УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ ЗБРОДЖУВАННЯ СУСЛА ВИСОКОЇ КОНЦЕНТРАЦІЇ ІЗ КРОХМАЛЕВМІСНОЇ СИРОВИНИ ПРИ ВИКОРИСТАННІ ЦИТРАТІВ МЕТАЛІВ

Автор(и)

  • Т. О. Мудрак Національний університет харчових технологій image/svg+xml
  • А. М. Куц Національний університет харчових технологій image/svg+xml
  • Р. Г. Кириленко Національний університет харчових технологій image/svg+xml
  • С. С. Ковальчук Національний університет харчових технологій image/svg+xml
  • Х. І. Пакуляк Національний університет харчових технологій image/svg+xml
  • В. П. Василів Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml

Анотація

Розробка комплексної безвідходної технології переробки зернової сировини в етиловий спирт з метою зменшення собівартості цільового продукту є актуальною проблемою сьогодення. При зброджуванні сусла високих концентрацій велике значення має фізіолого-біохімічна активність дріжджів. Фізіологічний стан дріжджів визначається складом сусла, яке повинно містити достатню кількість зброджуваних цукрів, азотних та мінеральних речовин.

Метою роботи було дослідження впливу цитратів металів на культивування дріжджів та їх використання при біоконверсії вуглеводів сусла високої концентрації із крохмалевмісної сировини з подальшим визначенням якісного та кількісного складу леткої частини зрілої бражки.

Досліджено, що використання мінерального живлення для культивування дріжджів дозволило накопичувати необхідну кількість клітин, скоротити тривалість дріжджогенерування до 18–20 год та одержувати дріжджові клітини з високою фізіолого-біохімічною активністю. В зразках, отриманих з використанням

дріжджів культивованих з цитратами металів, хіміко-технологічні показники зрілих бражок були кращими порівняно з контролем. Вміст спирту в бражках зростав на 1–3 % відповідно до внесеного цитрату металу. При досліджені синтезу летких домішок в бражних дистилятах також спостерігався позитивний вплив цитратів металів при їх використанні на стадії культивування дріжджів. Дослідження проводили в лабораторних умовах та на спиртових заводах при виробництві спирту з крохмалевмісної сировини.

Біографії авторів

  • автор Т. О. Мудрак, афіліація Національний університет харчових технологій
    кандидат технічних наук
  • автор А. М. Куц, афіліація Національний університет харчових технологій
    кандидат технічних наук
  • автор Р. Г. Кириленко, афіліація Національний університет харчових технологій
    кандидат технічних наук
  • автор С. С. Ковальчук, афіліація Національний університет харчових технологій
    аспірант
  • автор Х. І. Пакуляк, афіліація Національний університет харчових технологій
    магістрант
  • автор В. П. Василів, афіліація Національний університет біоресурсів і природокористування України
    кандидат технічних наук

Посилання

Shiyan P., Mudrak T., Kyrylenko R., Kovalchuk S. Effect of nitrogen and mineral composition of the high-concentrated wort made from starch-containing raw materials on the cultivation of yeast. Eastern–European journal of enterprise technologies. 2017. № 11. P. 72–77.

Kosiv R., Kharandiuk T., Polyuzhyn L., Palianytsia L., Berezovska N. Berezovska. Optimization of Main Fermentation of High-Gravity Wort. Chemistry & Chemical Technology. 2016. № 3. P. 349–353.

Гуліч М. П., Харченко О. О., Ємченко Н. Л., Єрмоленко В. П., Моісеєнко І. Є. Цитрати магнію, отримані за аквананотехнологією: хімічна та біологічна характеристики. Довкілля та здоров'я. 2014. № 4. С. 14–18.

Кошова В. М., Яжло В. С., Каплуненко В. Г., Огородник Ю. І. Підвищення бродильної активності пивоварних дріжджів за допомогою наноаквахелату цинку. Східно-європейський журнал передових технологій. 2015. № 10. С. 40–44.

Udeh H. O., Kgatla T. E. Role of magnesium ions on yeast performance during very high gravity fermentation. Journal of Brewing and Distilling. 2013. № 4. С. 19–45.

Халилова Э. А., ?сламмагомедова Э. Ф., Котенко С. Ц., Магадова С. А. Элементный состав клеток штамма Saccharomyces cerevisiae Y–503, культивируемого на различных питательных середах. Производство спирта и ликероводочных изделий. 2011. № 4. С. 19–21.

Udeh H. O., Kgatla T. E., Jideani A. I. Effect of mineral ion addition on yeast performance during very high gravity wort fermentation. International Journal of Biological, Biomolecular, Agricultural, Food and Biotechnological Engineering. 2014. № 8. Р. 1208–1213.

?сламмагомедова Э. А., Халилова Э. А., Котенко С. Ц., Магадова С. А. Влияние условий культивирования на содержание минеральных веществ и некоторые биотехнологические свойства дрожей Y–503. Хранение и переработка сельхозсырья. 2010. № 10. С. 48–50.

Полигалина Г. В. Технохимический контроль спиртового и ликероводочного производства. Москва. Колос. 1999. 334 с.

Kovalchuk S., Shiyan P., Mudrak T., Kuts A., Kyrylenko R. Investigation of influence of nanoparticles of metals on fermenttation of wort of high concentrations. Eureka. Life Sciences. 2017. № 6. P. 51–56.

Завантаження

Опубліковано

2018-08-27

Номер

Розділ

Статті