Техніко-технологічне обгрунтування переробки рицини на малотоннажному підприємстві

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31548/machenergy2020.02.087

Ключові слова:

насіння рицини, касторова олія, малотоннажне виробництво, дворазове пресування, форпрес, експелерний прес

Анотація

Робота присвячена дослідженням технологій і експериментального устаткування технологічної лінії по глибокій переробці насіння рицини в касторову олію для виробництва мастил для сільськогосподарської техніки і кормової макухи.

Касторова олія є стратегічною сировиною, тому що використовується в багатьох галузях  народного господарства, зокрема у сільському господарстві. Усі існуючі способи переробки насіння рицини можна розділити на два методи витягу олії із насіння: механічне віджимання олії, назване методом пресування, і розчинення олії в легколетких органічних розчинниках, або метод екстракції. Ці два методи використовуються в технології виробництва рослинних олій або самостійно, або в сполученні одного з іншим.

Для умов малотоннажного виробництва в статті запропонована операційно-технологічна схема переробки насіння рицини дворазовим пресуванням з принциповими відмінностями від існуючих технологій переробки насіння рицини. Запропонована безекстракційна технологія переробки рицини методом двохкратного пресування для умов малотоннажного виробництва відрізняється від відомих технологій тим, що вона передбачає використання ряду додаткових технологічних операцій таких як: калібровка насіння, обрушення лушпиння, пневмосепарація лушпиння та очищення віджатої олії шляхом електрофлотації.

Згідно з операційно-технологічною схемою для  переробки насіння рицини визначено найменування обладнання та його кількість, що необхідно придбати та яке забезпечить відповідний рівень виробництва. Узагальнені всі технологічні режими при переробці насіння рицини на рицинову олію на відповідному обладнанні. В результаті дотримання відповідних технологічних режимів переробки, одержать рицинову олію, якісні показники якої відповідатимуть вимогам ДСТУ 6757.

Запропонована безекстракційна технологія  дозволила розробити узагальнену технічну характеристика міні-заводу по переробці насіння рицини на технічну рицинову олію і кормовий жмих, яка є вихідними вимогами при розробленні проекту такого заводу та визначенні фінансової і комерційної привабливості малотоннажного підприємства.

Посилання

Barnes D. J., Baldwin B. S. & Braasch D. A. (2009). Degradation of ricin in castor seed meal by temperature and chemical treatment. Industrial Crops and Products, 29(2-3). P. 509-515.

https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2008.09.006

Mutlu, H., & Meier, M. A. (2010). Castor oil as a renewable resource for the chemical industry. European Journal of Lipid Science and Technology, 112(1), P. 10-30.

https://doi.org/10.1002/ejlt.200900138

Malajowicz, J., & Kusmirek, S. (2016). Characteristics and possibilities of industrial use of castor oil. Przemysl Chemiczny, 95(9), P. 1756-1760.

Deb, A., Ferdous, J., Ferdous, K., Uddin, M. R., Khan, M. R., & Rahman, M. W. (2017). Prospect of castor oil biodiesel in Bangladesh: Process development and optimization study. International Journal of Green Energy, 14(12), P. 1063-1072.

https://doi.org/10.1080/15435075.2017.1357558

Zhu, Q. L., Gu, H., & Ke, Z. (2018). Congeneration biodiesel, ricinine and nontoxic meal from castor seed. Renewable Energy, 120, P. 51-59. https://doi.org/10.1016/j.renene.2017.12.075

Hadiyanto, H., Yuliandaru, I., & Hapsari, R. (2018). Production of Biodiesel from Mixed Waste Cooking and Castor Oil. In MATEC Web of Conferences (Vol. 156, p. 03056). EDP Sciences.

https://doi.org/10.1051/matecconf/201815603056

Conejero, M. A., César, A. D. S., & Batista, A. P. (2017). The organizational arrangement of castor bean family farmers promoted by the Brazilian Biodiesel Program: A competitiveness analysis. Energy Policy, 110, P 461-470

https://doi.org/10.1016/j.enpol.2017.08.036

Moshkin V. А. (1980). Castor oil. Moscow. Ear

Gаrкоvа G. (2001) Review of new varieties and hybrids of oilseeds. suggestion. No. 12. P. 48-50.

Didur V. A. at al. (2005). Development of technology, experimental equipment of the technological line for deep processing of castor seeds into castor oil for the production of oils for agricultural machinery: GDR report. Melitopol. TSАТU.

Koshkarova V. A. (1974). Processing of castor oil seeds by extraction method without husk separation. Oil and fat industry. No. 6. P. 8

Kopeikovskii V. M. at al. (1982). Technology for the production of vegetable oils. Moscow. Light and food industry.

Kichigin V.P. (1976). Technology and chemical control of the production of vegetable oils. Moscow. Food industry.

Завантаження

Опубліковано

2020-07-05

Номер

Розділ

Статті