СУЧАСНІ СПОСОБИ ОБРОБЛЕННЯ ВОДИ ДЛЯ ПРОРЩУВАННЯ ЯЧМЕНЮ

Authors

  • В. О. Ковбич National University of Food Technologies image/svg+xml
  • Р. М. Мукоїд National University of Food Technologies image/svg+xml
  • В. П. Василів National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine image/svg+xml

Abstract

Останніми роками різко збільшилася і продовжує збільшуватись кількість води, яку споживають харчові підприємства; безперервно збільшується забруднення існуючих джерел водопостачання, що призводить до погіршення хімічного та мікробіологічного складу води. Через це склад води, яку використовують підприємства, дуже різноманітний і відповідно він потребує певного регулювання.

У даній статті проаналізовано сучасні методи підготовки води, яка використовується для пророщування ячменю та вплив показників води на проростання зерна.

 

© В. О. Ковбич, Р. М. Мукоїд, В. П. Василів, 2018

На більшості солодових заводів якість використовуваної на технологічні потреби води, особливо за вмістом солей жорсткості заліза і значенням рН, не є оптимальним, що викликає необхідність застосування різних способів водопідготовки: реагентного іоннообмінного, електродіалізного і мембранного, заснованого на принципі зворотного осмосу.

Іонообмінний спосіб найбільше підходить для підготовки води у виробництва солоду, що передбачає обробку її для встановлення оптимального іонного складу. Цей спосіб підготовки води передбачає отримувати воду вільну від магнезії, і в той же час присутні солі постійної жорсткості.

При цьому способі для обробки води використовують іоніти. З метою пом'якшення води використвують H- і Na-катіоніти, у яких катіони натрію, а також водню обмінюються на катіони кальцію та магнію солей твердості.

Author Biographies

  • В. О. Ковбич, National University of Food Technologies
    магістрант
  • Р. М. Мукоїд, National University of Food Technologies
    кандидат технічних наук 
  • В. П. Василів, National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine
    кандидат технічних наук 

References

Домарецький В. А. Технологія солоду та пива: підручник. Київ. ІНКОС. 2004. 426 с.

Іванов С. В., Домарецький В. А., Прибильський В. Л. Інноваційні технології продуктів бродіння і виноробства: : підручник. Київ. НУХТ. 2012. 487 с.

Нарцисс Л. Краткий курс пивоварения. Санкт-Петербург. Профессия. 2007. 640 с.

Патент 2203936. Российская Федерация, МПК7 С12С1/00, С12С7/00, С12С11/00. Способ подготовки воды для пивоваренного производства.

М. ?. Панова, ?. А. Прыткова, Г. Д. Бесова, В. А. Назин, О. А. Брюзгина.; заявитель и патентообладатель М. ?. Панова, ?. А. Прыткова, Г. Д. Бесова,

В. А. Назин, О. А. Брюзгина. № 2002107240/13, заявл. 10.08.2002, опубл. 10.05.2003.

Рябчиков Б. Е. Современные методы подготовки воды для промышленного и бытового использования. Москва. ДеЛи принт. 2004. 301 с.

Технология пищевых продуктов: учебник. Под ред. А. ?. Украинца. Киев. ?здательский дом "Аскания". 2008. 736 с.

Published

2018-08-27

Issue

Section

Статті