Вирощування молодняку індиків за різних співвідношень лізину і метіоніну в комбікормах

Автор(и)

  • O. I. Tymoshchuk ,
  • S. M. Gryshchenko ,

DOI:

https://doi.org/10.31548/poultry2024.03-04.018

Ключові слова:

годівля, птиця, індики, амінокислоти, витрати корму, збереженість

Анотація

У статті досліджено вплив згодовування повнораціонних комбікормів з різним співвідношенням лізину та метіоніну на продуктивність молодняку індиків. Експериментальні дослідження виконано на молодняку індиків м’ясного напряму продуктивності кросу "Big-6". За методом збалансованих груп у добовому віці було сформовано п’ять піддослідних груп птиці. Дослід тривав 126 діб і поділявся на два періоди: зрівняльний (7 діб) та основний (119 діб). У зрівняльний період піддослідний молодняк споживав комбікорми контрольної групи. В основний період досліду частка метіоніну відносно лізину в комбікормі за періодами вирощування зменшувалась або збільшувалась на 5 або 10%.

Встановлено, що різне співвідношення лізину та метіоніну в комбікормах для молодняку індиків позначається на його продуктивності по-різному. Так, у 126-добовому віці найвищу живу масу мали індики, які отримували комбікорм із збільшенням частки метіоніну відносно лізину на 5 і 10% – вони переважали аналогів контрольної групи відповідно на 5,9 (Р<0,05) і 3,6%. Молодняк, який споживав комбікорм із зменшеною часткою метіоніну відносно лізину на 10 і 5% за згаданим показником поступався перед контрольними ровесниками відповідно на 4,4 і 2,2%. Збільшення частки метіоніну відносно лізину на 5 і 10% у комбікормі індиків на усіх етапах їх вирощування сприяє зниженню витрат корму на 1 кг приросту живої маси відповідно на 4,5 і 2,2%.

Доведено, що залежність між співвідношеннями лізину й метіоніну у комбікормі для молодняку індиків та його витратами на 1 кг приросту живої маси описується поліноміальною лінією з коефіцієнтом достовірної апроксимації R2=1. Кореляційний аналіз свідчить, що між цими двома показниками існує достовірний (Р<0,05) сильний зворотний зв’язок (rs= – 0,9).

Показник збереженості птиці у всіх піддослідних групах був близьким (94-96%), проте вірогідного впливу різних співвідношень лізину і метіоніну в комбікормах за вирощування птиці на її збереженість не встановлено

Посилання

Feeding Guidelines for Nicholas and B.U.T. Heavy Lines. (2015). Retrieved from https://www.aviagenturkeys.com/uploads/2015/11/20/NU06%20 Feeding%20Guidelines%20for%20Nicholas%20&%20BUT%20Heavy%20Lines%20EN.pdf. [in English].

Commercial Performance Goals. (2005). 5th ed. British United Turkeys Ltd., Warren Hall, Broughton, UK. [in English].

Calyniuk, Z., Mikulski, D., Krauze, M., Ognik, K., & Jankowski, J. (2022). Selected metabolic, epigenetic, nitration and redox parameters in turkeys fed diets with different levels of arginine and methionine. Annals of Animal Science. 22(22), 601-612. doi:10.2478/aoas-2021-0069. [in English].

Damaziak, K., Michalczuk, M., & Kurek, A. (2012). Porównanie wyników produkcyjnych dwóch grup genetycznych indyków utrzymywanych w systemie półintensywnym. Journal of Central European Agriculture, 13(3), 403-415. doi:10.5513/JCEA01/13.3.1064. [in Polish].

Jankowski, J., Mikulski, D., Mikulska, M., Ognik, K., Calyniuk, Z., Mroz, E., & Zdunczyk, Z. (2020a). The effect of different dietary ratios of arginine, methionine, and lysine on the performance, carcass traits, and immune status of turkeys. Poultry Science, 99(2), 1028-1037. doi:10.1016/j.psj.2019.10.008. [in English].

Jankowski, J., Ognik, K., Konieczka, P., & Mikulski, D. (2020b). Effects of different levels of arginine and methionine in a high-lysine diet on the immune status, performance, and carcass traits of turkeys. Poultry Science, 99(10), 4730-4740. doi:10.1016/j.psj.2020.06.039. [in English].

Kolasińska, D. (2023). Ukraina z importera indyków stała się ich eksporterem. Czy stanowi dla Polski zagrożenie? Retrieved from https://www.topagrar.pl/produkcja-zwierzeca/ukraina-z-importera-indykow-stala-sie-ich-eksporterem-czy-stanowi-dla-polski-zagrozenie-2499220. [in Polish].

Melnyk, V. O. (2011). Intensyvna tekhnolohiia vyroshchuvannia indychat. [Demanding technology of growing turkeys]. Agrobiznes sohodni. [Agribusiness today], 12, 42-45. [in Ukrainian].

Mikulski, D., Ognik, K., Mikulska, M., & Jankowski, J. (2022). Different dietary ratios of arginine, methionine and lysine for turkeys: effects on whole-body composition and nutrient utilization efficiency in the early growth stage. Annals of Animal Science, 22(4), 1341-1350. doi:10.2478/aoas-2022-0024. [in English].

NRC. 1994. Nutrient Requirements of Poultry. 9th rev. ed. National Academy Press, Washington, DC. 176 p. [in English].

Oso, A. O., Williams, G. A., Oluwatosin, O. O., Bamgbose, A. M., Adebayo, A. O., Olowofeso, O. ….& Xin, W. (2017). Effect of dietary supplementation with arginine on haematological indices, serum chemistry, carcass yield, gut microflora, and lymphoid organs of growing turkeys. Livestock Science, 198, 58-64. doi:10.1016/j.livsci.2017.02.005. [in English].

Slavianska, V. (2022). Perspektyvnyi indyk [Perspective turkey]. Nashe ptakhivnytstvo. [Our poultry farming]. Retrieved fromhttps://agrotimes.ua/ article/perspektyvnyj-indyk-rynok-myasa-indykiv/. [in Ukrainian].

Slavianska, V. (2024). Yevropeiskyi rynok indykivnytstva. [The European turkey market]. Nashe ptakhivnytstvo. [Our poultry farming]. Retrieved from https://agrotimes.ua/article/yevropejskyj-rynok-indykivnycztva/. [in Ukrainian].

Soyalp, S., Hartono, E., Willems O. W, Bai, X., Wood, B. J., Aggrey, S. E., & Rekaya, R. (2023). Growth Rate Distribution and Potential Non- Linear Relationship between Body Weight and Walking Ability in Turkeys. Animals, 13(18), Article 2979. doi:10.3390/ani13182979. [in English]. Swalander, M. (2020). Aspects of Feed Efficiency and Feeding Behaviour in Turkeys. Aviagen Turkeys Ltd, 9 p. Retrieved from https://www.aviagenturkeys.com/uploads/2020/05/18/NU16%20Aspects%20of%20Feed%20Efficiency%20and%20Feeding%20Behaviour%20in%20Turkeys%20EN%20V4.pdf. [in English].

Завантаження

Опубліковано

2024-12-04

Номер

Розділ

Годівля