ДОСЛІДЖЕННЯ РОЗМІРНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ЦИБУЛІ РІПЧАСТОЇ ВИРОЩЕНОЇ ЗА ТЕХНОЛОГІЄЮ КРАПЕЛЬНОГО ЗРОШЕННЯ
Анотація
У статті представлені результати дослідження розмірних характеристик цибулі ріпчастої сорту «Глобус», вирощеної за технологією крапельного зрошення. Основною проблемою виробництва овочів є низький рівень технологічного і технічного забезпечення галузі. Ця проблема практично є похідною від першої, адже сучасні технології вирощування овочів у відкритому ґрунті базуються на повній механізації процесу вирощування, збирання і післязбиральної доробки овочевої продукції. Слід зазначити, що вітчизняні машиновиробники не випускають сільськогосподарську техніку для механізації процесів вирощування овочів. Техніка, що вироблена за кордоном і використовується в Україні для збирання овочів, не пристосована для використання в нашому регіоні (в залежності від типу ґрунту і фізико-механічних характеристик технологічного матеріалу), що призводить до неякісного виконання технологічних процесів.
Отримані результати дослідження є джерелом інформації для розробки нового долотоподібного робочого органу для викопування цибулі ріпчастої (обґрунтування відстані між долотами та ширини доліт для забезпечення викопування цибулі ріпчастої з одночасною сепарацією ґрунтових домішок).
Посилання
Ромащенко М. І. Стан та перспективи овочівництва відкритого грунту /
М. І. Ромащенко, А. П. Шатковський // [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://irrigation.org.ua/?p=22.
Мігальов А. Машини для збирання цибулі в степовій зоні півдня України /
А. Мігальов, В. Сидоренко, Ю. Міснік // Аграрна техніка та обладнання. – 2012. – № 1. – С. 49–51.
Соловьев А. В. Совершенствование технологии уборки лука с механической сепарацией лукового вороха : автореф. дис. на соискание научн. степени канд. техн. наук: спец. 05.20.01 «Технологии и средства механизации сельского хозяйства» / А. В. Соловьев. – Волгоград, 2008. – 20 с.
Маринин С. Перспективный рабочий орган для лукоуборочной техники / Материалы Международной научно-практической конференции молодых ученых [Энергосберегающие технологии и технические средства для их обеспечения в с-х производстве], (Минск, 25-26 авг. 2010 г.) / Нац. акад. наук Беларуси. – Минск: НЦП НАН Беларуси по механизации с-х, 2010. – С. 106–110.
Ларюшин Н. П. В основе разработки техники – физико-механические свойства картофеля / [Н. П. Ларюшин, О. Н. Кухарев, А. А. Кабунин и др.] // Картофель и овощи. – 2012. – № 7. – С. 10.
Пастухов В. І. Перспективи розвитку промислового виробництва овочів в Харківському регіоні / В. І. Пастухов // Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка. – Харків, 2012. – Вип. 124. – Т. 1. – С. 221–232.
Дані офіційного сайту Держкомстат України, 1998-2014 [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua.
Витанов А. Некоторые аспекты органического овощеводства / А. Витанов // Овощеводство. – № 2. – 2014. – С. 22–25.
Кисляченко М. Ф. Ефективність крапельного зрошення картоплі та овочевих культур в Україні [Електронний ресурс] – Режим доступу: file:///C:/Users/User/Downloads/Pav_2014_25_18%20(1).pdf.
Шкаривский Г. Отдельные результаты исследования деятельности производителей сельскохозяйственной продукции Украины / Г. Шкаривский,
Р. Шкаривский // Motrol: Commission of Motorization and Energetics in Agriculture. – Lublin, 2014. – Vol. 16. – № 3. – P. 138–143.
Mark Hickey. Onion growing / Mark Hickey // Agfacts. – 2005. – № 8. – P. 25–31.
Lorenzo M. Abenavoli. Onion: harvesting and post-harvestingmechanized operations / Lorenzo M. Abenavoli, Ferruccio Giametta, Stefano Morabito // International Conference Beijing Sponsored by CIGR, CSAM and CSAE
(11–14 October). – China. – Beijing, 2004.
Ярмош І. А. Економічна ефективність застосування технології післязбирального обробітку цибулі / І. А. Ярмош, С. М. Сидоренко // Таврійський науковий вісник: Науковий журнал. Випуск 65. – Херсон, 2009. – С. 128–134.
Цибуля ріпчаста свіжа. Технічні умови : ДСТУ 3234-95.– [Чинний від 1996-07-01]. – К.: Держстандарт України, 1996. – 19 с.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).