Однорідність добових курчат м’ясного кросу за сортування інкубаційних яєць за масою
Abstract
В останні роки, при інкубації яєць курей сучасних м'ясних кросів, виникає багато питань щодо меж відбору яєць за масою, оскільки кількість яєць, масою більше 70 г, є досить значною, а інкубація таких яєць вимагає внесення змін до нормативних документів, а також технології, зокрема, режимів інкубації. Тому, дослідження інкубаційних якостей таких яєць, а також якості отриманого молодняку, є актуальними. При цьому, оцінка однорідності молодняку, отриманого з яєць різної маси, є важливою при організації технологічного процесу виробництва м'яса курчат-бройлерів. Науково-господарський дослід проводився в умовах інкубаторно-птахівничої станції господарства з виробництва м’яса курчат-бройлерів ТОВ «Вінницька птахофабрика». Матеріалом для досліду були інкубаційні яйця курей батьківського стада кросу «Кобб-500» та добовий молодняк курчат-бройлерів. Установлена однорідність птиці у контрольній і дослідній групах на рівні 87,8, 100 та 96,6%, відповідно. Сортування яєць за масою у межах 61-70 г і 71-82 г призводить до підвищення однорідності добових курчат на 12,2 та 8,8%, що сприятиме покращенню їх подальшого вирощування.
References
Базиволяк, С. М. Удосконалення технології виробництва м’яса бройлерів [Текст]: дис. канд. с.-г. наук 06.02.04. / Базиволяк Світлана Михайлівна; Національний аграрний ун-т. – К., 2004. – 139 с.
Блинов, Е. В. Разработка способа повышения однородности промышленного стада кур-несушек: автореф. дисс. канд. с.-х. наук. – Краснодар: ФГОУ ВПО Кубанский государственный аграрный университет, 2009. – 23 с.
Вечеря, Ю. О. Вплив різних чинників на виводимість яєць сільськогосподарської птиці [Текст] / Ю. О. Вечеря //Сучасне птахівництво. – 2015. − № 7-8, С. 22-24.
Гончарик, О. А. Оцінювання якості інкубаційних яєць курей за різних термінів їх зберігання [Текст] / О. А. Гончарик, Н. П. Пономаренко // Сучасне птахівництво. – 2015. − № 10, с. 19-20.
Егорова, А. Оценка однородности стада мясных кур. [Электронный ресурс]: Режим доступа: http://webpticeprom.ru/download/ articles/Ocenkaodnorodnostistadamyasnehkur.pdf.
Кавтарашвили, А. Ш. Пути повышения однородности стада птицы [Текст] / А. Ш. Кавтарашвили, Е. Н. Новаторов, Т. Н. Колокольникова // Птица и птицепродукты. – 2012 – № 4, С. 4-26.
Маилян, Э. С. Особенности инкубации современных кроссов мясной птицы / [Электронный ресурс] / Режим доступа: http://webpticeprom.ru/ru/articles-incubation.html?pageID=1326705216.
Плохинский, Н. А. Руководство по биометрии для зоотехников. [Текст] / Н. А. Плохинский // − Москва: Колос. − 1969. – 256 с.
Лотте, Ф. Оптимизация однородности цыплят посредством высокого уровня инкубационной практики / [Электронный ресурс] / Режим доступа: http://webpticeprom.ru/ru/articlesincubation.html?pageID=117308041.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Relationship between right holders and users shall be governed by the terms of the license Creative Commons Attribution – non-commercial – Distribution On Same Conditions 4.0 international (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).