ПРОДУКТИВНІСТЬ ВІДГОДІВЕЛЬНОГО МОЛОДНЯКУ СВИНЕЙ ЗА РІЗНИХ РІВНІВ ТА ДЖЕРЕЛ СЕЛЕНУ У РАЦІОН
Abstract
Встановлено, що підвищення рівня Селену у раціонах молодняку свиней до 0,3 мг/кг сухої речовини завдяки органічній формі дає змогузбільшити їх кінцеву живу масу на 8,1 % та знизити витрати кормів на 9,6%. Також зростає передзабійна маса на 8,0 %, маса туші – на 11,1, а її вихід – на 2,0 %. Введення органічної форми селену до раціонів зумовлює підвищення вмісту протеїну у найдовшому м’язі спини на 2,1% з тенденцією до зниження вмісту жиру та не впливає вірогідно на вміст води, органічної речовини, БЕР та золи.
References
Борисенко Л.Н. Новые возможности в диагностике макро- и микроэлементозов сельскохозяйственной птицы / Л.Н. Борисенко, Е.К. Кириленко, С.А. Лесник, С.В. Фус // Збірка доповідей II Міжнар. конф.
«Україна. Комбікорми 2004». – К.: Поліграф-Інко, 2004. – С. 29 – 32.
Галочкин В.А. Антиоксидантный статус организма свиноматок и их потомства при использовании минеральных и органических форм селена / В.А. Галочкин, Т.С. Кузнецова // Вестник Российской Ака-
демии сельскохозяйственных наук – 2000. Т.2. – С. 51–54.
Гурьянов A.M. Нормирование микроэлементов в рационах свиней / A.M. Гурьянов // Зоотехния. – 1995. – № 6. – С. 13–15.
Методики зоотехнических и биохимических анализов кормов, продуктов обмена и животноводческой продукции. – Дубровицы: ВНИЖ, 1978. – 128 с.
Сивик Т.Л. Вплив різних рівнів та джерел селену на продуктивність і перетравність поживних речовин у молодняку свиней на відгодівлі / Т.Л. Сивик, Л.В. Пірова // Збірник наукових праць Білоцерківського
НАУ. – 2009. – Вип. 1 (67) «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва». – С. 10–14.
Тишков А.?. Токсикологическая характеристика селенита натрия / А.?. Тишков, Л.?. Войтов // Ветеринария. – 1989 – №11. – С. 65.
Jonsson Z. The patology of disorders due to selenium deficiency in nonruminants / Z. Jonsson // Nezur J. Agr Sci. – 1993. – Suppl. 11. – С. 95–103.
Mkola E. Effect of selenium on the health of the dairy cow with spetial reference to udder healf and reproduction / E. Mkola // Norw. J. Agr. Sci. – 1993. – Suppl.11. – С. 169–173.
Suomi K. Responces to organic and inorganic selenium in the performance and blood selenium content of growing pigs / K.Suomi, T. Alavihkola // Agr. Sci. Finl. – 1992. – №2. – С. 211–214.
Surai P.F. Selenium in poultry nutrition. 1. Antioxidant properties, deficiency and toxicity / P.F. Surai // World’s Poultry Science Journal. – 2002. – № 58. – С. 333 –347.
Van Ryssen J. B. J. Comparative metabolism of organic and inorganic selenium by sheep / J. B. J. Van Ryssen, J.T. Deagen, M.A. Beilstein, P.D. Whanger // J. of Agricultural and Food Chemistry. – 1989.
– № 37. – С. 1358–1363.
Downloads
Issue
Section
License
Relationship between right holders and users shall be governed by the terms of the license Creative Commons Attribution – non-commercial – Distribution On Same Conditions 4.0 international (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).