ТЕРМОДИНАМІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ЕЛЕМЕНТІВ НАСІННЯ СОНЯШНИКУ
Анотація
Визначено експериментальні єдині потенціали масопереносу і питомої ізотермічної массоемкости оболонки і ядра сім'янки соняшника. Для цього застосовано метод заснований на визначенні вмісту вологи безпосередньо контактують досліджуваного і еталонного тіл, що знаходяться в стані динамічної рівноваги.
На підставі отриманих авторами і іншими дослідниками експериментальних даних виведено 14 рівнянь регресії, що цілком достатньо для чисельних досліджень математичних моделей процесів сушіння насіння соняшнику.
Доопрацьована методика експериментального визначення єдиного потенціалу масопереносу і питомої ізотермічної массоемкости стосовно до оболонки і ядра насіння соняшнику, зокрема встановлено час витримки зразків до настання термодинамічної рівноваги досліджуваних матеріалів і фільтрувального паперу. Отримані результати дають можливість визначити оптимальні умови реалізації процесів, що в кінцевому підсумку призводить до підвищення ефективності виробництва і якості продукції.
Посилання
Лыков А. В. Теоретические основы строительной теплофизики / А. В. Лыков. – Минск: ?здательство Академии наук БССР, 1961. – 519 с.
Ткаченко А. В. Оборудование и технология сушки семян подсолнечника высших репродукций / А. В. Ткаченко, В. А. Дидур // Lambert Academic Publishing. – 2014. – 160 с.
Лыков А. В. Теоретические основы строительной теплофизики / А. В. Лыков. – Минск: ?здательство Академии наук БССР, 1961. – 519 с.
Гинзбург А. С. Массовлагообменные характеристики пищевых продуктов /
А. С. Гинзбург, ?. М. Савина. – М.: Легкая и пищевая промышленность, 1982. – 280 с.
Техническая термодинамика / [Е. В. Дрыжаков, Н. П. Козлов, Н. К. Корнейчук и др. ; под ред. В. ?. Крутова]. – М.: Высшая школа, 1971. – 472 с.
?гольченко М. ?. Равновесная влажность ядра, оболочки и семян высокомасличного подсолнечника / М. ?. ?гольченко, М. ?. Костенко // ?звестия высших учебных заведений. Пищевая технология. – 1960. – №5. –
С. 20–23.
Предтеченский В. К. Термовлагопроводность лузги и ядра семян подсолнечника / В. К. Предтеченский // ?звестия вузов. Пищевая технология. – 1965. – № 2. – С. 142–146.
Белобородов В. В. Подготовительные процессы переработки масличных семян / В. В. Белобородов, Ю. П. Мацук, Б. Н. Кириевский, А. Т. Кузнецов. – М.: Пищевая промышленность, 1974. – 336 с.
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).