МЕТОДОЛОГІЯ УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТВАРИННИЦТВА

Authors

  • В. В. Шацький National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine image/svg+xml

Abstract

Представлені концепція і методологія оптимізації параметрів біотехнічної системи виробництва продукції тваринництва, що є сукупністю біологічних і технічних елементів (об'єктів), де біологічні елементи (грунт, рослини, тварина, органічні матеріали і мікроорганізми, працівник) складають, визначену природою, біологічну систему взаємодії цих елементів,
в яку для підвищення еффективности їх функціонування (життєзабезпечення, продукування і відтворення) введені технічні елементи, що реалізовують з біологічними елементами під керуванням людини, технологічні процеси, функціонально-якісне наповнення яких визначає рівень еффективности взаємодії і реалізації потенціалу природних функцій біологічних елементов.

Концепцією проведення оптимізації параметрів біотехнічної системи є зростаюча ефективність забезпечення максимальної реалізації природних функції і генетичного потенціалу біологічних об'єктів при взаємодії їх в системі біологічних объктов з функціями техніко-технологічного забезпечення виробництва шляхом створення сприятливих умов функціонування цих об'єктів, з визначенням моделюванням якості функціонування цих об'єктів і системи в цілому відповідно до підвищення продуктивності тварин.

Критерієм, що визначає якість функціонування і розвитку технологічних процесів біотехнічної системи, являється стан і динаміка взаємозалежного розвитку потенціалу і якості функціонування біологічних об'єктів (елементів) і, як наслідок, системи в цілому. Показник якості функціонування біотехнічної системи визначається рівнями функціональних показників якості біологічних об'єктів  з урахуванням пайового впливу цих елементів біотехнічної системи на її головну функцію – продуктивність тварин.

Author Biography

  • В. В. Шацький, National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine

    доктор технічних наук

References

Шацкий В. В. Концепция и методология совершенствования биотехнической системы животноводства / В. В. Шацкий // Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства ім. Петра Василенка. – Харків, 2016. – Вип. 157. – С. 111–118.

Шацький В. В. Основные направления инновационного развития технико-технологического потенциала животноводства Юга Украины / В. В. Шацький // Агропанорама. – 2012. – № 3. – С. 21–23.

Шацький В. В. Теоретико-методологические принципы анализа функционально-качественного наполнения технико-технологического обесечения свиноводства / В. В. Шацький, С. М. Коломієць // Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства ім. Петра Василенка. – Харків, 2013. – Вип. 132. – С. 130–138.

Теорія і практика нормованої годівлі великої рогатої худоби / За ред.

В. М. Кандиби, І. І. Ібатулліна, В. І. Костенка. – Житомир: ПП «Рута». 2012. – 860 с.

Три системы оценки структурности корма: сырая и структурная клетчатка, показатель структуры корма и NDF, ADF, ADL / электронный ресурс: soft-agro.com/korovy/tri-sistemy-ocenki-struktury-korma-syraya-i.

Published

2016-12-26

Issue

Section

Статті