ПРОДУКТИВНА ДІЯ БІОМАСИ ДРІЖДЖІВ НА ОБМІН РЕЧОВИН ТА ЯКІСТЬ М’ЯСА МОЛОДНЯКУ КРОЛІВ ПРИ ІНТЕНСИВНОМУ ВИРОЩУВАННІ
Abstract
Наведено результати дослідження з вивчення впливу різної кількості біомаси дріжджів на обмін речовин та інтенсивність росту молодняку кролів, забійні показники, якість м’яса та гематологічні показники. З’ясовано, що використання повнораціонного гранульованого комбікорму з вмістом кормових дріжджів 9% порівняно з контрольною групою сприяло збільшенню інтенсивності росту кролів на 4,5% (р<0,001). Доведено, що показники забою кролів цієї групи порівняно з контролем були на 1,23 % більші (р<0,001). Показано, що різна кількість біомаси дріжджів позитивно вплинула на якість м’яса і гематологічні показники. Окреслено перспективи подальших досліджень щодо вирішення цієї проблеми.
References
Александрова В. С. Кормление кроликов / В.С.Александрова // Кролиководство и звероводство. – 2002. – № 2. - С. 29-31.
Бала В. І. Кролівництво – перспективна галузь / В. І. Бала, Т. А. Донченко // Аграрні вісті. – 2002. – № 3. – С.11-12.
Волкова М. В. Кормовые дрожжи по малоотходной технологии // Кролиководство и звероводство. – 1999. – № 3. – С. 9.
Калашник О. В. Проблемы восстановления кролиководства в Украине / О. В. Калашник, Н. В. Омельченко //
Кролиководство и звероводство. – 2004. – № 4. - С.30.
Конверсія комбікорму та продуктивні показники молодняку кролів за різної кількості дріжджів // Наук. вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького. –2014. – Т.16, №3 (60), ч. 3. – С. 91-100.
Овсянников А. ?. Основы опытного дела в животноводстве. – М.: Колос, 1976. – 304 с.
Плохинский Н. А. Руководство по биометрии для зоотехников. М.: Колос, 1969. – 256 с.
Еffect of oral administration of yeast ( SACCHAROMYCES CEREVISIAE )on digestibility and growth performance of rabbits fed diets of different fibre content / [Chaudhary L.C., Singh R., Karma D.N., Pathak N.N.] // World Rabbit Science. – 1995, Vol. 3(1). – P. 15-18.
Prasad R. Growth performance of broiler rabbits maintained on diets with varying levels of energy and protein / Prasad R., Karim S.A., Patna Yak B.C. // World Rabbit Science. – 1996, Vol. 4(2). – P. 75-78.
Downloads
Issue
Section
License
Relationship between right holders and users shall be governed by the terms of the license Creative Commons Attribution – non-commercial – Distribution On Same Conditions 4.0 international (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).