Умови праці та аналіз професійних небезпек у працівників птахофабрики

Автор(и)

  • Y.I. Мarchyshyna Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • М.S. Gruntkovskyi Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • V.M. Poliakovskyi Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • V.M. Mykhalska Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/poultry2021.01-02.024

Ключові слова:

птиця, працівники, роботодавці, робочі місця, птахофабрики, професійні небезпеки, безпека праці, умови праці

Анотація

Відмічено, що на птахофабриках України існує багато серйозних ризиків для безпеки та здоров'я працівників. Ці небезпеки включають вплив високого рівня шуму, пилу, небезпечного обладнання, слизької підлоги, порушення опорно-рухового апарату, небезпечних хімічних речовин та біологічних небезпек. Дослідження свідчать, що тривалий вплив високих рівнів шуму призводить до шумової втрати слуху у працівників різного віку. При виконанні робіт з вилову, пересадки, транспортування птиці, взяття крові на біохімічні та серологічні дослідження рівень шуму в пташнику досягає 86-90 дБ. Відмічено, що під час ремонту та технічного обслуговування машин та обладнання є загроза отримати травму внаслідок дії теплової енергії, ураження електричним струмом, зазнати опіків, порізів, розривів, ампутації або переломів частин тіла. Працівники птахівництва є найбільш уразливою професійною групою з погляду ризику розвитку респіраторних захворювань. Встановлено, що особливо небезпечним є 8-годинне вдихання пилу в концентрації, що перевищує 4 мг/м3. Найвищий рівень захворювань органів дихання був у 45-55-річних працівників. Відмічено, що працівники птахофабрик підпадають ергономічним ризикам, що може спричинити травми опорно-рухового апарату. Дослідники виявили, що на 81% робочих місць з переробки птиці є підвищений рівень повторюваності рухів рук і прикладання зусиль. Працівники скаржились на біль, оніміння, печіння, поколювання в кистях або зап’ястках. Відмічено, що нові технології зможуть зменшити деякі типи ергономічних травм. Значною небезпекою для працівників птахівництва є ризик зараження пташиним грипом. Відмічено, що працівники мають право на здорові й безпечні умови праці, розроблення спеціальних програм щодо їх захисту від дії виробничих небезпек. Для захисту працівників необхідно впроваджувати інженерні та контрольні заходи та надавати відповідні засоби індивідуального захисту.

Посилання

Bayanov El dar Imran-oglyi. (1999). Obosnovanie faktorov riska v razvitii zabolevaniy organov dyihaniya u rabotnikov ptitsefabrik [Substantiation of risk factors in the development of respiratory diseases in workers of poultry farms]. URL: http://medical-diss.com/medicina/obosnovanie-faktorov-riska-vrazvitii-zabolevaniy-organov-dyhaniya-u-rabotnikov-ptitsefabrik#ixzz6ouTZwxnL. (Accessed 01.10.2020) [in Russian].

Hylmanov, A.A. and Safyn, R.Y. (2016). Proyzvodstvennыe y professyonalnыe faktorы y ykh rol v razvytyy zabolevanyi s vremennoi utratoi trudosposobnosty u rabotnykov ptytsefabryk [Industrial and professional factors and their role in the development of diseases with temporary disability in poultry workers]. URL: https://www.science-education.ru/ru/article/view?id=25767. (Accessed 15.09.2020). [in Russian].

MacMahon, K.L., Delaney, L.J., Kullman, G., Gibbins, J.D., Decker, J., and Kiefer, M.J. (2008). Protecting poultry workers from exposure to avian influenza viruses. Public health reports (Washington, D.C.:1974), 123(3), 316-322. https://doi.org/10.1177/003335490812300311

Marchyshyna Ye.I., Borodai V.P., Melnyk V.V. and Melnyk O.V. (2010). Profesiini zakhvoriuvannia pratsivnykiv ptakhofabryk ta yikh rozsliduvannia [Occupational diseases of poultry workers and their investigation]. Suchasne ptakhivnytstvo [Modern Poultry], 10, 8-9. [in English].

Мarchyshyna, Y.І., Melnyk, V.V. and Grechyshyn, О.M. (2015). Occupational hazards in the poultry farms. Suchasne ptakhivnytstvo [Modern Poultry], 1-2, 27-29. [in English].

Мarchyshyna, Y.I. and Melnyk, V.V. (2015). Research of poultry dust and its components on workers in poultry farming. Suchasne ptakhivnytstvo [Modern Poultry], 9, 29-31. [in English].

Мarchyshyna, Y.І., Melnyk, V.V. and Nezamay A.M. (2015a). Work-releated musculoskeletal disorders in workers of poultry processing industry. Suchasne ptakhivnytstvo [Modern Poultry], 5, 17-20. [in English].

Мarchyshyna, Y.І., Melnyk, V.V. and Statnik, M.M. (2016). Working conditions, dangerous and harmful risk factors on poultry farms. Suchasne ptakhivnytstvo [Modern Poultry], 3, 29-31. [in English].

Мarchyshyna, Y.I. and Melnyk, V.V. (2019). Industrial hazards in poultry farms and measures to improve the working conditions of workers. Suchasne ptakhivnytstvo [Modern Poultry], 6, 29-32. [in English].

Voinalovych. O.V. and Marchyshyna. Y.I. (2019). Occupational safety and health in agriculture: navchalnyi posibnyk anhl. movoiu. Kyiv, Tsentr uchbovoi literatury, 412. [in English].

Завантаження

Опубліковано

2021-04-20

Номер

Розділ

Охорона праці