МОДЕЛЮВАННЯ ГІДРОДИНАМІЧНИХ ПРОЦЕСІВ В БАГАТОЧАННІЙ ЖАРОВНІ ПРИ СМАЖЕННІ МЯТКИ РИЦИНИ

Автор(и)

  • В. А. Дідур Таврический государственный агротехнологический университет
  • В. А. Ткаченко Таврический государственный агротехнологический университет
  • В. В. Дідур Таврический государственный агротехнологический университет
  • А. В. Ткаченко Таврический государственный агротехнологический университет
  • А. А. Асєєв Таврический государственный агротехнологический университет

Анотація

Розроблено  математичну  модель  гідродинаміки

руху частинок мяткі в чані жаровні як єдиний процес переміщення потоків мяткі по горизонтальних концентричних колах і вертикальним (меридіанними), що перетинають вісь чана. Основою моделі є диференціальне рівняння руху частинки по лопатці, що обертається навколо осі по обігрівається днищу чана жаровні. Рівняння враховує конструктивні особливості мішалки, частоту обертання лопатей, їх довжину і фізичну характеристику мяткі виражені через коефіцієнти тертя. Рішення рівняння дозволяє визначити швидкість руху частинки в напрямку лопатки і окружну швидкість, час руху по лопаті. Це є вихідними даними для осьового руху мяткі. Час проходження мяткі по лопаті мішалки дозволяє обгрунтувати режими кондуктивного тепло- влагообмена. Час проходження по осі чана дозволяє обгрунтувати режими конвективного тепло- влагообмена.

Однак рух частинок по вільної лопатці відрізняється від руху частинок в турбулентному мешалке Чанной жаровні. У просторі, описуваному обертається мішалкою, спостерігається найбільш сильне ущільнення ліній струму, тому можна припускати, що в цій зоні буде відбуватися найбільш інтенсивне перемішування рідини.

В обсязі апарату виділяються дві зони - зону мішалки, в якій відбувається інтенсивне перемішування, і зону циркуляції, в якій перемішування відбувається з меншими швидкостями. Для проведення аналізу гідродинамічних проблем, пов'язаних з рухом мяткі в Чанной жаровні через межлопастное простору ротора мішалки, використовувалася теорія вихрових насосів.

Біографії авторів

  • автор В. А. Дідур, афіліація Таврический государственный агротехнологический университет
    доктор технічних наук 
  • автор В. А. Ткаченко, афіліація Таврический государственный агротехнологический университет

    кандидат технических наук

  • автор В. В. Дідур, афіліація Таврический государственный агротехнологический университет
    кандидат технічних наук
  • автор А. В. Ткаченко, афіліація Таврический государственный агротехнологический университет
    кандидат технічних наук
  • автор А. А. Асєєв, афіліація Таврический государственный агротехнологический университет
    аспірант

Посилання

Стренк Ф. Перемешивание и аппараты с мешалками. Польша, 1971. Пер. с польск. под ред. Щупляка ?. А. Ленинград. Химия. 1975. 384 с.

Алексанян ?. Ю., Титова Л. М., Нугманов А. Х. Моделирование процесса

сушки дискретного материала в кипящем слое // Техника и технология пищевых производств. 2014. №3. С. 96—102.

J. Liua, M. Abdalbasit, A. Gasmallaa, P. Lia, R. Yang. Enzyme-assisted extraction

processing from oilseeds: Principle, processing and application // Innovative Food Science & Emerging Technologies. 2016. Vol. 35. P. 184—193.

Th. A. McKeon, D. L. Brandon, X. He. Improved method for extraction of castor seed for toxin determination // Biocatalysis and Agricultural Biotechnology. 2016.

Vol. 5. P. 56—57.

Дидур В., Ткаченко В., Ткаченко А., Дидур В. Математическая модель процесса подготовки масличного сырья в многочанной жаровне // MOTROL Commission of motorization and energetics in agriculture an international journal on operation of farm and agri-food industry machinery. Lublin-Rzeszów. 2016. Vol. 18.

№ 1. Р. 29—36.

Василенко П. М. Теория движения частицы по шероховатым поверхностям сельскохозяйственных машин. Киев. Украинская академия

сельскохозяйственных наук. 1960. 280 с.

Справочник конструктора сельскохозяйственных машин, в четырёх томах / Под ред. М. ?. Клецкина, изд. 2-е пер. и доп. Москва. Машиностроение. 1967.

с.

Nagata S.,Yamamoto K., Hashimoto, Naruse Y. Mem. Fac. Eng. Kyoto Univ. 22. 1960. 68.

Ziolkowski Z. Destylacja i rektycja w przemysle chemicznym. WNT. Warszzawa,

120.

Uhl V. W., Gray J. B. Mixing Theory and Practice. T. I. Fcademie Press. New York. 1966. 240.

Завантаження

Опубліковано

2017-10-31

Номер

Розділ

Статті