Електротехнічний комплекс в ентомологічному виробництві
Анотація
UDC 632.08
electrotechnical complex in the production of entomophages
V. Lysenko, I. Chernova
Getting entomophages guaranteed quality in terms tehnotsenozu is essential for their effective use in agrobiocenosis and is a priority of Industrial Entomology. STE-molohichne represents the production system, which contains a number of interrelated processes - main, auxiliary and service. Quality entomophages represents a certain set of properties required for effective use of the target, and formed at different stages of the production process, taking into account impacts (abiotic, biotic, technology). The criteria of evaluation processes is productivity, accuracy, stability and controllability. At the same time production entomophages represents a complex dynamic system, which plays a significant role electrotechnical complex shapes managing impacts on biotech facility.
The article describes the structure of processes of production of entomophages; the structure of the electrotechnical complex of the production of the parasite Habrobracon hebetor; energy and parametric characteristics of the production of entomophages. Entomological production is a complex dynamic system control, which contains a number of interrelated processes – basic, auxiliary and serving. The main processes include dilution of the insect host, the rearing of natural enemies, quality control of natural enemies, their storage and packaging. Ancillary processes include the preparation of materials, nutrient medium, of premises, disposal of production waste, servicing – repair and adjustment of equipment, stabilization of microclimate parameters.
The structure of the electrotechnical complex includes equipment for the preparation of culture media, the optimum parameters of microclimate, distillation of caterpillar insect host, picking up the butterflies of the insect host and entomophagous adults, materials, disposal of production wastes.
Energy characteristics of the production of entomophages indicates a significant consumption of energy to maintain the optimal air temperature in the zone of growing insects.
Parametric characteristics of processes of production of entomophages contains the analysis of input, output, perturbing parameters and control parameters.
Key words: electrotechnical complex, production, management, entomophages.
Посилання
Молчанова О. Д. Основні принципи виробництва ентомофага бракона / О. Д. Молчанова, І. А. Моторко, І. С. Чернова // Вісник аграрної науки Південного регіону. – 2012. – № 12. – С. 122–127.
Злотин А. З. Техническая ентомологія : справ. пособ. / А. З. Злотин. – К. : Наукова думка, 1989. – 183 с.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).