Вплив лікопіну та астаксантину на морфологічні показники харчових курячих яєць за різних режимів зберігання

Автор(и)

  • V. Honchar Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • O. Iakubchak Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/poultry2021.07-08.007

Ключові слова:

астаксантин, лікопін, зберігання, яйця харчові, кури-несучки

Анотація

Досліджували вплив згодовування лікопіну та астаксантину курям-несучкам на морфологічні показники харчових яєць. Експеримент складався з трьох періодів і тривав 90 діб. Для цього було сформовано 3 групи курей по 15 голів у кожній. Контрольній групі згодовували повнораціонний комбікорм, першіїй дослідній – лікопін у дозах 20, 40, 60 мг/кг комбікорму, другій дослідній – астаксантин у дозах 10, 20, 30 мг/кг комбікорму з 1- до 30-ї, з 31- до 6-ї0, з 61- до 90-ї доби, відповідно. Від кожної групи курей- несучок відбирали яйця і ділили на дві партії. Першу партію зберігали за температури 4±0,5 °C, а другу – за температури 12±0,5 °C. Обидві партії яєць зберігали впродовж 30 діб. Згодовування курям-несучкам лікопіну в дозах 20, 40, 60 мг/кг чи астаксантину в дозах 10, 20 та 30 мг/кг комбікорму не впливає на морфологічні показники яєць за зберігання в умовах 4±0,5 °C. Зберігання яєць курей, які отримували добавки лікопіну в дозі 20 мг/кг чи астаксантину в дозі 10 мг/кг комбікорму, за температури 12±0,5 °C впродовж 30 діб сприяло зниженню маси курячих яєць на 0,66 та на 0,92%, відповідно, що відбулося за рахунок зменшення маси білка на 1,01 та 1,73 %, відповідно. Зберігання яєць упродовж 30 діб за температури 12±0,5 °C, отриманих від курей, яким згодовували добавки як лікопіну в дозі 40 мг/кг, так і астаксантину в дозі 20 мг/кг комбікорму сприяло зниженню маси яєць на 0,75% та маси білка – на 1,13%, відповідно, і на 0,78% – маси яєць та маси білка – на 1,02%, відповідно. Зберігання яєць курей, які отримували добавки лікопіну в дозі 60 мг/кг чи астаксантину в дозі 30 мг/кг комбікорму, за температури 12±0,5 °C призвело до зниження маси яєць на 0,71 і 0,67% та маси білка – на 1,19 і 1,56%, відповідно.

Посилання

Al-Natour, S., Benbasat, I., & Cenfetelli, R. (2011). The adoption of online shopping assistants: perceived similarity as an antecedent to evaluative beliefs. Journal of the Association for Information Systems, 12 (5), 2. doi: 10.17705/1jais.00267. [in English].

DSTU 5028: 2008. Yaitsia kuriachi kharchovi tekhnichni umovy. [Chicken eggs food specifications]. Vyd. ofits. Chynnyi vid 01.01.2010. 23. [in Ukrainian].

Fleischmann, C., Bar-Ilan, N., Horowitz, M., Bruchim, Y., Deuster, P., & Heled, Y. (2020). Astaxanthin supplementation impacts the cellular HSP expression profile during passive heating. Cell Stress & Chaperones, 25 (3), 549–558. doi: 10.1007/s12192-019-01061-4. [in English].

Goto, S., Kogure, K., Abe, K., Kimata, Y., Kitahama, K., Yamashita, E., & Terada, H. (2001). Efficient radical trapping at the surface and inside the phospholipid membrane is responsible for highly potent antiperoxidative activity of the carotenoid astaxanthin. Biochimica et Biophysica Acta, 1512 (2), 251–258. doi: 10.1016/s0005-2736(01)00326-1. [in English].

Hammershoj, M., Nebel, C., & Carstens, J.H. (2008). Enzymatic hydrolysis of ovomucin and effect on foaming properties. Food Research International, 41, 522-531. doi:10.1016/J.FOODRES.2008.03.004. [in English].

Kumar, A., Dhaliwal, N., Dhaliwal, J., Dharavath, R. N., & Chopra, K. (2020). Astaxanthin attenuates oxidative stress and inflammatory responses in complete Freund-adjuvant-induced arthritis in rats. Pharmacological Reports: PR, 72 (1), 104–114. doi: 10.1007/s43440-019-00022-z. [in English].

Kucukyilmaz, K., Erkek, R., & Bozkurt, M. (2014). The effects of boron supplementation of layer diets varying in calcium and phosphorus concentrations on performance, egg quality, bone strength and mineral constituents of serum, bone and faeces. British Poultry Science, 55 (6), 804–816. doi: 10.1080/00071668.2014.975782. [in English].

Naguib, Y. M. (2000). Antioxidant activities of astaxanthin and related carotenoids. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 48 (4), 1150–1154. doi: 10.1021/jf991106k. [in English].

Pappas, A. C., Acamovic, T., Sparks, N. H., Surai, P. F., & McDevitt, R. M. (2005). Effects of supplementing broiler breeder diets with organic selenium and polyunsaturated fatty acids on egg quality during storage. Poultry Science, 84 (6), 865–874. doi: 10.1093/ps/84.6.865. [in English].

Rissanen, T., Voutilainen, S., Nyyssonen, K., & Salonen, J. T. (2002). Lycopene, Atherosclerosis, and Coronary Heart Disease. Experimental Biology and Medicine, 227 (10), 900–907. doi: 10.1177/153537020222701010. [in English].

Silversides, F. G., & Scott, T. A. (2001). Effect of storage and layer age on quality of eggs from two lines of hens. Poultry Science, 80 (8), 1240–1245. doi:10.1093/ps/80.8.1240. [in English].

Toyes-Vargas, E., Ortega-Perez, R., Espinoza-Villavicencio, J. L., Arellano-Perez, M., Civera, R., & Palacios, E. (2018). Effect of marine by-product meals on hen egg production parameters, yolk lipid composition and sensory quality. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 102 (2), 462–473. doi: 10.1111/jpn.12769. [in English].

Takahashi, K., Watanabe, M., Takimoto, T., & Akiba, Y. (2004). Uptake and distribution of astaxanthin in several tissues and plasma lipoproteins in male broiler chickens fed a yeast (Phaffia rhodozyma) with a high concentration of astaxanthin. British Poultry Science, 45 (1), 133–138. DOI: 10.1080/00071660410001668950a. [in English].

Walker, L. A., Wang, T., Xin, H., & Dolde, D. (2012). Supplementation of laying-hen feed with palm tocos and algae astaxanthin for egg yolk nutrient enrichment. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 60 (8), 1989–1999. doi: 10.1021/jf204763f. [in English].

Wardy, W., Torrico, D., Corredor, J.A., No, H., Zhang, X., Xu, Z., & Prinyawiwatkul, W. (2013). Soybean oil-chitosan emulsion affects internal quality and shelf-life of eggs stored at 25 and 4°C. International Journal of Food Science and Technology, 48, 1148-1156. doi:10.1111/IJFS.12068. [in English].

Wang, X. C., Zhang, H. J., Wu, S. G., Yue, H. Y., Wang, J., Li, J., & Qi, G. H. (2015). Dietary Protein Sources Affect Internal Quality of Raw and Cooked Shell Eggs under Refrigerated Conditions. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 28 (11), 1641–1648. DOI: 10.5713/ajas.15.0181. [in English].

Zhao, X., Zhang, X., Liu, H., Zhu, H., & Zhu, Y. (2019). Enzyme-assisted extraction of astaxanthin from Haematococcus pluvialis and its stability and antioxidant activity. Food Science and Biotechnology, 28 (6), 1637–1647. DOI: 10.1007/s10068-019-00608-6. [in English].

Zhang, J., Zhang, S., Bi, J., Gu, J., Deng, Y., & Liu, C. (2017). Astaxanthin pretreatment attenuates acetaminophen-induced liver injury in mice. International Immunopharmacology, 45, 26–33. DOI: 10.1016/j.intimp.2017.01.028. [in English].

Завантаження

Опубліковано

2021-09-05

Номер

Розділ

Якість продукції