Кроси курей селекційної компанії "Dominant Genetika s.r.o."
DOI:
https://doi.org/10.31548/poultry2024.07-08.018Ключові слова:
птахівництво, кури, гібриди, селекція, утримання, годівля, жива маса, продуктивність, несучість, яйцяАнотація
Селекційні птахівничі компанії пропонують курей власної селекції, розведення яких є доцільним за різних технологій, зокрема, органічного виробництва. Проведений аналіз генофонду курей чеської компанії ТОВ "DOMINANT Genetika s.r.o." дозволив обгрунтувати переваги використання окремих гібридів. Різноманіття пропонованих гібридів зумовлено використанням вихідного матеріалу: 14 гібридів отримані шляхом схрещування окремих ліній порід род-айленд, суссекс і плімутрок, "Dominant leghorn D229" – 4-х популяцій білих леггорнів, 4 гібриди – леггорнів з різнобарвним забарвленням оперення, 6 гібридів – за залучення породи араукана, "Dominant darkshell DS109" – породи маран, 2 гібриди – лінії Naked Neck. Колір забарвлення оперення і шкаралупи яєць значно різняться поміж гібридами. Фінальні гібриди є аутосексними за забарвленням оперення або швидкістю росту махових пір’їн.
Діапазон віку досягнення 50% несучості птиці становить 22-28 тижнів, пік несучості у віці 29-30 тижнів – 88-94 % без різниці між батьківськими і промисловими стадами. Несучість курей промислового стада становить 240-320 яєць за 59 тижнів, батьківського стада – до 275 яєць за виходу інкубаційних яєць до 250 шт. за 49 тижнів. Визначено гібриди з найбільшою (62-63 г) та найменшою (58 г) масою яєць. Маса яєць у птиці батьківського стада характеризується більшою вирівняністю. Упродовж продуктивного періоду середньодобове споживання корму становить 105-132 г. Збереженість курей батьківського стада становить 94-97%, фінальних гібридів 93- 97%. Для отримання м’яса пропонуються півні з повільним ростом, які на 77-у добу досягають маси 1842 г за конверсії корму 2,79 кг за високого вмісту α-токоферолу, оптимального співвідношення жирних кислот.
Кроси курей компанії можуть задовольнити виробників харчових яєць та м’яса птиці за утримання їх у присадибних господарствах, фермерських господарствах, за органічного господарювання, за інтенсивного ведення галузі.
Посилання
Ahronovyny. (2024, 22 sichnia). Ukraina eksportuvala yaiets i produktiv z nykh na $100 mln [Ukraine exported $100 million worth of eggs and egg products] – AgroPortal.ua. AgroPortal.ua. Retrieved from https://agroportal.ua/news/ukraina/ukrajina-eksportuvala-yayec-ta-yayechnih-produktiv-na-100-mln
Bazyvoliak, S. M. Prokopenko, N. P., & Melnyk, V. V. (2022). Henetychnyi potentsial produktyvnosti kurei yaiechnykh krosiv kompanii “Lohman Breeders GmbH”. [Genetic potential of productivity of egg crosses of Lohman Breeders GmbH]. Suchasne ptakhivnytstvo [Modern poultry], 9-10, 18-24. [in Ukrainian].
Bazyvoliak, S. M., Prokopenko, N. P., & Melnyk, V. V. (2023). Selektsiy̆ni dosiahnennia kompaniï "HY-LINE INTERNATIONAL" [Breeding achievements of “HY- LINE INTERNATIONAL”. Suchasne ptakhivnytstvo [Modern poultry], (5-6), 15-22. doi: 10.31548/poultry2023.05-06.015. Hy-Line International. https://www.hyline.com/Upload/Resources/TU%20EGG%20eng.pdf [in Ukrainian].
Englmaierová, M., Skřivan, M., Taubner, T., & Skřivanová, V. (2020). Performance and Meat Quality of Dual-Purpose Cockerels of Dominant Genotype Reared on Pasture. Animals, 10(3), 387. https://doi.org/10.3390/ani10030387
Fiorilla, E., Birolo, M., Ala, U., Xiccato, G., Trocino, A., Schiavone, A., & Mugnai, C. (2023). Productive Performances of Slow-Growing Chicken Breeds and Their Crosses with a Commercial Strain in Conventional and Free-Range Farming Systems. Animals, 13(15), 2540. https://doi.org/10.3390/ani13152540
Gentile, N., Carrasquer, F., Marco-Fuertes, A., & Marín, C. (2023). Backyard Poultry: Exploring non intensive production systems. Poultry Science, 103284. https://doi.org/10.1016/j.psj.2023.103284
Hrnčár, C. (2018). Comparative study of productive performance and carcass parameters of Oravka, Amrock and their reciprocal crossbred chickens. Acta fytotechnica et zootechnica, 21(4), 183–185. https://doi.org/10.15414/afz.2018.21.04.183-185
Pollock, S. L., Stephen, C., Skuridina, N., & Kosatsky, T. (2011). Raising Chickens in City Backyards: The Public Health Role. Journal of Community Health, 37(3), 734–742. https://doi.org/10.1007/s10900-011-9504-1
Wondmeneh, E., Van der Waaij, E. H., Udo, H. M. J., Tadelle, D., & Van Arendonk, J. A. M. (2016). Comparison of different poultry breeds under station and on-
farm conditions in Ethiopia. Livestock Science, 183, 72–77. https://doi.org/10.1016/j.livsci.2015.11.019
Завантаження
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).