M., Murawska, D., Gesek, M. (2017). The effect of age and castration on the growth rate, blood lipid profile, liver histology and feed conversion in Green-legged Partridge cockerels and capons. Animal, 11(6), 1017-1026. [in English]. https://doi.org/10.1017/S1751731116002378
Zawacka, M., Murawska, D., Gesek, M., Michalik ,D., Tomaszewska, K., Bartyzel, B. J. (2015). Slaughter value of Zielononożka kuropatwaina (Greenlegged partridge) roosters and capons slaughtered at different age.Proceedings of 26th International Poultry Symposium BP WPSA Bydgoszcz, Poland, Vol.1, 110-111. [in English].
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).