ТЕРМОДИНАМІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ЕЛЕМЕНТІВ НАСІННЯ СОНЯШНИКУ
Abstract
Визначено експериментальні єдині потенціали масопереносу і питомої ізотермічної массоемкости оболонки і ядра сім'янки соняшника. Для цього застосовано метод заснований на визначенні вмісту вологи безпосередньо контактують досліджуваного і еталонного тіл, що знаходяться в стані динамічної рівноваги.
На підставі отриманих авторами і іншими дослідниками експериментальних даних виведено 14 рівнянь регресії, що цілком достатньо для чисельних досліджень математичних моделей процесів сушіння насіння соняшнику.
Доопрацьована методика експериментального визначення єдиного потенціалу масопереносу і питомої ізотермічної массоемкости стосовно до оболонки і ядра насіння соняшнику, зокрема встановлено час витримки зразків до настання термодинамічної рівноваги досліджуваних матеріалів і фільтрувального паперу. Отримані результати дають можливість визначити оптимальні умови реалізації процесів, що в кінцевому підсумку призводить до підвищення ефективності виробництва і якості продукції.
References
Лыков А. В. Теоретические основы строительной теплофизики / А. В. Лыков. – Минск: ?здательство Академии наук БССР, 1961. – 519 с.
Ткаченко А. В. Оборудование и технология сушки семян подсолнечника высших репродукций / А. В. Ткаченко, В. А. Дидур // Lambert Academic Publishing. – 2014. – 160 с.
Лыков А. В. Теоретические основы строительной теплофизики / А. В. Лыков. – Минск: ?здательство Академии наук БССР, 1961. – 519 с.
Гинзбург А. С. Массовлагообменные характеристики пищевых продуктов /
А. С. Гинзбург, ?. М. Савина. – М.: Легкая и пищевая промышленность, 1982. – 280 с.
Техническая термодинамика / [Е. В. Дрыжаков, Н. П. Козлов, Н. К. Корнейчук и др. ; под ред. В. ?. Крутова]. – М.: Высшая школа, 1971. – 472 с.
?гольченко М. ?. Равновесная влажность ядра, оболочки и семян высокомасличного подсолнечника / М. ?. ?гольченко, М. ?. Костенко // ?звестия высших учебных заведений. Пищевая технология. – 1960. – №5. –
С. 20–23.
Предтеченский В. К. Термовлагопроводность лузги и ядра семян подсолнечника / В. К. Предтеченский // ?звестия вузов. Пищевая технология. – 1965. – № 2. – С. 142–146.
Белобородов В. В. Подготовительные процессы переработки масличных семян / В. В. Белобородов, Ю. П. Мацук, Б. Н. Кириевский, А. Т. Кузнецов. – М.: Пищевая промышленность, 1974. – 336 с.
Published
Issue
Section
License
Relationship between right holders and users shall be governed by the terms of the license Creative Commons Attribution – non-commercial – Distribution On Same Conditions 4.0 international (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).