Модульне вирощування птиці в промислових умовах з використанням енергоефективних систем опалення
DOI:
https://doi.org/10.31548/machenergy2019.02.077Ключові слова:
енергоефективна система інфрачервоного опалення, система повітряного опалення, модуль для вирощування птиці, теплова енергія, птиця.Анотація
Енергоефективними системами опалення для пташників є інфрачервоні системи опалення. При правильному розташуванні інфрачервоних випромінювачів нагрівання відбувається лише в тій зоні, де розташована птиця, при цьому зникає необхідність обігрівати весь пташник. Таким чином можна досягти необхідних зоогігієнічних параметрів у зоні для розведення молодняка птиці, не підвищуючи тем-пературу в приміщенні, а по можливості, знижуючи її. На основі принципу секційного розведення птиці запропоновано модульне розведення курчат-бройлерів. Система опалення модуля - це панельний інфрачервоний обігрівач, призначений для локального обігріву зони для вирощування птиці. Для забезпе-чення постійного припливу свіжого повітря та асиміляції шкідливості в модулі передбачена система припливно-витяжної вентиляції. Модульне вирощування птиці дозволяє використовувати модулі, як у промисловому птахівництві, так і в межах окремих господарств. Оскільки проми-словий метод розведення птиці передбачає накопи-чення великої кількості птиці в одному пташнику, існує можливість виникнення та швидкого поширення інфекційних захворювань. Завдяки локальному мікроклімату, передбаченому в модулі вирощування птиці, можна запобігти цьому негативному явищу. Крім того, є можливість утримувати різновікові групи птиці в одному пташнику та забезпечувати температурний режим по мірі зростання птиці. У цій роботі було описано дослідження температурного режиму в модулі при зміні теплової потуж-ності нагрівача. Результати експерименту показують, що найбільший вплив на значення відносної темпера-тури повітря мають теплова потужність інфрачервоного нагрівача та швидкість повітря в модулі. При постійних значеннях висоти встановлення нагрівача та швидкості руху повітря та при збільшенні теплоємності нагрівача в два рази значення відносної температури повітря зросте на 3,8%. Завдяки використанню енергоефективної систе-ми інфрачервоного опалення вдалося зменшити щорічні витрати, пов'язані із закупівлею кормів, на 11,7% та збільшити вартість кінцевого продукту кучати-бройлера на 12,8%. На основі техніко-економічних розрахунків обґрунтовано використання модульного вирощування птиці з системою інфрачервоного опалення. Це підтверджує широкі можливості впровадження енергоефективних інфрачервоних систем опалення.Посилання
Onegov A. P., Dydyriev Yu. I., Habibulov M. A. (1975). Handbook of Hygiene of Farm Animals. Rosselkhozizdat. Moscow.
Zakharov A. A. (1980). Application of heat in agriculture. Kolos. Moscow.
DBN V.2.2-1-95. (1995). Buildings and structures for livestock breeding. State Committee on Construction. Kyiv.
Zhelykh V., Ulewicz M., Spodyniuk N., Shapoval S., Shepitchak V. (2016). Analysis of the Processes of Heat Exchange on Infrared Heater Surface. Diagnostyka. Vol. 17, No 3. 81-85.
https://doi.org/10.17512/bozpe.2016.1.12
Yurkevich Yu., Spodyniuk N. (2015). Energy-saving infrared heating systems in industrial premises. Budownictwo o zoptymalizowanym potencjale energetycznym. Częstochowa. Poland. Vol. 16. 140-144.
Shepitchak V., Savchenko O., Spodyniuk N., Zhelykh V. (2015). The study of temperature fields in exposure zone of the rotary infrared heaters. Budownictwo o zoptymalizowanym potencjale energetycznym, Częstochowa. Poland. Vol. 15. 178-181.
Shcherbovskykh S., Spodyniuk N., Stefanovych T., Zhelykh V., Shepitchak V. (2016). Development of a reliability model to analyse the causes of a poultry module failure. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. Vol. 4. No 3(82). 4-9. DOI: https://doi.org/10.15587/1729-4061.2016.73354
Spodyniuk N., Zhelykh V., Dzeryn O. (2018). Combined Heating Systems of Premises For Breeding of Young Pigs And Poultry. FME Transactions. Vol. 46. 651-657.
https://doi.org/10.5937/fmet1804651s
Toledo R. S., Rostagno H. S., Albino L. F. T., Dionizio M. A., Carvalho D. C. de O., Nogueira E. T. (2011). Lysine nutritional requirements of broilers reared in clean and dirty environments during the pre-starter and starter phases. Revista Brasileira de Zootecnia. Vol. 40, No. 10. 2205-2210.
https://doi.org/10.1590/S1516-35982011001000021
Kapalo P., Spodyniuk N. (2018). Effect of the variable air volume on energy consumption - case study. IOP Conference Series Materials Science and Engineering 415. (012027). Poland. 1-7. https://doi.org/10.1088/1757-899X/415/1/012027
Brown K. J., Farrelly R., O'Shaughnessy S. M., Robinson A. J. (2016). Energy efficiency of electrical infrared heating elements. Applied Energy. Vol. 162. 581-588.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).