Вплив електромагнітного поля надвисокої частоти на ростові процеси насіння кукурудзи
Анотація
FREQUENCY ON GROWTH OF MAIZE SEEDS PROCESSES
A. I. Chmil, K. O. Lazariuk
Topicality. Get full harvest largely depends on the quality of seeds and growing technology includes a number of measures: post-harvest storage, preplant treatment, disinfection, crop. At each stage of production and storage of seeds, possible negative impact of exogenous factors that reduce their quality. In poor storage conditions or cultivation, seed loses natural similarity infected with diseases, pests damaged, injured when machining.
Increased productivity of agricultural cultural issue that requires modern solutions. To achieve this goal using different methods, one of which is seed preplant treatment of high frequency electromagnetic field (EMF SHF). This technology has many advantages, but the main advantage is significant timesavings since the processing is fast enough. In addition, this technology can save the seeds all the nutrients, vitamins and minerals that the processing of other methods is difficult to achieve. Heating seeds is due to the absorption surface of the material energy electromagnetic waves of ultrahigh frequency. Unlike traditional methods of thermal processing of agricultural products, the microwave energy heats the seed penetrates evenly distributed throughout the volume of the material.
Materials and methods of research. As manufacturing facility was selected seed corn variety "Emily", which is treated by microwave energy EMF. Investigated several options for effects on vigor and seed germination laboratory, with a control sample not exposed to EMF microwave.
Seeds processed on a laboratory setup with a frequency of 2.45 GHz magnetron. After processing planted seeds in containers with moist sand. The experiments were conducted in three-fold repetition. Vigor and germination of maize seeds were determined on the 4th and 7th day respectively by the standard method (Determination of germination and germination, GOST 12038-84).
Conclusions. The obtained results revealed that the further processing of seed corn for quality indicators improve vigor and germination should perform the following values of the parameters of microwave electromagnetic fields, power cultivation should be within 1,2-0,8 kW / kg with exposure in 45-105 sec.
Посилання
Available at: http://journals.nubip.edu.ua/index.php/ Energiya/article/download/5252/5165
Inozemtsev, G. B., Bereka, O. N., Okushko, A. V., Usenko S. M. (2015). Elektrotekhnolohii obrobky silskohospodarskoi produktsii [Electrotechnology processing of agricultural products]. Kyiv, «ZP «KOMPRINT», 306.
Semena sel’skokhozyaystvennykh kul’tur. Metody opredeleniya vskhozhesti: GOST 12038-84 (2011) [Seeds of agricultural crops. Methods for determining the germination GOST 12038-84]. [Vveden 1986-07-01]. Moskow: Standartinform, 64.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).