Промислове схрещування у вівчарстві за участі породи шароле

Authors

  • В. І. Похил
  • О. М. Похил
  • О. В. Лінський
  • О. Ю. Голинська

Abstract

Наведено дані динамічної зміни живої маси піддослідного молодняка, отриманого за чистопородного розведення та міжпородного схрещування. Одним із методів покращення м'ясного напряму у вівчарстві є промислове схрещування, ефективність якого залежить від поєднувальної здатності вихідного матеріалу. Промислове схрещування дає можливість вдало поєднувати добрі м’ясні якості покращуючої породи з бажаними ознаками (пристосованість до місцевих умов, годівлі, утримання, особливість вовнового покриву та інші) місцевої породи.

Показником повноцінності розвитку молодняка овець в ембріональний період є жива маса за народження. Рівень живої маси за відлучення вказує на розвиток ягнят в період постнатального онтогенезу та молочність матерів.

Дослідженнями встановлено, що отримані помісі у разі схрещування баранів-плідників породи шароле з матками асканійської м'ясо-вовнової породи дніпропетровського типу переважають однолітків (АМД) за інтенсивністю росту і розвитку. Жива маса за народження складає 4, 3± 0,2 кг, що на 4,9 % більше в порівнянні з чистопородними однолітками.

За живою масою в 40-денному віці помісний молодняк по шароле домінує над чистопородними однолітками на рівні 18.2 %, що є суттєвим показником ефективного використання кормів, та їх трансформацію в продукцію з коефіцієнтом росту в межах 2,86-3,22.

Статевий диморфізм за живою масою максимального рівня досягає до 90 денного віку. Помісні баранці за показником маси тіла домінують над ярками від 4,3 % при народженні до 30,7 % – в 90 днів.

Порівняльний аналіз передзабійної живої маси баранців в 120 денному віці вказує на перевагу помісей перед чистопородними однолітками АМД на рівні 35,7 %, що в подальшому забезпечує різницю між групами в масі туші та забійному виході на 5,7 кг та 5,1 % відповідно. 

За показниками забійного виходу помісний молодняк домінує над чистопородним АМД у 4-місячному віці на 5,1% ;в 12 місяців – на 5,0 %.

References

Похил, О. М. Якість та хімічний склад м’яса овець різних генотипів [Текст] / О. М. Похил, В. І Похил // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнології ім. С.З. Гжицького. – 2013. – Т.15. – № 3 (57). – С. 411-414.

Похил, В. І. Особливості росту і розвитку овець різних генотипів [Текст] / В. І. Похил, О. В. Лесновська // Тваринництво України. – 2013. – №11. – С. 7-10.

Ульянов, А. Н. Рост и разведение чистопородных ягнят северокавказской мясо-шерстной породы и ее помесей с породой тексель [Текст] / А. Н. Ульянов, А. Я. Куликова, А. Ю. Шестаков // Овцы, козы, шерстное дело. – 2001.– №3. – С. 20-21.

Свиридов, В.?. Рост и мясная продуктивность ягнят кавказской породы и помесей от баранов тексель и остфризской пород [Текст] / В. ?. Свиридов, М. Б. Павлов // Овцы, козы, шерстное дело.-2001.-№4.-с.66-68.

Чепур, В. К ?спользование селекционных достижений для формирования конкурентоспособной отросли овцеводства Одесской области [Текст] / В. К Чепур // Вівчарство. -1998. – Вип. 30. – С. 121-122.

Петренко, І. П. Генетико – популяційні процеси при розведенні тварин [Текст] / І. П. Петренко, М. В. Зубець, Д. Т. Вінничук, А. П. Петренко. – Київ, 1997.

Published

2018-03-12

Issue

Section

Статті