Продуктивність перепелів за різних рівнів гліцину в комбікормі
DOI:
https://doi.org/10.31548/poultry2021.05-06.011Ключові слова:
перепели, гліцин, продуктивність, жива маса, витрати кормуАнотація
Встановлено, що ріст молодняку перепелів залежить від оптимального вмісту гліцину у комбікормі. У статті наведено дані щодо використання комбікорму з різним рівнем гліцину в годівлі молодняку перепелів м’ясного напряму продуктивності. Дослідження були проведені в умовах віварію кафедри годівлі тварин та технології кормів ім. П.Д. Пшеничного на перепелах породи фараон. Для досліду було відібрано 300 перепелів добового віку і сформовано три групи. Рівень гліцину в комбікормі для дослідної птиці регулювали введенням до його складу синтетичного препарату цієї амінокислоти методом вагового дозування та ступеневого змішування. Встановлено, що жива маса перепелів залежала від вмісту гліцину в їх раціоні. Так, з 14-добового віку перепели другої та третьої груп мали живу масу більшу порівняно з контролем, відповідно на 1,2% та 1%. У 21-добовому віці жива маса перепелів другої групи, яким згодовували комбікорм з вмістом 1,50% гліцину, була на 0,9% більша порівняно з показником контрольної групи, а третьої групи, з рівнем гліцину 1,60% – на 1% менша. При згодовуванні перепелам комбікорму з вмістом 1,50% гліцину їх жива маса у 28-добовому віці була на 1,5% (Р<0,01) більша порівняно з контролем, а жива маса птиці третьої групи виявилася на 1,5% (Р<0,01) меншою. У 35-добовому віці найбільшу живу масу мали перепели другої групи, що на 0,9% більше порівняно з птицею контрольної групи. Протягом першого тижня життя перепели другої групи мали середньодобовий приріст живої маси менший за аналогів з контрольної групи на 1,9%, а через тиждень цей показник підвищився на 2,6% по відношенню до контролю. Найвищий середньодобовий приріст за весь період досліду був у птиці другої групи – 8,72 г, що на 0,9% вище ніж у контролі. Отже, було встановлено, що згодовування перепелам комбікорму із вмістом гліцину 1,50% сприяє збільшенню їх живої маси на 0,94%, середньодобових приростів – на 0,9%, та зниженню витрат корму на 1 кг приросту на 1,4%.
Посилання
Abd-Elsameel, M.O., Abbas, H.F., Selim, M.M., & Omara, I.I. (2014). Effect of different levels of protein methionine and folic acid on quail performance. Egyptian Poultry Science Journal, 34, 4, 979-971 [in English].
Bratyshko, N.I., Ionov, I. A., Ibatullin, I.I., Prytulenko, O.V., Klymenko, T.Ye., Kotyk, A.M., Katerynych, O.O., Zhukorskyi, O.M., & Havilei, O.V. (2013). Efektyvna hodivlia silskohospodarskoi ptytsi [Effective feeding of poultry]: navchalnyi posibnyk; za red. I. A. Ionova. K.: Ahrarna nauka, 2013. 210 s. [in Ukrainian].
Ehorov, Y.A., & Beliakova, L.S. (2009). Kormlenie i soderzhanie perepelov [Feeding and keeping quails]. Ptytsevodstvo [Poultry], 4, 31-33 [in Russian].
Ibatullin, I., Кryvenok, M., Ilchuk, I., Mykhalska, V., Getja, A., & Boyarchuk, S. (2020). Metabolism in replacement chickens at different ratios of arginine and lysine Ukrainian Journal of Ecology, 10 (5), 127-132. doi: 10.15421/2020_217 [in English].
Kryvenok, M.Ya., Ilchuk, I.I., & Mykhalska, V.M. (2017). Prohnozuvannia potreby remontnoho molodniaku ptytsi u hlitsyni [Forecasting the need for repair of young birds in glycine]. Ukrainian Journal of Ecology, 7(4), 46–50, doi: 10.15421/2017_85 [in Ukrainian].
Nishchemenko M.P., Stovbetska L.S., Poroshynska O.A., & Yemelianenko A.A. (2015). Hematolohichni pokaznyky krovi ta nesuchist perepilok yaponskoi porody za vplyvu kompleksu aminokyslot ta vitaminu E [Hematological parameters of blood and laying of Japanese quails under the influence of a complex of amino acids and vitamin E]. Naukovyi visnyk veterynarnoi medytsyny [Scientific journal of veterinary medicine], 1, 26-29. [in Ukrainian].
Otchenashko, V.V. (2012). Miasna produktyvnist perepeliv za vykorystannia kombikormiv z riznym vmistom proteinu [Meat productivity of quails with the use of compound feeds with different protein content]. Tvarynnytstvo Ukrainy [Animal husbandry of Ukraine], 1-2 (32), 25-29. [in Ukrainian].
Podobed, L.Y. (2010). Proteinovoe i aminokislotnoe pitanie selskohozyaystvennoy ptitsyi: struktura, istochniki, optimizatsiya [Protein and amino acid nutrition of poultry: structure, sources, optimization]. Dnepropetrovsk. [in Russian].
Podstrieshnyi, O.P., Tereshchenko, O.V., Katerynych, O.O., Tkachyk, T.E., & Podstrieshna, I.O. (2010). Vyrobnytstvo perepelynykh yaiets ta miasa: metodychni rekomendatsii pid red. O. V. Tereshchenka. [2-e vyd.]. Birky: Instytut ptakhivnytstva NAAN Ukrainy, 64 s. [in Ukrainian].
Ponomarenko, O., Ruchko, T., Sakhatskyi, M., & Khliupka I. (2006). Vyrobnytstvo miasa perepeliv. Tekhnolohichnyi protses. Osnovni parametry [Quail meat production. Technological process. Basic parameters]: SOU 01.24-37537:2006. [Chynnyi vid 2006-12-25]. K.: Minahropolityky Ukrainy, 16 s. (Standart
orhanizatsii Ukrainy). 5 s. [in Ukrainian].
Siegert, W., & Rodehutscord, M. (2019). The relevance of glycine and serine in poultry nutrition: a review. British Poultry Science, 60(5), 579-588. doi: 10.1080/00071668.2019.1622081 [in English].
Skrypnyk, A.V. (2018). Matematychni modeli ta planuvannia eksperymentu [Mathematical models and experiment planning]. Metodychni vkazivky dlia
aspirantiv ochnoi, zaochnoi formy navchannia neekonomichnykh spetsialnostei [Methodical instructions for full-time, part-time postgraduate students of non-economic specialties]. K.: TsP "KOMPRYNT". [in Ukrainian].
Varyhyna, E., & Lenkova, T. (2007). Osobennosti kormleniya perepelov [Features of quail feeding]. Ptytsevodstvo [Poultry], 9, 35-36 [in Russian].
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).