Вплив астаксантину та лікопіну на хімічний склад курячих харчових яєць за різних режимів зберігання
Ключові слова:
хімічний склад, астаксантин, лікопін, зберігання, курячі яйця, кури-несучки, температураАнотація
Хімічний склад яєць за згодовування курям-несучкам лікопіну в дозі 20 мг/кг та астаксантину – 10 мг/кг комбікорму не змінювався, порівняно з контролем, окрім збільшення вмісту фосфору на 0,06% за впливу лікопіну. Зберігання яєць курей, що отримували добавки лікопіну в дозі 20 мг/кг комбікорму за температури 4±0,5 °С не впливало на хімічний склад, а за добавки астаксантину в дозі 10 мг/кг комбікорму – зменшувався вміст сирої золи в яйцях на 0,06%, порівняно з контролем. За зберігання цих же яєць за температури 12±0,5 °С рівень сирої золи знизився на 0,11 та на 0,10% відповідно. Згодовування курям-несучкам комбікорму з лікопіном в дозі 40 мг/кг упродовж 30 діб не впливало на хімічний склад яєць, а з добавкою астаксантину в дозі 20 мг/кг комбікорму впродовж 30 діб – підвищує вміст протеїну в яйцях на 0,86%. Зберігання цих яєць за температури 4±0,5 °С не впливало на їх хімічний склад, проте зберігання яєць упродовж 30 діб за температури 12±0,5 °C, отриманих від курей, яким згодовували добавки як лікопіну в дозі 40 мг/кг, так і астаксантину в дозі 20 мг/кг, сприяло підвищенню вмісту в них сирого протеїну на 0,54 та 0,72% відповідно. Згодовування курям-несучкам лікопіну в дозі 60 мг/кг комбікорму впродовж 30 діб призвело до збільшення вмісту фосфору в яйцях на 0,03%, а згодовування астаксантину в дозі 30 мг/кг комбікорму не вплинуло на їх хімічний склад. Зберігання яєць впродовж 30 діб за температури 4±0,5 °С за згодовування курям добавки лікопіну в дозі 60 мг/кг комбікорму сприяло зниженню вмісту вологи на 1,12% і підвищенню вмісту сирого протеїну на 0,77%. Згодовування курям- несучкам астаксантину в дозі 30 мг/кг комбікорму обумовило зниженням вмісту вологи на 0,92% та підвищенням вмісту протеїну на 1,0%. Зберігання яєць курей, які отримували добавки лікопіну, за температури 12±0,5 °C призвело до зниження вологи на 1,6% та підвищення вмісту сирого протеїну на 0,73%. Зберігання яєць, отриманих від курей, які отримували добавку астаксантину, за цієї температури обумовило зниження вмісту вологи на 1,63% та підвищення вмісту сирого протеїну на 0,88%.Посилання
Alsobayel, A.A., & Albadry, M.A. (2011). Effect of storage period and strain of layer on internal and external quality characteristics of eggs marketed in Riyadh area. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences, 10, 41-45. doi: 10.1016/j.jssas.2010.04.001. [in English].
Alay, T., & Karadas, F. (2016). The effects of carotenoids in quail breeder diets on egg yolk pigmentation and breeder performance. Section A Animal science. Acta agricultura Scandinavica, 66, 206-214. doi: 10.1080/09064702.2017.1330360. [in English].
GOST 26226-95. Korma, kombikorma, kombikormovoye syrye. Metody opredeleniya syroy zoly [Feed, feed compound feed raw materials. Methods for the determination of raw ash]. Vyd. oficz. Сhynne vid 1998-01-01. 8. [in Russian].
DSTU 5028: 2008. Yaitsia kuriachi kharchovi tekhnichni umovy. [Chicken eggs food specifications]. Vyd. ofits. Chynnyi vid 01.01.2010. 23 s. [in Ukrainian].
DSTU ISO 6496: 2005. Kormy dlia tvaryn. Vyznachennia vmistu volohy ta inshykh letkykh rechovyn [Animal feed. Determination of the content of moisture and other volatile substances]. (ISO 6496:1999, IDT). Vyd. ofits. Chynnyi vid 2006-07-01. 11. [in Ukrainian].
DSTU ISO 7169: 2010. Kormy, kombikormy, kombikormova syrovyna. Metody vyznachennia vmistu azotu i syroho proteinu [Feed, feed compound feed raw materials. Methods of determining the content of nitrogen and raw protein]. Vyd. оfits. Na zaminu HOST 13496.4-93. Сhynne vid 2011-07-01. 21. [in Ukrainian].
DSTU ISO 6492: 2003. Kormy dlia tvaryn. Vyznachennia vmistu zhyru [Animal feed. Determination of fat content]. (ISO 6492:1999, IDT). Vyd. оfits. – Сhynne vid 2003-11-28. 13. [in Ukrainian].
Figueiredo, T.C., Cancado, S.V., & Viegas, R.P. (2011). Qualidade de ovos comerciais submetidos a diferentes condicoes de armazenamento (Quality of commercial eggs submitted to different storage conditions) Journal Zootecnia e Tecnologia e Inspecao de Produtos de Origem Animal, 63, 712-720. doi:10.1590/S0102-09352011000300024. [in Portuguese].
Feddern, V., Pra, M.C.D., Mores, R., Nicoloso, R.D.S., Coldebella, A., & Abreu, P.G.D. (2017). Egg quality assessment at different storage conditions, seasons and laying hen strains. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences, 10, 41-45. doi: 10.1590/1413-70542017413002317. [in English].
Jones, D. R., & Musgrove, M. T. (2005). Effects of extended storage on egg quality factors. Poultry science, 84(11), 1774-1777. doi:10.1093/ps/84.11.1774. [in English].
Ji, S., Ahn, D. U., Zhao, Y., Li, K., Li, S., & Huang, X. (2020). An easy and rapid separation method for five major proteins from egg white: Successive extraction and MALDI-TOF-MS identification. Food Chemistry, 315, 126207. doi:10.1016/j.foodchem.2020.126207. [ in English].
Liu, Y. C., Chen, T. H., Wu, Y. C., & Tan, F. J. (2017). Determination of the quality of stripe-marked and cracked eggs during storage. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 30(7), 1013-1020. doi: 10.5713/ajas.16.0440/. [in English].
Lu, Y., Wang, X., Feng, J., Xie, T., Si, P., & Wang, W. (2019). Neuroprotective effect of astaxanthin on newborn rats exposed to prenatal maternal seizures. Brain Research Bulletin, 148, 63-69. doi: 10.1016/j.brainresbull.2019.03.009. [in English].
Monira, K.N., Salahuddin, M., & Miah, G. (2003). Effect of breed and holding period on egg quality characteristics of chicken. International Journal of Poultry Science 1682-8356. doi: 10.3923/ijps.2003.261.263. [in English].
Rissanen, T., Voutilainen, S., Nyyssonen, K., & Salonen, J.T. (2002). Lycopene, Atherosclerosis, and Coronary Heart Disease. Experimental Biology and Medicine, 227(10), 900-907. doi.10.1177/153537020222701010. [in English].
Soukoulis, C., & Bohn, T. (2018). A comprehensive overview on the micro- and nano-technological encapsulation advances for enhancing the chemical stability and bioavailability of carotenoids. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 58(1), 1–36. doi:10.1080/10408398.2014.971353. [in English].
Sila, A., Ghlissi, Z., Kamoun, Z., Makni, M., Nasri, M., Bougatef, A., & Sahnoun, Z. (2015). Astaxanthin from shrimp by-products ameliorates nephropathy in diabetic rats. European Journal of Nutrition, 54(2), 301-307. doi:10.1007/s00394-014-0711-2. [in English].
Sztretye, M., Dienes, B., Gonczi, M., Czirjak, T., Csernoch, L., Dux, L., Szentesi, P., & Keller-Pinter, A. (2019). Astaxanthin: A Potential Mitochondrial-Targeted Antioxidant Treatment in Diseases and with Aging. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 3849692. doi:10.1155/2019/3849692 [in English].
Walker, L.A., Wang, T., Xin, H., & Dolde, D. (2012). Supplementation of laying-hen feed with palm tocos and algae astaxanthin for egg yolk nutrient enrichment. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 60(8), 1989-1999. doi:10.1021/jf204763f. [in English].
Yuceer, M., Aday, M.S., & Caner, C. (2016). Ozone treatment of shell eggs to preserve functional quality and enhance shelf life during storage. Journal ofthe science of food and agriculture, 96(8), 2755-2763. doi: 10.1002/jsfa.7440. [in English].
Zita, L., Tumova, E., & Štolc, L. (2009). Effects of Genotype, Age and Their Interaction on Egg Quality in Brown-Egg Laying Hens. Acta Veterinaria Brno, 78(1), 85-91. doi:10.2754/avb200978010085. [in English].
Завантаження
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).