Ефективність використання часнику (Allium sativum) в годівлі молодняку перепелів м’ясного напряму продуктивності

Автор(и)

  • T. Mykhailenko National University of Life and Environmental Science Ukraine , National University of Life and Environmental Science Ukraine
  • M. Sychov National University of Life and Environmental Science Ukraine , National University of Life and Environmental Science Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31548/poultry2021.11-12.006

Ключові слова:

часниковий порошок, природна альтернатива антибіотикам, фітобіотики, маса тіла, приріст, продуктивність, перепели

Анотація

В останнє десятиліття неконтрольоване використання антибіотиків в якості стимуляторів росту домашніх тварин призвело до появи стійких до антибіотиків патогенів та підвищення ризику інфекційних захворювань. Ця ситуація викликала інтенсивні дослідницькі зусилля з пошуку безпечних альтернативних стратегій. Безумовно, рослини, овочі та їхні похідні як натуральні безпечні речовини можуть бути хорошими кандидатами в цьому відношенні. Обґрунтувати та встановити особливості використання часнику в годівлі птиці, як замінника антибіотиків для оптимізації травлення та підвищення стійкості організму птиці до захворювань, а також покращення споживання корму й збільшення його засвоюваності організмом стало метою роботи. Встановити оптимальну дозу введення екстракту часнику у корм птиці та дослідити вплив різних доз на м’ясну продуктивність перепелів м’ясного напряму продуктивності стали основними завданнями досліду. Проведено дослідження ефективності використання часнику (Allium sativum) у годівлі молодняку перепелів м’ясного напряму продуктивності. Експеримент складався з п’яти періодів і тривав 35 діб. Для цього було сформовано 4 групи перепелів по 100 голів у кожній. Першій (контрольній) групі згодовували повнораціонний комбікорм, другій (дослідній) – 0,3 г/кг часникового порошку, третій (дослідній) – 0,6 г/кг, четвертій (дослідній) – 0,9 г/кг. Експериментально встановлено, що згодовування перепелам сухого порошку часнику у складі комбікорму на рівні 0,6 г/кг сприяло підвищенню живої маси птиці у 35-добовому віці на 5,4%, використання добавки на рівні 0,3 г/кг також сприяло вірогідному збільшенню живої маси птиці віком 35 діб, а саме – на 3,5%. Загальний абсолютний приріст живої маси перепелів за весь період підтверджує вплив використання часнику на динаміку росту птиці. Найбільший приріст живої маси виявлено у перепелів, яким згодовували сухий порошок часнику в кількості 0,6 г/кг комбікорму. Використання сухого порошку часнику в годівлі перепелів не вплинуло на їх збереженість.

Посилання

Aji, S.B., Ignatuius, K., Ado, A.Y., Nuhu, J.B., & Abdulkarim, A. (2011). Effect of feeding onion (Allium cepa) and garlic (Al-lium sativum) on some performance characteristics of broiler chickens. Research Journal of Poultry Sciences, 2011, 4, 22-27. [in English].

Bordia, A., Bansal, H.C., Arora, S.K., & Singal, S.V. (1975). Effect of the essential oils of garlic and onion on alimentary hyperli-pemia. Atherosclerosis, 1975, 21, 15-18. [in English].

Chowdhury, S.R., Chowdhury, S.D., & Smith, T.K. (2002). Effects of dietary garlic on cholesterol metabolism in laying hens. Poultry Science, 2002, 81, 1856-1862. [in English].

Kim, D.K., Lillehoj, H.S., Lee, S.H., Lillehoj, E.P., & Bravo, D. (2013). Improved resistance to Eimeria acervulina infection in chickens due to dietary supplementation with garlic metabo-lites. British Journal of Nutrition, 2013, 109, 76-88. [in English].

Lowenthal, J.W., O’Neil, T.E., David, A., Strom, G., & Andrew, M.E. (1999). Cytokine therapy: a natural alternative for disease control. Veterinary Immunology and Immunopathology, 1999, 72, 183-188. [in English].

Okamura, M., Lillehoj, H., Raybourne, R., Baru, U., & Hechert, R. (2004). Cell-mediated immune responses to a killed Salmo-nella enteritidis vaccine: Lymphocyte proliferation, T-cell changes and interleukin-6 (IL-6), IL-1, IL-2, and IFN-g pro-duction. Comparative Immunology, Microbiology & Infectious Diseases, 2004, 27, 255-572. [in English].

Windisch, W., Schedle, K., Plitzner, C., & Kroismayr, A. (2008). Use of phytogenic products as feed additives for swine and poultry. Journal of Animal Science, 2008, 86, 140-148. [in English].

Yang, Y., Iji, P.A., & Choct, M. (2009). Dietary modulation of gut microflora in broiler chickens: A review of the role of six kinds of alternatives to in-feed antibiotics. World's Poultry Science Journal, 2009, 65, 97-114. [in English].

Завантаження

Опубліковано

2021-12-31

Номер

Розділ

Годівля