ПРОЦЕС ОХОЛОДЖЕННЯ У ЗЕРНОСХОВИЩІ ПРИ ЗБЕРІГАННІ ЗЕРНОВОЇ ПРОДУКЦІЇ З ПОДАЛЬШОЮ РЕАЛІЗАЦІЄЮ У ВИРОБНИЦТВІ

Authors

  • С. В. Кюрчев

Abstract

Реалізуючи розроблений метод низькотемпературної консервації для охолодження зерна використовують як природну атмосферу, але й штучно охолоджене за допомогою холодильних установок, досягаючи при цьому практично повного консервування маси на весь період зберігання; коли відбувається постійна взаємодія холодоагента з зерном. Застосування штучного холоду дозволяє швидко знизити початкову температуру партії зерна, запобігти втратам, які виникають внаслідок активного розвитку мікроорганізмів і комах. Для опису динаміки процесу зберігання та охолодження матеріалу прийнята модель проточного реактора ідеального перемішування, при якому градієнтами параметрів процесу по висоті і поперечному перерізу нехтуємо, а процес охолодження зерно приймаємо безградієнтним. За таких умов випаровування вологи з поверхні зерна, перенесення пари з його поверхні в навколишнє середовище відбувається, в основному, за рахунок різниці парціального тиску пари на поверхні зерна та навколишнього середовища. Розроблена математична модель адекватно описує динаміку зміни параметрів зернового матеріалу та холодоагента на виході з зерносховища, з урахуванням перерозподілу вологи у масі сировини під дією поступового прогріву внутрішніх шарів продукції до певної допустимої температури нагріву зерна: Для оцінки хлібопекарських властивостей зернової сировини, що зберігалася за представленою технологією, проводилася пробна лабораторна випічка згідно з методикою Держкомісії з сортовипробування. За результатами випробувань якості сирої клейковини вона стала більш пружною, хоча зміни ці по обох досліджуваних зразках зерна пшениці були невеликі. Зберігання у регульованому температурному режимі сприяло укріпленню клейковини. За таких умов отримана продукція має більший об’єм шкірки, більш гладеньку та тоншу поверхню; форма хліба є правильною, колір м’якушки виявився біліший, а пори - менші і вирівняні за розміром.

References

Богомолов О. В., Верешко Н. В., Сафонов О. М. Зберігання та переробка сільськогосподарської продукції. Харків. Еспада, 2008. 544 с.

Верхоланцева В. О., Ялпачик В. Ф. Аналіз способів зберігання зерна. Проблеми харчових технологій і харчування. Сучасні виклики і перспективи розвитку. Міжнародна науково-технічна конференція. Донецьк. ДонНУЕТ, 2011. С. 125–128.

Дацишин О. В., Ткачук А. І., Гвоздєв О. В., Ялпачик Ф. Ю., Гвоздєв В. О. Технологічне обладнання зернопереробних та олійних виробництв. Вінниця. Нова книга, 2009. 486 с.

Куприн Я. Н. Технология переработки зерна. Mосква. Колос. 1977.

Чурсінов Ю. О., Черних С. А., Кошулько В. С. Системи та засоби захисту зернових запасів. Дніпропетровськ. ДДАУ. 2009. 313 с.

Боуманс Г. Эффективная обработка и хранение зерна. Москва. Агропромиздат. 1991. 608 с.

Маленький Б. Е., Лебедев В. Б., Винников Г. А. Технология приемки, хранения и переработкизерна. Москва. Агропромиздат. 1990. 367 с.

Гвоздєв О. В., Ялпачик Ф. Ю., Рогач Ю. П., Сердюк М. М. Механізація переробної галузі агропромислового комплексу. Київ. Вища освіта. 2006. 479 с.

Агрономов Е. А. Хранение зерна. Мосвка. Пищепромиздат. 1935. 222 с.

Скалецька Л. В., Духовська Т. М., Сеньков А. М. Технологія зберігання і переробки продукції рослинництва. Практикум. Київ. Вища школа. 1994. 330 с.

Камінський В. Д., Бабіч М. Д. Переробка та зберігання сільськогосподарської продукції. Одеса. Аспект, 2000. 460 с.

Малин Н. ?. Технология хранения зерна. Москва. Колос. 2005. 280 с.

Гинзбург А. С., Громов М. А., Красовская Г. ?. Теплофизические характеристики пищевых продуктов. Справочник. Москва. Агропромиздат, 1990. 287 с.

Лыков А. В. Теория сушки. Москва. Энергия. 1968. 472 с.

Чижиков А. Г., Кабанов В. Ф. Теплофизичес-кие характеристики семян пшеницы. Механизация и электрификация социалистического сельского хозяйства. 1976. № 11. С. 18–20.

Самочетов В. Ф., Джорогян Г. А. Зерно сушение. Москва. Колос, 1970. 287 с.

Кирьянов Д. В. Mathcad 13. Санкт-Петербург. БХВ –Петербург. 2006. 608 с.

Верхоланцева В. О., Ялпачик В. Ф., Гвоздев О. В. Пристрій для охолодження й сушіння сільськогосподарських продуктів активним вентилюванням. Патент 72178 UA. Заявлено 27.01.2012, опубліковано 10.08.2012. Бюл. №15.

Анежика І. Ф. Процеси і апарати харчових виробництв: підручник. Київ. НУХТ. 2003. 400с.

Лыков А. В. Теория теплопроводности. Москва. Высшая школа. 1967. 599с.

Ауэрман Л. Я. Технология хлебопекарного производства. Москва. Легкая и пищевая промышленность, 1984. 415 с.

Паламарчук І. П., Верхоланцева В. О., Кюрчев С. В. Використання продукта зберігання у виробництві. Матеріали міжнародної науково-практичної конференції «Агроекологічні аспекти виробництва та переробки продукції сільського господарства», 7-8 червня 2018 року. Мелітополь-Кирилівка, 2018. С. 55.

Published

2019-07-15

Issue

Section

Статті