Яєчна продуктивність курей залежно від умов штучного освітлення приміщення в зоні їх утримання
DOI:
https://doi.org/10.31548/poultry2022.11-12.025Ключові слова:
кури, продуктивність, технологія, утримання, щільність, забезпечення площею, збереженість, несучість, яйця, кліткова батареяАнотація
Упродовж останніх десятиліть яєчне птахівництво зазнало значної інтенсифікації, що призвело до суттєвих змін основних виробничих процесів, у тому числі до застосування підвищеної щільності посадки, яка є технологічним подразником для курей та тим чи іншим чином впливає на добробут птиці та ефективність виробництва харчових яєць. Тому метою роботи було дослідження ефективності виробництва харчових яєць за нормативною та дещо підвищеною щільністю утримання курей яєчного кросу. Для цього в умовах сучасного комплексу з виробництва харчових яєць сформували 4 групи курей промислового стада кросу "Hy-Line W-36", кожну з яких утримували упродовж 34 тижнів продуктивного періоду у окремому пташнику-аналогу за площею та клітковим устаткуванням. Початкова щільність утримання курей 1-ї групи, 13,3 гол./м2, відповідала європейським нормам і вимогам розробника кросу (13-20 гол./м2), 2-ї групи, 24,0 гол./м2 – вітчизняним нормам (22-25 гол./м2), а курей 3- та 4-ї груп утримували за експериментального переущільнення до 25,3 гол./м2 і 26,7 гол./м2, відповідно. Виявлено, що утримання курей за підвищеною до 25,3 гол./м2 експериментальною початковою щільністю, забезпечує одержання за період досліду на 3,5 млн яєць (5,5%) більше, ніж за щільністю 24 гол./м2 відповідно до вітчизняних норм. Найвищий рівень рентабельності виробництва яєць (67,1%) та обсяг чистого прибутку (71,0 млн грн), одержано саме у разі посадки курей у клітки 12-ярусних батарей за експериментальною щільністю 25,3 гол./м2. Підвищення початкової щільності утримання курей до 26,7 гол./м2 призвело до зниження рівня рентабельності їх виробництва до 62,1% та обсягу чистого прибутку на 2,8 млн грн, а зниження до 13,3 гол./м2 відповідно до нормативних вимог ЄС, – до зниження рівня рентабельності до 58,4% і зменшення обсягу чистого прибутку на 36,6 млн грн.Посилання
Archer, G. S. (2019). How does red light affect layer production, fear, and stress. Poultry Science, 98, 3–8. doi:10.3382/ps/pey302. [English].
Baxter, M., & Bedecarrats, G. Y. (2019). Evaluation of the Impact of Light Source on Reproductive Parameters in Laying Hens Housed in Individual Cages. Journal Poultry Science, 56(2),148–158. doi:10.2141/jpsa.0180054. [English].
Baxter, M., Joseph, N., Osborne, V. R., & Bedecarrats, G. Y. (2014). Red light is necessary to activate the reproductive axis in chickens independently of the retina of the eye. Poultry Science, 93, 1289–1297. doi:10.3382/ps.2013-03799. [English].
England, A., & Ruhnke, I. (2020). The influence of light of different wavelengths on laying hen production and egg quality. World's Poultry Science Journal, 76 (3), 443–458, doi:10.1080/00439339.2020.1789023. [English].
Fernandes, A. M., de Lucca Sartori, D., de Oliveira Morais, F. J., Salgado, D. D., & Pereira, D. F. (2021). Analysis of Cluster and Unrest Behaviors of Laying Hens Housed under Different Thermal Conditions and Light Wave Length. Animals (Basel), 11(7), 2017. doi:10.3390/ani11072017. [English].
Fernandes, A. M., de Oliveira, F. P., de Lucca, Sartori D., Gonzalez, S. G., Salgado, D.D.A., Vale, M.M.D., & Pereira, D. F. (2022). Wavelength lighting variation on egg quality and serum glucose. Revista Brasileira De Engenharia De Biossistemas,16, 1–8. doi:10.18011/BIOENG.2022.V16.1067. [English].
House, G. M., Sobotik, E. B., Nelson, J. R., & Archer, G. S. (2020). Effect of the addition of ultraviolet light on broiler growth, fear, and stress response. Journal of Applied Poultry Research, 29 (2), 402–408. doi:10.1016/j.japr.2020.01.003. [English].
Lewis, P.D., & Morris, T.R. (2000). Poultry and coloured light. World's Poultry Science Journal, 56(3), 18–9207, doi:10.1079/WPS20000015. [English].
Li, J. Y., Liu, W., Ma, R. Y., Li, Y., Liu, Y., Qi, R. R., & Zhan, K. (2019). Effects of cage size on growth performance, blood biochemistry, and antibody response in layer breeder males during rearing stage. Poultry Science, 98(9), 3571–3577. doi:10.3382/ps/pez102. [English].
Li, X., Zheng, Z., Pan, J., Jiang, D., Tian, Y., Fang, L., & Huang, Y. (2020). Impacts of colored light-emitting diode illumination on the growth performance and fecal microbiota in goose. Poultry science, 99(4), 1805–1812. doi:10.1016/j.psj.2019.12.034. [English].
Liu, K., Xin, H., Sekhon, J., & Wang, T. (2018). Effect of fluorescent vs. poultry-specific light-emitting diode lights on production performance and egg quality of W36 laying hens. Poultry Science, 97, 834–844. doi:10.3382/ps/pex371. [English].
Mudhar, A. S., & Tabeekh, A. (2016). The effect of color light and stocking density on some enzymes and hormones of broilers and layers. Mirror of Research in Veterinary Sciences and Animals, 5(1), 25–37. doi:10.5923/j.zoology.20160602.02. [English].
Oluwadamilola, O., Metowogo, K., Oke, O.E., & Tona, J. (2022). Influence of LED bulb on reproductive and production performance of different poultry species: a review. World's Poultry Science Journal. 2022. Vol. 78. Р. 1–15. doi:10.1080/00439339.2022.2044273. [English].
Sayin, Y., Kaplan, O., Karaduman, E., Haqyar, D. M., & Narinc, D. (2022). The effect of monochromatic, combined, and mixed light-emitting diode light regimes on growth traits, fear responses and slaughter-carcass characteristics in broiler chickens. Research Square, 4, 1–19. doi:10.21203/rs.3.rs-1448612/v1. [English].
Shi, H., Li, B., Tong, Q., Zheng, W., Zeng, D., & Feng, G. (2019). Effects of LED light color and intensity on feather pecking and fear responses of layer breeders in natural mating colony cages. Animals, 9, 814. doi:10.3390/ani9100814. [English].
Wei, Y., Zheng, W., Tong, Q., Li, Z., Li, B., Shi, H., &Wang, Y. (2022). Effects of blue-green LED lights with two perceived illuminance (human and poultry) on immune performance and skeletal development of layer chickens. Poultry Science, 101(7), 101855. doi:10.1016/j.psj.2022.101855. [English].
Xie, D., Wang, Z. X., Dong, Y. L., Cao, J., Wang, J. F., Chen, J. L., & Chen, Y. X. (2008). Effects of monochromatic light on immune response of broilers. Poultry Science, 87, 1535–1539. doi:10.3382/ps.2007-00317. [English].
Yenilmez, L. F., Saber, S. N., Serbester, U., & Celik, L. (2021). Effects of monochromatic light on performance, egg quality, yolk cholesterol and blood biochemical profile of laying hens. The Journal of Animal & Plant Sciences, 31(1), 46–52. doi:10.36899/JAPS.2021.1.0191. [English].
Завантаження
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).