Обгрунтування впливу ковшового транспортера на травмування і якість насіння зернових культур

Автор(и)

  • D. A. Derevyanko Поліський національний університет image/svg+xml
  • V. M. Polishchuk Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • S. B. Chichilyuk Поліський національний університет image/svg+xml
  • А. D. Derevyanko Поліський національний університет image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/machenergy2020.01.163

Ключові слова:

насіння, зернівка, технологічний процес, якість, мікротравмування, макротравмування, технічні засоби, швидкість руху

Анотація

Метою досліджень є покращення якості насіння шляхом зниження його макро- і мікротравмування під час збирання, оброблення зернового вороху, підготовлення насіння та інших технологічних процесів. Теоретичні дослідження і розрахунки виконувалися шляхом математичного моделювання роботи технічних засобів та технологічних процесів, використання основних законів механіки і сучасних методів комп’ютерних розрахунків. Експериментальні дослідження виконувалися в лабораторно-виробничих умовах із використанням натурних зразків та технічних засобів за розробленими і стандартними методиками. Результати теоретичних та експериментальних досліджень свідчать, що під час транспортування і контактування зернівок з робочими поверхнями ковшів, зворотнього зсипання, швидкості руху, затиснення і зіткнення відбувається суттєве збільшення макро- та мікротравмування насіння, що в кінцевому результаті негативно впливає на його якісні показники. Особливо це стосується зниження польової схожості насіння, що зменшує урожайність будь-якої зернової культури, а  відповідно зменшиться валове виробництво зерна. Дослідження свідчать, що руйнування матеріалу відбувається, якщо  механіча дія сил більша за міцність матеріалу, на який ці сили діють, тому розрахунковим шляхом необхідно визначати величину контактуючої сили в залежності від маси, швидкості, пружності тіл, а також зовнішніх факторів під час контактування. Напруження, що виникає від механічної дії та тиск на зернівку при зіткненні з робочими поверхнями і взаємоударяннях сприяють мікротравмуванню. Швидкість руху смуги, заповнення ковшів насінням, зворотнє висипання, площі поверхонь робочих органів, затиснення зернівок в зазорах між ковшем і смугою  та інші фактори у сукупності і взаємозв’язку з біологічними та механіко-технологічними властивостями насіння зернових культур впливають на травмування зернівок і їх якісні показники. Доведено, що мікротравмування зернівок у різних агрокліматичних зонах до завантаження ковшовими транспортерами знаходилося в межах 22,9–23,5%, а після траспортування ковшовими транспортерами досягло 45,3–46,4%,тобто збільшилося у два рази, а мікротравмування зросло на 21,8–23,5%. Без пошкоджень після розвантаження із ковшів залишилося 54,7% насіння озимої пшениці. Отримані дані можуть вважатися за доказову базу необхідності практичного використання ефективних та високопродуктивних і, одночасно, безпечних технічних засобів під час підготовлення насіння для забезпечення високих якісних показників і насамперед його схожості, що суттєво впливає на урожайність будь - якої зернової культури.

Посилання

Derevjnko, D. A. (2012). Influence of post-harvest grain processing factors on seed quality. Engineering and technology of the agroindustrial complex. 2. 30-32.

Golovach, I. V., Derevjnko, D. A., Derevjnko, O. D. (2017). Injury of seeds by drying by technical means. Engineering, energy, transportation of agricultural complex. 1 (96). 78-82.

Vasilenko, P. M. (1990). The theory of particle motion over rough surfaces of agricultural machines. Kyiv, Ukraine : UASH., 284.

Tishchenko, L. N., Olshansky, V. P., Olshansky, S. V. (2011). To the calculation of vibrations of an inhomogeneous layer of a grain mixture on a vibrating sieve. Vibrations in technology and technology, 1. 182-185.

Zaika, P. M. (2006), The theory of agricultural machines. Kharkiv, Ukraine : OKO. 408.

Zayets, M., Sukmaniuk, E., Grudovyi, R. (2017). Theoretical grounding of seeds valve opener settings for subsoil-spreading sowing method. Agricultural Engineering, 52 (2), 13-18.

Derevjnko, D. A., Sukmaniuk, E. H., Chichilyuk, K. B., Derevjnko, O. D. (2019). Influence of technical means on the strength, injury and quality of cereal seeds. Scientific horizons. 10 (83). 64-71. https://doi.org/10.33249/2663-2144-2019-83-10-64-71

Pascoe, R. D., Fitzpatrick, R., Garratt, J. R. (2015). Pradiction of automated sorter performance utilising a Monte Carlo simulation of feed characteristics. Minerals Engineering, 72, 101-107. https://doi.org/10.1016/j.mineng.2014.12.026

Mellmann, J., Weigler, F. & Scaar, H. (2019). Research on procedural optimization and development of agricultural drying processes. Drying technology, 37 (5), 569-578.

https://doi.org/10.1080/07373937.2018.1494186

Suzuki, N., Miller, G., Sejima, H., Harper, J., Mittler, R. (2012). Enhanced seed production under prolonged heat stress conditions in Arabidopsis thaliana plants deficient in cytosolic ascorbate peroxidase 2. Journal of Experimental Botany, 64 (1), 253-263.

https://doi.org/10.1093/jxb/ers335

Xianrong, Zh., Chunyu, X., Bo, J., Changman, L., Xiuling, L. (2015). Allelopathic Effects of Water Extracts of Brassica juncea var. tumida Leaf on Seed Germination of Three Species of Crops. Journal of Henan Agricultral Sciences, 10, 117-121.

Derevjnko, D., Sukmaniuk, E., Derevjnko, O. (2017). Grain crops injuries and drying modes while seeds preparation. Agricultural Engineering, 53 (3), 89-94.

Завантаження

Опубліковано

2020-01-16

Номер

Розділ

Статті