ФЕРМЕНТУВАННЯ СОРГОЦУКРОВОГО СОКУ SACCHAROMYCES CEREVISIAE ДЛЯ ОТРИМАННЯ ТА АНАЛІЗУВАННЯ ЛЕТКИХ БІОПАЛИВНИХ КОМПОНЕНТІВ

Автор(и)

  • О. І. Володько Державна установа «Інститут харчової біотехнології та геноміки НАН України»
  • Г. В. Лантух Державна установа «Інститут харчової біотехнології та геноміки НАН України»
  • К. М. Лукашевич Державна установа «Інститут харчової біотехнології та геноміки НАН України»
  • А. Г. Новак Державна установа «Інститут харчової біотехнології та геноміки НАН України»
  • С. П. Циганков Державна установа «Інститут харчової біотехнології та геноміки НАН України»

Анотація

Сучасні світові тенденції в енергетиці в розвинених країнах світу спрямовані на всебічне використання поновлюваних джерел енергії через негативний екологічний вплив промисловості та транспорту, що використовують викопні джерела енергії. Україна, маючи один з найбільших потенціалів в Європі в аграрній сфері, не використовує в повній мірі поновлювальні джерела енергії з фітомаси. Одним з найрентабельніших та простих методів отримання екологічно чистого рідинного пального є виробництво біоетанолу.

 

Для його виробництва цукрове сорго може доповнити традиційну сировину для України – бурякоцукрову мелясу, запаси якої є обмежені.

Робота спрямована на впровадження біотехнологій переробляння цукрів сорго в етанол шляхом пристосування технологій зброджування меляси до соргоцукрових соків та сиропів. Зокрема, в роботі проведено ферментування в умовах діючого заводу соргоцукрового соку, отриманого в Сумській обл., з метою встановлення кінетичних параметрів ферментації, та аналізування отриманих летких речовин, з метою їх використання як компонентів суміші з бензином.

В роботі наведено хімічний склад отриманого соргоцукрового соку сорту "Мамонт". Зокрема сік містить гетерогенний склад цукрів: сахароза 68% та інвертний цукор 32%, що може впливати на кінетику зброджування.

Проведено анаеробне ферментування нативного соку цукрового сорго з використанням промислового штаму Saccharomyces cerevisiae M5. За допомогою методу газової хроматографії повного випаровування досліджена динаміка змін концентрації етанолу у сферментованій культуральній рідині, що набуває максимального значення (5 % об.) через 15-16 годин після внесення інокуляту, продуктивність за етанолом становить
2,63 г×л-1 ×год -1.

Методом парофазної газової хроматографії проаналізовано вміст летких метаболітів у культуральній рідині до і після відгнання. Встановлено, що такі компоненти сферментованої культуральної рідини як оцтовий альдегід, ацетон, ізобутанол та 1-пропанол відганяються лише на 40–60 %.

Результати роботи демонструють можливість зброджування цукрів сорго штамом S. cerevisiae M5 з високою продуктивністю за етанолом.

Біографії авторів

  • автор О. І. Володько, афіліація Державна установа «Інститут харчової біотехнології та геноміки НАН України»
    здобувач
  • автор Г. В. Лантух, афіліація Державна установа «Інститут харчової біотехнології та геноміки НАН України»
    кандидат хімічних наук
  • автор К. М. Лукашевич, афіліація Державна установа «Інститут харчової біотехнології та геноміки НАН України»
    інженер
  • автор А. Г. Новак, афіліація Державна установа «Інститут харчової біотехнології та геноміки НАН України»
    хімік
  • автор С. П. Циганков, афіліація Державна установа «Інститут харчової біотехнології та геноміки НАН України»
    доктор технічних наук

Посилання

Sa´nchez, O. J. Trends in biotechnological production of fuel ethanol from different feedstocks / O. J Sa´nchez, C. A. Cardona // Bioresource Technology. – 2008. –

Vol. 99, Issue 13. – P. 5270–5295.

Giovanni, D. N. Advances in the Development of Bioethanol: A Review /

D. N. Giovanni, E. Santecchia, S. Giulio, P. Fabio //Biofuel's Engineering Process Technology InTech. 2011. – P. 611 – 638. Режим доступу: http://www.intechopen. com/books/biofuel-s-engineering-process-technology/advances-in-the-development-of-bioethanol-a-review.

Блюм, Я. Б. Біологічні ресурси і технології виробництва біопалива /

[Я. Б. Блюм, Г. Г. Гелетуха, І. П. Григорюк та ін.]. – К.: Аграр Медіа Груп, 2010. – 408 с.

Герасименко, Л. А. Оптимізація елементів технології вирощування сорго цукрового для виробництва біопалива в умовах Лісостепу України : автореф. дис. ... канд. с.-г. наук : 06.01.09 / Л. А. Герасименко ; НАН України, Ін-т біоенерг. культур і цукр. буряків. – К., 2013. – 20 c.

Гунчак, Т. І. Особливості вирощування сорго цукрового в якості сировини для виробництва біопалива в умовах південно-західного Лісостепу України / Т. І. Гунчак // Наукові праці Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків. – 2014. – Вип. 21. – С. 244. Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/znpicb_2014_ 21_46.

Левандовський, Л. В. Використання соку цукрового сорго для біосинтезу спирту / Л. В. Левандовський, С. Т. Олійнічук, Л. В. Ткаченко, А. Ф. Ткаченко // Вісник аграрної науки. – 2004. – № 7. – С. 63–65.

Laopaiboon, L. L. Ethanol production from sweet sorghum juice in batch and fed-batch fermentations by Saccharomyces cerevisiae / L. L. Laopaiboon, P. Thanonkeo, P. Jaisil, P. Laopaiboon // World Journal of Microbiology and Biotechnology. – 2007. – Vol. 23, Issue 10. – Р. 1497–1500.

Nurnasari, E. Factors Affecting Bioethanol Fermentation From Sugar Cane Molasses Using Flocculant Saccharomyces cerevisiae NCYC-1195 / E. Nurnasari,

A. K. Wardani, A. Sutrisno // Basic and Applied Sciences. – 2015. – Vol. 9, Issue 31. – P. 6–17.

Kundiyana, D. K. Influence of temperature, pH and yeast on in-field production of ethanol from unsterilized sweet sorghum juice / D. K. Kundiyana, D. D. Bellmer,

R. L. Huhnke, M. R. Wilkins, P.L. Claypool // Biomass and bioenergy. – 2010. –

Vol. 34, Issue 10. – P. 1481–1486.

Dutra, D. Ethanol Production from the Stem Juice of Different Sweet Sorghum Cultivars in the State of Pernambuco, Northeast of Brazil / D. Dutra, B.G. Neto,

S. R. Barros, M. A. Morais J. M., N.J. Tabosa, R.S. Cezar Menezes // Sugar Tech. – 2013. – Vol. 15, Issue 3. – Р. 316–321.

Tahmina, I. Fermentation kinetics and ethanol production from different sweet sorghum varieties / I. Tahmina, S. Capareda // International Journal of Agricultural and Biological Engineering. – 2011. – Vol. 4, Issue 3. – P. 33–40.

Yuvraj, R. K. Chemical Composition of Sweet Sorghum Juice and its Comparative Potential of Different Fermentation Processes for Enhanced Ethanol Production / R. K. Yuvraj, S. K. Uppal, P. Sharma, H. S. Oberoi // Sugar Tech. – 2013 – Vol. 15, Issue 3. – Р. 305–310.

Bulawayo, B. Ethanol production by fermentation of sweet-stem sorghum juice using various yeast strains / B. Bulawayo, J. M. Bvochora, M. I. Muzondo, R. Zvauya // Microbiology and Biotechnology. – 1996. – Vol. 12, Issue 4. – P. 357–360.

Shah, Y. R. Bioalcohol as green energy – A Review / Y. R. Shah, D. J. Sen // International Journal of Current Scientific Research. – 2011. – Vol. 1, Issue 2. –

P. 57–62.

Горшунов, Ю. В. Біотехнологія спиртового зброджування глюкозо-фруктозних сиропів : автореф. дис. канд. техн. наук : 03.00.20 / Ю. В. Горшунов ; Нац. техн. ун-т України "Київ. політехн. ін-т". – К., 2012. – 20 c.

EN 15376: 2011, Avtomotive fuels – Ethanol as a blending component for petrol – Requirements and test methods.

Володько, О. І. Вирощування Saccharomyces cerevisiae М5 на основі соку цукрового сорго в умовах діючого підприємства з виробництва біоетанолу /

О. І. Володько, С. П. Циганков // Наукові доповіді НУБіП України: – [Електронний ресурс] – 2015. – № 8, Вип. 57. – Режим доступу: http://nd.nubip.edu.ua/ 2015_8/33.pdf.

?нструкция по технохимическому и микробиологическому контролю спиртового производства. – М.: Агропромиздат, 1986. – 398 с.

ISO 5377:1981. Starch hydrolysis products – Determination of reducing power and dextrose equivalent – Lane and Eynon constant titre method.

Фертман, Г. ?. Химико-технологический контроль спиртового и ликёро-водочного производства / Г. ?. Фертман, М. ?. Шойхет. – М.: Пищ. пром. –1975. – 440 с.

Цитович, ?. К. Химия с сельскохозяйственным анализом / ?. К. Цытович. – М.: Колос. – 1974. – 527 с.

Gonchar, M. V. A new oxidase-peroxidase kit for ethanol Assay / M. V. Gonchar, M. M. Maidan, H. M. Pavlishko, A. A. Sibirny // Food Technology and Biotechnology. – 2001. – Vol. 39, Issue 1. – P. 37–42.

Hormitz (Ed.) W. Official Methods of Analysis of the Association of official Analytical Chemists / Hormitz (Ed.) W. // Washington, DC. – 1980, 12th ed.

Zanon, J. P. Colorimetric assay of ethanol using Alcohol dehydrogenase from dry baker's yeast / J. P. Zanon, M. F Peres., E. A. Cattas // Enzyme and Microbial Technology. – 2007. – Vol. 40, Issue 3. – P. 466–470.

Lefebvre, D. Faucher Simultaneous HPLC Determination of Sugars, Organic Acids and Ethanol in Sourdough Process / D. Lefebvre, V. Gabriel, Y. Vayssier,

C. Fontagne // Lebensmittel-Wissenschaft und-Technologie. – 2002. – Vol. 35,

Issue 5. – P. 407–414.

Buckee, G. K. Determination of ethanol in beer by gas chromatography (direct injection)- collaborative trial / G. K. Buckee, A. P. Mundy // Journal of the Institute of Brewing. – 1993. – Vol. 99, Issue 5. – P. 381–384.

Kolb, B. Static Headspace-Gas Chromatography Theory and Practice / B. Kolb, L.S. Ettre // Wiley-VCH, New York, USA. – 1997.

Teja, A. S. Henry's constants of methanol in aqueous systems containig salts /

A. S. Teja, A. K. Gupta, K. R. Bullock, X.-S. Chai, J. Y. Zhu // Fluid Phase Equilibria. – 2001. – Vol. 185, Issues 1–2. – P. 265–274.

Chai, X. S. Analysis of Volatile Organic Sulphur Compounds in Kraft Liquors by Full Evaporation Headspace Gas Chromatography / X. S. Chai, P. H. Liu, J. Y. Zhu // Journal of pulp and paper science. – 2000. – Vol. 26, Issue 5. – P. 167–172.

Guigoua, M. Bioethanol production from sweet sorghum: Evaluation of post-harvest treatments on sugar extraction and fermentation / M. Guigoua, C. Lareo,

L. V. Pérez, M. E. Lluberas, D. Vázquez, M. D. Ferrari // Biomass and Bioenergy. –2011. – Vol. 35, Issue 7. – P. 3058–3062.

Laopaiboon, L. Ethanol production from sweet sorghum juice using very high gravity technology: Effects of carbon and nitrogen supplementations / L. Laopaiboon, S. Nuanpeng, P. Srinophakun, P. Klanrit, P. Laopaiboon // Bioresource Technology. – 2009. – Vol. 100, Issue 18. – Р. 4176–4182.

Jasman, J. Selection of Yeast Strains for Ethanol Fermentation of Glucose-Fructose-Sucrose Mixture / J. Jasman, I. D. Prijambada, C. Hidayat, D. Widianto // Indonesian Journal of Biotechnology. – 2012. – Vol. 17, Issue 2. – Р. 114–120.

Razmovski, R. Ethanol production from sugar beet molasses by S. cerevisiae entrapped in an alginate-maize stem ground tissue matrix / R. Razmovski,

V. Vučurović // Enzyme and Microbial Technology. – 2011. – Vol. 48, Issue (4–5, 7). – P. 378–385.

Ngwenya, T. T. An industrial perspective of factors affecting molasses fermentation by Saccharomyces cerevisiae / T. T. Ngwenya, P. Shukla, N. Baboolal, K. Permaul, S. Singh // Brewing and Distilling. – 2012. – Vol. 3, Issue 2. – P. 23–28.

Завантаження

Опубліковано

2016-12-21

Номер

Розділ

Статті