МЕТОДОЛОГІЯ УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТВАРИННИЦТВА
Abstract
Представлені концепція і методологія оптимізації параметрів біотехнічної системи виробництва продукції тваринництва, що є сукупністю біологічних і технічних елементів (об'єктів), де біологічні елементи (грунт, рослини, тварина, органічні матеріали і мікроорганізми, працівник) складають, визначену природою, біологічну систему взаємодії цих елементів,
в яку для підвищення еффективности їх функціонування (життєзабезпечення, продукування і відтворення) введені технічні елементи, що реалізовують з біологічними елементами під керуванням людини, технологічні процеси, функціонально-якісне наповнення яких визначає рівень еффективности взаємодії і реалізації потенціалу природних функцій біологічних елементов.
Концепцією проведення оптимізації параметрів біотехнічної системи є зростаюча ефективність забезпечення максимальної реалізації природних функції і генетичного потенціалу біологічних об'єктів при взаємодії їх в системі біологічних объктов з функціями техніко-технологічного забезпечення виробництва шляхом створення сприятливих умов функціонування цих об'єктів, з визначенням моделюванням якості функціонування цих об'єктів і системи в цілому відповідно до підвищення продуктивності тварин.
Критерієм, що визначає якість функціонування і розвитку технологічних процесів біотехнічної системи, являється стан і динаміка взаємозалежного розвитку потенціалу і якості функціонування біологічних об'єктів (елементів) і, як наслідок, системи в цілому. Показник якості функціонування біотехнічної системи визначається рівнями функціональних показників якості біологічних об'єктів з урахуванням пайового впливу цих елементів біотехнічної системи на її головну функцію – продуктивність тварин.
References
Шацкий В. В. Концепция и методология совершенствования биотехнической системы животноводства / В. В. Шацкий // Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства ім. Петра Василенка. – Харків, 2016. – Вип. 157. – С. 111–118.
Шацький В. В. Основные направления инновационного развития технико-технологического потенциала животноводства Юга Украины / В. В. Шацький // Агропанорама. – 2012. – № 3. – С. 21–23.
Шацький В. В. Теоретико-методологические принципы анализа функционально-качественного наполнения технико-технологического обесечения свиноводства / В. В. Шацький, С. М. Коломієць // Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства ім. Петра Василенка. – Харків, 2013. – Вип. 132. – С. 130–138.
Теорія і практика нормованої годівлі великої рогатої худоби / За ред.
В. М. Кандиби, І. І. Ібатулліна, В. І. Костенка. – Житомир: ПП «Рута». 2012. – 860 с.
Три системы оценки структурности корма: сырая и структурная клетчатка, показатель структуры корма и NDF, ADF, ADL / электронный ресурс: soft-agro.com/korovy/tri-sistemy-ocenki-struktury-korma-syraya-i.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Relationship between right holders and users shall be governed by the terms of the license Creative Commons Attribution – non-commercial – Distribution On Same Conditions 4.0 international (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).