Кроси курей селекційної компанії "Dominant Genetika s.r.o."

Автор(и)

  • S. M. Bazyvoliak ,
  • N. P. Prokopenko ,
  • V. V. Melnyk ,

DOI:

https://doi.org/10.31548/poultry2024.07-08.018

Ключові слова:

птахівництво, кури, гібриди, селекція, утримання, годівля, жива маса, продуктивність, несучість, яйця

Анотація

Селекційні птахівничі компанії пропонують курей власної селекції, розведення яких є доцільним за різних технологій, зокрема, органічного виробництва. Проведений аналіз генофонду курей чеської компанії ТОВ "DOMINANT Genetika s.r.o." дозволив обгрунтувати переваги використання окремих гібридів. Різноманіття пропонованих гібридів зумовлено використанням вихідного матеріалу: 14 гібридів отримані шляхом схрещування окремих ліній порід род-айленд, суссекс і плімутрок, "Dominant leghorn D229" – 4-х популяцій білих леггорнів, 4 гібриди – леггорнів з різнобарвним забарвленням оперення, 6 гібридів – за залучення породи араукана, "Dominant darkshell DS109" – породи маран, 2 гібриди – лінії Naked Neck. Колір забарвлення оперення і шкаралупи яєць значно різняться поміж гібридами. Фінальні гібриди є аутосексними за забарвленням оперення або швидкістю росту махових пір’їн.

Діапазон віку досягнення 50% несучості птиці становить 22-28 тижнів, пік несучості у віці 29-30 тижнів – 88-94 % без різниці між батьківськими і промисловими стадами. Несучість курей промислового стада становить 240-320 яєць за 59 тижнів, батьківського стада – до 275 яєць за виходу інкубаційних яєць до 250 шт. за 49 тижнів. Визначено гібриди з найбільшою (62-63 г) та найменшою (58 г) масою яєць. Маса яєць у птиці батьківського стада характеризується більшою вирівняністю. Упродовж продуктивного періоду середньодобове споживання корму становить 105-132 г. Збереженість курей батьківського стада становить 94-97%, фінальних гібридів 93- 97%. Для отримання м’яса пропонуються півні з повільним ростом, які на 77-у добу досягають маси 1842 г за конверсії корму 2,79 кг за високого вмісту α-токоферолу, оптимального співвідношення жирних кислот.

Кроси курей компанії можуть задовольнити виробників харчових яєць та м’яса птиці за утримання їх у присадибних господарствах, фермерських господарствах, за органічного господарювання, за інтенсивного ведення галузі.

Посилання

Ahronovyny. (2024, 22 sichnia). Ukraina eksportuvala yaiets i produktiv z nykh na $100 mln [Ukraine exported $100 million worth of eggs and egg products] – AgroPortal.ua. AgroPortal.ua. Retrieved from https://agroportal.ua/news/ukraina/ukrajina-eksportuvala-yayec-ta-yayechnih-produktiv-na-100-mln

Bazyvoliak, S. M. Prokopenko, N. P., & Melnyk, V. V. (2022). Henetychnyi potentsial produktyvnosti kurei yaiechnykh krosiv kompanii “Lohman Breeders GmbH”. [Genetic potential of productivity of egg crosses of Lohman Breeders GmbH]. Suchasne ptakhivnytstvo [Modern poultry], 9-10, 18-24. [in Ukrainian].

Bazyvoliak, S. M., Prokopenko, N. P., & Melnyk, V. V. (2023). Selektsiy̆ni dosiahnennia kompaniï "HY-LINE INTERNATIONAL" [Breeding achievements of “HY- LINE INTERNATIONAL”. Suchasne ptakhivnytstvo [Modern poultry], (5-6), 15-22. doi: 10.31548/poultry2023.05-06.015. Hy-Line International. https://www.hyline.com/Upload/Resources/TU%20EGG%20eng.pdf [in Ukrainian].

Englmaierová, M., Skřivan, M., Taubner, T., & Skřivanová, V. (2020). Performance and Meat Quality of Dual-Purpose Cockerels of Dominant Genotype Reared on Pasture. Animals, 10(3), 387. https://doi.org/10.3390/ani10030387

Fiorilla, E., Birolo, M., Ala, U., Xiccato, G., Trocino, A., Schiavone, A., & Mugnai, C. (2023). Productive Performances of Slow-Growing Chicken Breeds and Their Crosses with a Commercial Strain in Conventional and Free-Range Farming Systems. Animals, 13(15), 2540. https://doi.org/10.3390/ani13152540

Gentile, N., Carrasquer, F., Marco-Fuertes, A., & Marín, C. (2023). Backyard Poultry: Exploring non intensive production systems. Poultry Science, 103284. https://doi.org/10.1016/j.psj.2023.103284

Hrnčár, C. (2018). Comparative study of productive performance and carcass parameters of Oravka, Amrock and their reciprocal crossbred chickens. Acta fytotechnica et zootechnica, 21(4), 183–185. https://doi.org/10.15414/afz.2018.21.04.183-185

Pollock, S. L., Stephen, C., Skuridina, N., & Kosatsky, T. (2011). Raising Chickens in City Backyards: The Public Health Role. Journal of Community Health, 37(3), 734–742. https://doi.org/10.1007/s10900-011-9504-1

Wondmeneh, E., Van der Waaij, E. H., Udo, H. M. J., Tadelle, D., & Van Arendonk, J. A. M. (2016). Comparison of different poultry breeds under station and on-

farm conditions in Ethiopia. Livestock Science, 183, 72–77. https://doi.org/10.1016/j.livsci.2015.11.019

Завантаження

Номер

Розділ

Породи і кроси