БІОТЕХНОЛОГІЯ КИСЛОМОЛОЧНИХ НАПОЇВ З ПРОДУКТАМИ БДЖІЛЬНИЦТВА
Abstract
Запропоновано спосіб підвищення пробіотичних властивостей, харчової та біологічної цінності кисломолочних напоїв шляхом застосування продуктів бджільництва. Розроблено технологічні етапи підготовки, визначено їх послідовність та обґрунтовано стадію внесення апіпродуктів за біотехнології кисломолочних напоїв. Науково обґрунтовано температурно-часові режими ферментації біотехнологічної системи «молоко-апіпродукти-LAB». Встановлено, що застосування продуктів бджільництва дозволяє прискорити виробництво кисломолочних напоїв на 13 %. Отримані результати експерименту лягли в основу розроблення нормативно-технічної документації на йогурт «Медовий».References
Біотехнологія кисломолочних напоїв з використанням сколотини та добавок із пряних овочів [Електронний ресурс] / [Р. Ю. Павлюк, В. В. Погарська,
А. В. Хоменко та ін.] // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. – 2013. – № 4(10). – С. 53-57. – Режим доступу : http://nbuv.gov.ua/j-pdf/Vejpte_2013_4-10_14.pdf.
Рогальский А. Ф. Оцінка можливостей створення еко-ферми з виробництва і реалізації екологічно чистих продуктів харчування / А. Ф. Рогальский // Економічні інновації. – 2013. – Вип. 54. – С. 294–304.
Еремина О. Ю. Кисломолочные напитки с крупяными концентратами / О. Ю. Еремина, Т. Н. ?ванова // Пищевая промышленность. – 2009. – №3. – С. 55–56.
Токаев Э. С. Разработка нового синбиотического пищевого продукта с высоким содержанием бифидобактерий / Э. С. Токаев, А. А. Максимов // Вопросы питания. – 2009. – Т. 78, № 2. – С. 39–41.
Ломова Н. М. Вплив меду, маточного молочка та бджолиного обніжжя на хімічний склад йогурту [Електоронній ресурс] / Н. М. Ломова, О. О. Сніжко // Наукові доповіді Національного університету біоресурсів і природокористування України. – 2014. – № 3. – Режим доступу : http://irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe C21COM=2&I21DBN=UJRN&P21DBN=UJRN&IMAGE_FILE_DOWNLOAD=1&Image_file_name=PDF/Nd_2014_3_13.pdf.
Lomova Neonila. Effect of bee products on the structural, mechanical and physico-chemical properties of yogurt / Neonila Lomova, Sergiy Narizhnyy, Olga Snizhko // Ukrainian Journal of Food Science. – 2014. – Vol. 2.(2). – Р. 258–264
Snezhko О. Enhancing food safety of pollen by means of irradiation [Техt] / О. Snezhko, N. Lomova S. Narizhnyy, Z. Mingaleeva // Ukrainian Food J. – 2015. – Vol. 4(1). – Р. 65–71.
Downloads
Issue
Section
License
Relationship between right holders and users shall be governed by the terms of the license Creative Commons Attribution – non-commercial – Distribution On Same Conditions 4.0 international (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).