Техніко-технологічне обгрунтування переробки рицини на малотоннажному підприємстві
DOI:
https://doi.org/10.31548/machenergy2020.02.087Ключові слова:
насіння рицини, касторова олія, малотоннажне виробництво, дворазове пресування, форпрес, експелерний пресАнотація
Робота присвячена дослідженням технологій і експериментального устаткування технологічної лінії по глибокій переробці насіння рицини в касторову олію для виробництва мастил для сільськогосподарської техніки і кормової макухи.
Касторова олія є стратегічною сировиною, тому що використовується в багатьох галузях народного господарства, зокрема у сільському господарстві. Усі існуючі способи переробки насіння рицини можна розділити на два методи витягу олії із насіння: механічне віджимання олії, назване методом пресування, і розчинення олії в легколетких органічних розчинниках, або метод екстракції. Ці два методи використовуються в технології виробництва рослинних олій або самостійно, або в сполученні одного з іншим.
Для умов малотоннажного виробництва в статті запропонована операційно-технологічна схема переробки насіння рицини дворазовим пресуванням з принциповими відмінностями від існуючих технологій переробки насіння рицини. Запропонована безекстракційна технологія переробки рицини методом двохкратного пресування для умов малотоннажного виробництва відрізняється від відомих технологій тим, що вона передбачає використання ряду додаткових технологічних операцій таких як: калібровка насіння, обрушення лушпиння, пневмосепарація лушпиння та очищення віджатої олії шляхом електрофлотації.
Згідно з операційно-технологічною схемою для переробки насіння рицини визначено найменування обладнання та його кількість, що необхідно придбати та яке забезпечить відповідний рівень виробництва. Узагальнені всі технологічні режими при переробці насіння рицини на рицинову олію на відповідному обладнанні. В результаті дотримання відповідних технологічних режимів переробки, одержать рицинову олію, якісні показники якої відповідатимуть вимогам ДСТУ 6757.
Запропонована безекстракційна технологія дозволила розробити узагальнену технічну характеристика міні-заводу по переробці насіння рицини на технічну рицинову олію і кормовий жмих, яка є вихідними вимогами при розробленні проекту такого заводу та визначенні фінансової і комерційної привабливості малотоннажного підприємства.
Посилання
Barnes D. J., Baldwin B. S. & Braasch D. A. (2009). Degradation of ricin in castor seed meal by temperature and chemical treatment. Industrial Crops and Products, 29(2-3). P. 509-515.
https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2008.09.006
Mutlu, H., & Meier, M. A. (2010). Castor oil as a renewable resource for the chemical industry. European Journal of Lipid Science and Technology, 112(1), P. 10-30.
https://doi.org/10.1002/ejlt.200900138
Malajowicz, J., & Kusmirek, S. (2016). Characteristics and possibilities of industrial use of castor oil. Przemysl Chemiczny, 95(9), P. 1756-1760.
Deb, A., Ferdous, J., Ferdous, K., Uddin, M. R., Khan, M. R., & Rahman, M. W. (2017). Prospect of castor oil biodiesel in Bangladesh: Process development and optimization study. International Journal of Green Energy, 14(12), P. 1063-1072.
https://doi.org/10.1080/15435075.2017.1357558
Zhu, Q. L., Gu, H., & Ke, Z. (2018). Congeneration biodiesel, ricinine and nontoxic meal from castor seed. Renewable Energy, 120, P. 51-59. https://doi.org/10.1016/j.renene.2017.12.075
Hadiyanto, H., Yuliandaru, I., & Hapsari, R. (2018). Production of Biodiesel from Mixed Waste Cooking and Castor Oil. In MATEC Web of Conferences (Vol. 156, p. 03056). EDP Sciences.
https://doi.org/10.1051/matecconf/201815603056
Conejero, M. A., César, A. D. S., & Batista, A. P. (2017). The organizational arrangement of castor bean family farmers promoted by the Brazilian Biodiesel Program: A competitiveness analysis. Energy Policy, 110, P 461-470
https://doi.org/10.1016/j.enpol.2017.08.036
Moshkin V. А. (1980). Castor oil. Moscow. Ear
Gаrкоvа G. (2001) Review of new varieties and hybrids of oilseeds. suggestion. No. 12. P. 48-50.
Didur V. A. at al. (2005). Development of technology, experimental equipment of the technological line for deep processing of castor seeds into castor oil for the production of oils for agricultural machinery: GDR report. Melitopol. TSАТU.
Koshkarova V. A. (1974). Processing of castor oil seeds by extraction method without husk separation. Oil and fat industry. No. 6. P. 8
Kopeikovskii V. M. at al. (1982). Technology for the production of vegetable oils. Moscow. Light and food industry.
Kichigin V.P. (1976). Technology and chemical control of the production of vegetable oils. Moscow. Food industry.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).