Компостування птиці, що загинула
Ключові слова:
птахівництво, загибла птиця, утилізація, компостування, знезараження, мікробіологічні препарати, захист довкілляАнотація
Від 3 до 10% птиці у процесі вирощування та утримання гине від тих чи інших причин, й утилізація такої птиці нині являє чималу проблему для багатьох птахівницьких господарств. Поточна практика передбачає її поховання у так званих "чеських ямах", спалювання або переробку в автоклавах, що вимагає значних витрат і може призводити до забруднення довкілля. Компостування такої птиці обходиться значно дешевше, однак також викликає побоювання в окремих фахівців щодо можливого негативного впливу на довкілля. Метою нашого дослідження було вивчення кінетичних закономірностей процесу компостування птиці, що загинула, його впливу на довкілля, якість і безпечність отриманого компосту. Було проведено експеримент, в якому трупи птиці компостували разом з підстилковим послідом у співвідношенні 1:6 у двох варіантах: без обробки мікробіологічним препаратом (Д1) та обробленим мікробіологічним препаратом (Д2). Як контроль використовувався варіант (К), в якому підстилковий послід компостували без додавання трупів птиці та обробки мікробіологічним препаратом. Встановлено, що у процесі компостування температура сировини досягала 64-66 °С, тривалість періоду з температурами більше 60 °С – 5-9 діб, що, за даними раніше проведених досліджень, є достатнім для знезараження більшості видів патогенних мікроорганізмів. Обробка сировини мікробіологічним препаратом сприяла підвищенню температури субстрату в окремі періоди активної фази компостування на 1-5 °С та зменшенню емісії аміаку в 1,1-1,2 раза. В обох варіантах (Д1 та Д2) протягом 45 діб забезпечувався практично повний розклад трупів птиці. Компостування підстилкового посліду разом з птицею, що загинула, дало змогу збільшити вміст азоту в готовому компості. В усіх варіантах в готовому компості не було знайдено бактерій роду Е.coli та Salmonella.Посилання
Blake, J.P. (2004). Methods and technologies for handling mortality losses. World’s Poultry Science Journal, 60, 489-499. [in English].
Costa, T., & Akdeniz, N. (2019). A Review of the Animal Disease Outbreaks and Biosecure Animal Mortality Composting Systems. Waste Management, 90, 121-131. [in English].
Cummins, C.G., Wood, C.W., & Delaney, D.P. (1993). Co-composted poultry mortalities and poultry litter: Composition and potential value as a fertilizer. Journal of Sustainable Agriculture, 4(1), 7-18. [in English].
EFSA. (2011). Scientific Opinion on Composting on-farm of dead poultry. EFSA Journal, 9(11), 2427, 1-11. [in English].
González, J.L., & Sánchez, M. (2005). Treatment of poultry mortalities on poultry farms. Compost Science and Utilization, 13, 136-140. [in English].
Gwyther, C.L., Williams, A.P., Golyshin, P.N., Jone,s G.E., & Jones, D.L. (2011). The environmental and biosecurity characteristics of livestock carcass disposal methods: A review. Waste Management, 31 (4), 767-778. [in English].
Kumar, V.R.S., Sivakumar, K., Purushothaman, M.R., Natarajan A., & Amanullah, M.M. (2007). Chemical Changes During Composting of Dead Birds with Caged Layer Manure. Journal of Applied Sciences Research, 3(10). P. 1100-1104. [in English].
Lawson, M.J., & Keeling, A.A. (1999). Production and physical characteristics of composted poultry carcasses. British Poultry Science, 40, 706-708. [in English].
Mahmud, A., Mehmood, S., Hussain, J., & Ahmad S. (2015). Composting of poultry dead birds and litter. World's Poultry Science Journal, 71, 621-629. [in English].
Mortality Composting. (2006). A Review of the Use of Composting for the Disposal of Dead Animals. The State of Victoria, Department of Primary Industries, P. 1-46. [in English].
Poultry Mortality Composting. (2011). (Agdex 450/29-1). Alberta Government, 1-38. [in English].
Russ, C.F., & Yanko, W.A. (1981). Factors affecting salmonellae repopulation in composted sludges. Applied and Environmental Microbiology, 41, 597-602. [in English].
Senne, D.A., Panigrahy, B., & Morgan, R. (1994). Effect of composting poultry carcasses on survival of exotic avian viruses: HPAI virus and adenovirus of egg drop syndrome-76. Avian Diseases, 38, 733-737. [in English].
Sims, J.T., & Wolf, D.C. (1994). Poultry waste management: agricultural and environmental issues. Advances in Agronomy, 52, 1-83. [in English].
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).