Physical and chemical parameters of chops model compositions with using of flax seed

Authors

  • I. A. Veretynska National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine image/svg+xml
  • Yu. G. Sukhenko National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine image/svg+xml
  • N. M. Slobodyanyuk National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine image/svg+xml

Abstract

Abstract. Physical and chemical parameters of chops model compositions using flax seeds was studied. Found that using of flax seeds in the chops model compositions in the amount of 5% promotes the water-retaining capacity, therefore, the texture and richness of products are improved.
Key words: chopped semi-finished products, model compositions, flax seed, fatty stuff, physical and chemical, structural and mechanical properties.

References

Винникова Л. Г., Дудкин М. С., Патюков С. Д. Влияние концентратов пищевих волокон отрубей на технологические свойства мясных систем. ?звестия ВУЗов. Пищевая технология. 1990. №2-3. С. 52–54.

Дмитриев А., Котровский А., Салахина Е. Традиционние продукти переработки сои в производстве мясних полуфабрикатов. Мясные технологии. 2007. №9. С. 72–73.

Дроздовская Л. Новейшие технологи в производстве полуфабрикатов. Мясные технологии. 2007. № 11. С. 39.

ДСТУ 4437:2005. Напівфабрикати м'ясні та м'ясо-рослинні січені. ТУ.

Журавская Н., Алехина Л., Отрешникова Л. ?сследование и контроль качества мяса и мясопродуктов. Москва. Агропромиздат, 1985. 296 с.

Козлов А. Новые возможности в производстве натуральных полуфабрикатов. Мясные технологии. 2007. № 8. С. 40–41.

Курчаева Е., Максимов ?., Манжесов В. Растительные источники белка в комбинированных мясных продуктах. Пищевая промышленность. 2006. № 1. С. 90.

Кушнир Ю. Вещества, повышающие адгезию и величину водосвязывающей способности. Продукты & ингредиенты. 2004. № 5 (6). С. 12–13.

Лисицин А., Литвинова Е., Коченкова ?., Осипова Г. Реологические характеристики мясного фарша с альгинатами. Мясная индустрия. 2002. № 7. С. 50–52.

Николаева С., Кузнецова Ю., Бобренева ?. Моделирование рецептур мясных рубленых полуфабрикатов. Мясная индустрия. 2004. № 10. С. 51–53.

Антипова Л. В., Глотова ?. А., Рогов ?. А. Методы исследования мяса и мясных продуктов. Москва. Колос. 2001. 376 с.

References

Vinnikova, L. G., Dudkin, M. S., Petukhov, S. D. (1990). Influence of pishevih concentrates of fiber of bran on the technological properties of meat systems. Food technology. No 2-3. 52-54.

Dmitriev, A., Kotrowski, A., Salahina, E. (2007). Tradicionional products of soybean processing in the production of semi-finished products machines. Meat technology. No 9. 72-73.

Drozdovskaya, L. (2007). Latest technology in the production of semi-finished products. Meat technology. No 11. 39.

DSTU 4437. (2005). Napupulot m + TA m yaso-roslynn scan. TU.

Zhuravskaya, N., Alekhine, L., Treshnikov, L. (1985). Research and quality control of meat and meat products. Moscow. Agropromizdat, 296.

Kozlov, A. (2007). New possibilities in the production of natural products. Meat technology. No 8. 40-41.

Kurchaeva, E., Maksimov I., Manusov, V. (2006). Vegetable protein sources in combined meat products. Food industry. No 1. 90.

Kushnir, Y. (2004). Substances that increase the adhesion and the amount of water-binding capacity. The products and ingredients. No 5 (6). 12-13.

Lisitsin, A., Litvinova, E., Kotenkova, I., Osipova, G. (2002). Rheological characteristics of ground beef with alginates. The meat industry. No 7. 50-52.

Nikolaev, S., Kuznetsova, Y., Bobreneva, I. (2004). Modeling of the formulations of meat chopped semi-finished products. Meat industry. No 10. 51-53.

Antipova, L. V., Glotova, I. A., Rogov, I. A. (2001). Research methods of meat and meat products. Moscow. Ear. 376.

Downloads

Published

2019-01-25

Issue

Section

Статті