Технологічна оцінка запасів дуба Закарпаття для використання у бондарному виробництві

Authors

  • О.С. Луканін
  • С.Г. Зражва
  • Т.М. Панахов

Abstract

В статті наведено технологічну оцінку сировинних ресурсів деревини дуба Закарпаття на предмет придатності для виготовлення винних і коньячних бочок. Визначено вміст фенольних та найважливіших ароматоутворюючих речовин у деревині дуба звичайного і скельного. Представлено можливі об’єми заготівель клепкового кряжа.

References

Генсирук С.А. Ліси України. / Генсирук С.А. – К.: Наукова думка. 1992. – 408 с.

Древесина. Метод определения числа годичных слоев в 1 см и содержания поздней древесины в годичном слое. ГОСТ 16483.18-72 – [Чинний від 1984-07-01] – М.: Госкомстандарт СССР. 1984. – 5 с. – (Регіональні стандарти країн СНД).

Кряж клепковий дубовий. Технічні умови. СОУ 20.10–37–370: 2006 – [Чинний від 2006-05-01] – К.: Мінагрополітики України. 2006. – 5 с. – (Стандарти Мінагрополітики України).

Лесоматериалы круглые лиственных пород. Технические условия. ГОСТ 9462-88 – [Чинний від 1991-01-01] – М.: Госкомстандарт СССР. 1991. –С. 15–27. – (Регіональні стандарти країн СНД).

Лісоматеріали круглі та пиляні. Метод вимірювання параметрів (EN 1310:1997, ІDT). ДСТУ EN 1310:2005 – [Чинний від 2005-06-01] – К.: Держспоживстандарт України. 2006. – 18 с. – (Національні стандарти України).

Оганясянц Л.А. Анатомические аспекты качества дубовой клепки для производства винодельческой продукции / Оганясянц Л.А., Коровин В.В., Телегин Ю.А. // Виноград и вино России. – 1995. – Спецвыпуск. – С. 33 – 34.

Оганесянц Л.А. Дуб и виноделие / Оганесянц Л.А. – М.: Пищевая промышленность, 1998. – 256 с.

Marshe M. Etude theoritique sur le cognac, sa composition et don viellsement naturel an tuts de cheme. Station viticola de Cognac/ Marshe M., Joseph T. // Revue Francais d`Oenologie. – 1975, № 57. – pp. 1–96.

Vivas N. Manuel de tonnellerie à l’usage des utilisateurs de futaille / Vivas N. // Editions Féret. – Bordeaux: 2002. – pp. 207.