Продуктивність курей-несучок і морфологічні параметри яєць за впливу астаксантину та лікопіну

Автор(и)

  • V.A. Davidovych Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • L.V. Shevchenko Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • V.M. Mykhalska Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/poultry2021.05-06.019

Ключові слова:

астаксантин, лікопін, яйця курячі харчові, несучість, комбікорм, вода

Анотація

Забезпечення привабливого товарного вигляду жовтків курячих яєць можна досягти за рахунок введення до складу комбікормів для курей каротиноїдів, що не трансформуються в організмі, у тому числі лікопіну та астаксантину. Виробництво якісних та безпечних харчових яєць передбачає обмеження використання синтетичних барвників жовтків і перехід на барвники природного походження, зокрема продукти переробки помідорів та водоростей. Метою даного дослідження було визначити яєчну продуктивність курей, морфологічний склад яєць, а також споживання кормів і води за добавок олійних екстрактів лікопіну (20, 40 та 60 мг/кг корму) чи астаксантину (10, 20 та 30 мг/кг корму) до кормів основного раціону. Для досліду використано 45 курей кросу "Хай-Лайн W-36" у віці 24 тижні. Кожну добавку згодовували курям-несучкам протягом 30 діб у наростаючій концентрації. Використання добавок лікопіну чи астаксантину в різних дозах курям-несучкам не викликало змін клінічного стану птиці та відхилень поведінкових реакцій, також не відмічали загибелі птиці упродовж усього експерименту. Стан пір’яного покриву та видимих слизових оболонок у курей під час використання експериментальних дієт були характерними для клінічно здорового поголів’я. Встановлено, що добавки лікопіну в дозах 20, 40 і 60 мг/кг та астаксантину в дозах 10, 20 і 30 мг/кг комбікорму протягом 30 діб суттєво не впливали на споживання комбікорму та яєчну продуктивність. Збільшення вмісту астаксантину до 20 і 30 мг/кг комбікорму, а також лікопіну до 60 мг/кг комбікорму спричиняло незначне зменшення споживання води птицею. Згодовування курям-несучкам добавок олійного екстракту астаксантину у дозах 10, 20 і 30 мг/кг чи лікопіну в дозах 20, 40 і 60 мг/кг комбікорму протягом 90 діб суттєво не впливало на масу яєць, білка, жовтка та шкаралупи. Добавки олійних екстрактів лікопіну та астаксантину до раціону курей-несучок можуть бути перспективними для використання з метою корекції забарвлення жовтків яєць.

Посилання

Akdemir, F., Orhan, C., Sahin, N., Sahin, Dr.K., & Hayirli, A. (2012). Tomato powder in laying hen diets: effects on concentrations of yolk carotenoids and lipid peroxidation. British Poultry Science, 53(5), 675-680. doi:10.1080/00071668.2012.729142. [in English].

An, B.K., Choo, W.D., Kang, C.W., Lee, J., & Lee, K.W. (2019). Effects of dietary lycopene or tomato paste on laying performance and serum lipids in laying hens and on malondialdehyde content in egg yolk upon storage. The Journal of Poultry Science, 56(1), 52–57. doi: 10.2141 / jpsa.0170118. [in English].

Gervasi, T., Pellizzeri, V., Benameur, Q., Gervasi, C., Santini, A., Cicero, N., & Dugo, G. (2018). Valorization of raw materials from agricultural industry for astaxanthin and β-carotene production by Xanthophyllomyces dendrorhous. Natural product research, 32(13), 1554–1561. doi:10.1080/147864 19.2017.1385024. [in English].

Kononenko, V.K., Ibatullin, I.I., & Patrov, V.S. (2000). Praktykum z osnov naukovykh doslidzhen u tvarynnytstvi [Workshop on the basics of scientific research in animal husbandry]. Kyiv. [in Ukrainian].

Lee, C.Y., Lee, B.D., Na, J.C., & An, G. (2010). Carotenoid accumulation and their antioxidant activity in spent laying hens as affected by polarity and feeding period. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 23(6), 799-805. doi:10.5713/ajas.2010.90296. [in English].

Panaite, T.D., Nour, V., Vlaicu, P.A., Ropota, M., Corbu, A.R., & Saracila, M. (2019). Flaxseed and dried tomato waste used together in laying hens diet. Archives of Animal Nutrition, 73, 3, 222-238. doi:10.1080/1745039X.2019.1586500. [in English].

Ritto, D., Tanasawet, S., Singkhorn, S., Klaypradit, W., Hutamekalin, P., Tipmanee, V., & Sukketsiri, W. (2017). Astaxanthin induces migration in human skin keratinocytes via Rac1 activation and RhoA inhibition. Nutrition research and practice, 11(4), 275-280. doi:10.4162 / nrp.2017.11.4.275. [in English].

Skrypnyk, A.V. (2018). Matematychni modeli ta planuvannia eksperymentu. Metodychni vkazivky dlia aspirantiv ochnoi, zaochnoi formy navchannia neekonomichnykh spetsialnostei. [Mathematical models and experiment planning. Methodical instructions for full-time, part-time postgraduate students of non-economic specialties]. Kyiv: TsP KOMPRYNT. [in Ukrainian].

Walker, L.A., Wang, T., Xin, H., & Dolde, D. (2012). Supplementation of laying-hen feed with palm tocos and algae astaxanthin for egg yolk nutrient enrichment. Journal of agricultural and food chemistry, 60(8), 1989-1999. doi:10.1021/jf204763f. [in English].

Завантаження

Опубліковано

2021-09-05

Номер

Розділ

Технологія