Вирощування молодняку індиків за різних співвідношень лізину і метіоніну в комбікормах
DOI:
https://doi.org/10.31548/poultry2024.03-04.018Ключові слова:
годівля, птиця, індики, амінокислоти, витрати корму, збереженістьАнотація
У статті досліджено вплив згодовування повнораціонних комбікормів з різним співвідношенням лізину та метіоніну на продуктивність молодняку індиків. Експериментальні дослідження виконано на молодняку індиків м’ясного напряму продуктивності кросу "Big-6". За методом збалансованих груп у добовому віці було сформовано п’ять піддослідних груп птиці. Дослід тривав 126 діб і поділявся на два періоди: зрівняльний (7 діб) та основний (119 діб). У зрівняльний період піддослідний молодняк споживав комбікорми контрольної групи. В основний період досліду частка метіоніну відносно лізину в комбікормі за періодами вирощування зменшувалась або збільшувалась на 5 або 10%.
Встановлено, що різне співвідношення лізину та метіоніну в комбікормах для молодняку індиків позначається на його продуктивності по-різному. Так, у 126-добовому віці найвищу живу масу мали індики, які отримували комбікорм із збільшенням частки метіоніну відносно лізину на 5 і 10% – вони переважали аналогів контрольної групи відповідно на 5,9 (Р<0,05) і 3,6%. Молодняк, який споживав комбікорм із зменшеною часткою метіоніну відносно лізину на 10 і 5% за згаданим показником поступався перед контрольними ровесниками відповідно на 4,4 і 2,2%. Збільшення частки метіоніну відносно лізину на 5 і 10% у комбікормі індиків на усіх етапах їх вирощування сприяє зниженню витрат корму на 1 кг приросту живої маси відповідно на 4,5 і 2,2%.
Доведено, що залежність між співвідношеннями лізину й метіоніну у комбікормі для молодняку індиків та його витратами на 1 кг приросту живої маси описується поліноміальною лінією з коефіцієнтом достовірної апроксимації R2=1. Кореляційний аналіз свідчить, що між цими двома показниками існує достовірний (Р<0,05) сильний зворотний зв’язок (rs= – 0,9).
Показник збереженості птиці у всіх піддослідних групах був близьким (94-96%), проте вірогідного впливу різних співвідношень лізину і метіоніну в комбікормах за вирощування птиці на її збереженість не встановленоПосилання
Feeding Guidelines for Nicholas and B.U.T. Heavy Lines. (2015). Retrieved from https://www.aviagenturkeys.com/uploads/2015/11/20/NU06%20 Feeding%20Guidelines%20for%20Nicholas%20&%20BUT%20Heavy%20Lines%20EN.pdf. [in English].
Commercial Performance Goals. (2005). 5th ed. British United Turkeys Ltd., Warren Hall, Broughton, UK. [in English].
Calyniuk, Z., Mikulski, D., Krauze, M., Ognik, K., & Jankowski, J. (2022). Selected metabolic, epigenetic, nitration and redox parameters in turkeys fed diets with different levels of arginine and methionine. Annals of Animal Science. 22(22), 601-612. doi:10.2478/aoas-2021-0069. [in English].
Damaziak, K., Michalczuk, M., & Kurek, A. (2012). Porównanie wyników produkcyjnych dwóch grup genetycznych indyków utrzymywanych w systemie półintensywnym. Journal of Central European Agriculture, 13(3), 403-415. doi:10.5513/JCEA01/13.3.1064. [in Polish].
Jankowski, J., Mikulski, D., Mikulska, M., Ognik, K., Calyniuk, Z., Mroz, E., & Zdunczyk, Z. (2020a). The effect of different dietary ratios of arginine, methionine, and lysine on the performance, carcass traits, and immune status of turkeys. Poultry Science, 99(2), 1028-1037. doi:10.1016/j.psj.2019.10.008. [in English].
Jankowski, J., Ognik, K., Konieczka, P., & Mikulski, D. (2020b). Effects of different levels of arginine and methionine in a high-lysine diet on the immune status, performance, and carcass traits of turkeys. Poultry Science, 99(10), 4730-4740. doi:10.1016/j.psj.2020.06.039. [in English].
Kolasińska, D. (2023). Ukraina z importera indyków stała się ich eksporterem. Czy stanowi dla Polski zagrożenie? Retrieved from https://www.topagrar.pl/produkcja-zwierzeca/ukraina-z-importera-indykow-stala-sie-ich-eksporterem-czy-stanowi-dla-polski-zagrozenie-2499220. [in Polish].
Melnyk, V. O. (2011). Intensyvna tekhnolohiia vyroshchuvannia indychat. [Demanding technology of growing turkeys]. Agrobiznes sohodni. [Agribusiness today], 12, 42-45. [in Ukrainian].
Mikulski, D., Ognik, K., Mikulska, M., & Jankowski, J. (2022). Different dietary ratios of arginine, methionine and lysine for turkeys: effects on whole-body composition and nutrient utilization efficiency in the early growth stage. Annals of Animal Science, 22(4), 1341-1350. doi:10.2478/aoas-2022-0024. [in English].
NRC. 1994. Nutrient Requirements of Poultry. 9th rev. ed. National Academy Press, Washington, DC. 176 p. [in English].
Oso, A. O., Williams, G. A., Oluwatosin, O. O., Bamgbose, A. M., Adebayo, A. O., Olowofeso, O. ….& Xin, W. (2017). Effect of dietary supplementation with arginine on haematological indices, serum chemistry, carcass yield, gut microflora, and lymphoid organs of growing turkeys. Livestock Science, 198, 58-64. doi:10.1016/j.livsci.2017.02.005. [in English].
Slavianska, V. (2022). Perspektyvnyi indyk [Perspective turkey]. Nashe ptakhivnytstvo. [Our poultry farming]. Retrieved fromhttps://agrotimes.ua/ article/perspektyvnyj-indyk-rynok-myasa-indykiv/. [in Ukrainian].
Slavianska, V. (2024). Yevropeiskyi rynok indykivnytstva. [The European turkey market]. Nashe ptakhivnytstvo. [Our poultry farming]. Retrieved from https://agrotimes.ua/article/yevropejskyj-rynok-indykivnycztva/. [in Ukrainian].
Soyalp, S., Hartono, E., Willems O. W, Bai, X., Wood, B. J., Aggrey, S. E., & Rekaya, R. (2023). Growth Rate Distribution and Potential Non- Linear Relationship between Body Weight and Walking Ability in Turkeys. Animals, 13(18), Article 2979. doi:10.3390/ani13182979. [in English]. Swalander, M. (2020). Aspects of Feed Efficiency and Feeding Behaviour in Turkeys. Aviagen Turkeys Ltd, 9 p. Retrieved from https://www.aviagenturkeys.com/uploads/2020/05/18/NU16%20Aspects%20of%20Feed%20Efficiency%20and%20Feeding%20Behaviour%20in%20Turkeys%20EN%20V4.pdf. [in English].
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).