ТЕРМОДИНАМІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ЕЛЕМЕНТІВ НАСІННЯ РИЦИНИ

Автор(и)

  • В. В. Дідур Таврійський державний агротехнологічний університет
  • А. Б. Чебанов Таврійський державний агротехнологічний університет
  • А. А. Асеєв Таврійський державний агротехнологічний університет
  • А. В. Шарій Таврійський державний агротехнологічний університет

Анотація

Визначені експериментальні одиниці потенціалів масоперенесення і питомої ізотермічної масоємкості лушпиння, ядра та рушанки насіння рицини. Для цього, застосований метод, заснований на визначенні вологовмісту безпосередньо контактуючих еталонного тіла та тіла, що досліджується, які знаходяться в стані термодинамічної рівноваги. На підставі експериментальних даних, отримано рівняння регресії, що є необхідним для чисельних досліджень математичних моделей процесів вологотеплової обробки м’ятки рицини.

У м’ятці після подрібнення насіння або ядер рицини за рахунок сильно розвиненої поверхні олія, навіть та, що витекла з клітин, міцно утримується величезними силами міжмолекулярної взаємодії, величина яких набагато перевищує тиск, що розвивається сучасними пресами, які застосовуються для її віджимання. Для зменшення сил, що зв'язують олію з поверхнею частинок м’ятки, і полегшення процесу вилучення олії, застосовується вологотеплова обробка м’ятки (поєднання певних значень вологості, температури і тривалості процесу). При цьому, дія води є головним фактором, від якого залежить повнота подальшого відділення олії.

На основі експериментального методу визначення потенціалу масопереносу і ізотермічної масоємкості отримано основні залежності термодинамічних характеристик ядра, рушанки, лушпиння та 10%-вого вмісту лушпиння в ядрі рицини; визначені 12 рівнянь регресії, що може слугувати в якості довідкової інформації для вивчення процесів волого-теплової обробки рицинової сировини при виділені касторової олії.

Біографії авторів

  • автор В. В. Дідур, афіліація Таврійський державний агротехнологічний університет

    кандидат технічних наук

  • автор А. Б. Чебанов, афіліація Таврійський державний агротехнологічний університет
    кандидат технічних наук
  • автор А. А. Асеєв, афіліація Таврійський державний агротехнологічний університет
    інженер
  • автор А. В. Шарій, афіліація Таврійський державний агротехнологічний університет
    інженер

Посилання

Голдовский А. М. Теоретические основы производства растительных масел / А. М. Голдовский. – М.: Пищепромиздат, 1958. – 446 с.

Копейковский В. М. Технология производства растительных масел /

[В. М. Копейковский, С. ?. Данильченко, Г. ?. Гарбузова и др.]. – М.: Легкая и пищевая промышленность, 1982. – 416 с.

Розробка технології, експериментального устаткування технологічної лінії по глибокій переробці насіння рицини в касторову олію для виробництва мастил для сільськогосподарської техніки : звіт про НДР ; кер. В. А. Дідур. – Мелітополь: ТДАТА, 2005. – 99 с.

Лыков А. В. Теоретические основы строительной теплофизики / А. В. Лыков. – Мн.: ?здательство академии наук СССР, 1961. – 519 с.

ГОСТ 5947-68 Семена хлопчатника технические. Технические условия. – М.: Стандартинформ. – 2010. – 22 с.

Завантаження

Опубліковано

2016-12-26

Номер

Розділ

Статті