Ріст молодняку індиків за різних рівнів лізину і метіоніну в комбікормах
DOI:
https://doi.org/10.31548/poultry2024.07-08.009Ключові слова:
годівля, птиця, індики, амінокислоти, жива маса, продуктивністьАнотація
У статті досліджено вплив використання повнораціонних комбікормів з різними рівнями лізину та метіоніну на ріст молодняку індиків. Експериментальні дослідження виконано на молодняку індиків м’ясного напряму продуктивності кросу "Big-6". За методом збалансованих груп у добовому віці було сформовано п’ять піддослідних груп птиці. Дослід тривав 126 діб та поділявся на два періоди: зрівняльний (7 діб) та основний (119 діб). У зрівняльний період піддослідний молодняк споживав комбікорми контрольної групи. В основний період досліду кількість лізину та метіоніну відносно комбікорму птиці контрольної групи за періодами вирощування зменшувалась або збільшувалась пропорційно на 5 і 10%.
Встановлено, що різні рівні лізину та метіоніну в комбікормах для молодняку індиків позначаються на його продуктивності по-різному. Зокрема, на час закінчення досліду у 126-добовому віці найвищої живої маси досягли індики, які споживали комбікорм зі збільшенням кількості лізину та метіоніну на 5 і 10% – вони переважали аналогів контрольної групи відповідно на 5,9 (Р<0,01) і 3,6%. Птиця, яка отримувала комбікорм зі зменшеною кількістю лізину та метіоніну за згаданим показником поступалася перед контрольними ровесниками відповідно на 5,6 (Р<0,05) і 2,7%. Опис росту молодняку індиків за допомогою математичних методів підтвердив S-подібну висхідну форму кривої росту з високими коефіцієнтами детермінації для кожної піддослідної групи.
Доведено, що майже в усі періоди досліду молодняк індиків, який споживав комбікорм з вищим рівнем лізину та метіоніну переважав за середньодобовими приростами живої маси аналогів, яким згодовували комбікорм із меншою часткою лізину й метіоніну. Загалом, вищими середньодобовими приростами живої маси характеризувався молодняк, який споживав комбікорм зі збільшеним рівнем лізину та метіоніну на 5 і 10% – він переважав контрольних аналогів за згаданим показником у середньому відповідно на 6,1 та 3,6%. Піддослідна птиця, яка отримувала комбікорм із зменшеною кількістю лізину та метіоніну на 10 і 5% поступалися за таким показником перед ровесниками першої групи відповідно на 5,9 і 2,7%.
Встановлено, що залежність між різними рівнями лізину й метіоніну у комбікормі для молодняку індиків та його середньодобовими приростами живої маси описується поліноміальною лінією з коефіцієнтом достовірної апроксимації R2=1. Одночасно кореляційний аналіз свідчить, що між цими явищами існує прямий середній зв'язок (r =0,6, Р<0,005).
Посилання
Damaziak, K., Michalczuk, M., & Kurek, A. (2012). Porównanie wyników produkcyjnych dwóch grup genetycznych indyków utrzymywanych w systemie półintensywnym. Journal of Central European Agriculture, 13(3), 403-415. doi:10.5513/JCEA01/13.3.1064. [in Polish].
FAOSTAT. (2024). Crops and livestock products. Retrieved from https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL. [in English].
Feeding Guidelines for Nicholas and B.U.T. Heavy Lines. (2015). Retrieved from https://www.aviagenturkeys.com/uploads/2015/11/20/NU06%20 Feeding%20Guidelines%20for%20Nicholas%20&%20BUT%20Heavy%20Lines%20EN.pdf. [in English].
Jankowski, J., Mikulski, D., Mikulska, M., Ognik, K., Calyniuk, Z., Mroz, E., & Zdunczyk, Z. (2020a). The effect of different dietary ratios of arginine, methionine, and lysine on the performance, carcass traits, and immune status of turkeys. Poultry Science. 99(2), 1028-1037. doi:10.1016/j.psj.2019.10.008. [in English].
Jankowski, J., Ognik, K., Konieczka, P., & Mikulski, D. (2020b). Effects of different levels of arginine and methionine in a high-lysine diet on the immune status, performance, and carcass traits of turkeys. Poultry Science, 99(10), 4730-4740. doi:10.1016/j.psj.2020.06.039. [in English].
Kop-Bozbay, C., & Ocak, N. (2022). Administration of Branched-Chain Amino Acids in the Pre-or Post-Hatch Period Improves the Fiber Characteristics of Pectoralis major Muscle in Turkey Poults Subjected to Early or Delayed Feeding. Turkish Journal of Agriculture – Food Science and Technology,10(6), 1142- 1148. doi: 10.24925/turjaf.v10i6.1142-1148.4965. [in English].
Konieczka, P., Tykałowski, B., Ognik, K., Kinsner, M., Szkopek, D., Wójcik M., Mikulski D., & Jankowski J. (2022). Increased arginine, lysine, and methionine levels can improve the performance, gut integrity and immune status of turkeys but the effect is interactive and depends on challenge conditions. Veterinary Research, 53, 59 doi: 10.1186/s13567-022-01080-7. [in English].
Mikulski, D., Ognik, K., Mikulska, M., & Jankowski, J. (2022). Different dietary ratios of arginine, methionine and lysine for turkeys: effects on whole-body composition and nutrient utilization efficiency in the early growth stage. Annals of Animal Science, 22(4), 1341-1350. doi:10.2478/aoas-2022-0024. [in English].
NRC. Nutrient Requirements of Poultry. 1994. 9th rev. ed. National Academy Press, Washington, DC. 176 p. [in English].
Oso, A. O., Williams, G. A., Oluwatosin, O. O., Bamgbose, A. M., Adebayo, A. O., Olowofeso, O. ….& Xin, W. (2017). Effect of dietary supplementation with arginine on haematological indices, serum chemistry, carcass yield, gut microflora, and lymphoid organs of growing turkeys. Livestock Science, 198, 58-64. doi:10.1016/j.livsci.2017.02.005. [in English].
Slavianska, V. (2024). Yevropeiskyi rynok indykivnytstva. [The European turkey market[. Nashe ptakhivnytstvo. [Our poultry farming]. Retrieved from https://agrotimes.ua/article/yevropejskyj-rynok-indykivnycztva/. [in Ukrainian].
Soyalp, S., Hartono, E., Willems O. W, Bai, X., Wood, B. J., Aggrey, S. E., & Rekaya, R. (2023). Growth Rate Distribution and Potential Non-Linear Relationship between Body Weight and Walking Ability in Turkeys. Animals, 13(18), 2979. doi: 10.3390/ani13182979. [in English].
Завантаження
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).