Оцінювання меду за показниками якості відповідно до чинних нормативів
Abstract
Описано основні фізико-хімічні показники якості меду. Проведено порівняльний аналіз вимог чинної нормативної документації щодо якості меду. Обґрунтовано необхідність визначення споживчих характеристик меду для гарантування відповідності його показників якості чинним нормативам.References
Мед натуральний. Технічні вимоги : ДСТУ 4497:2005. – [Чинний від 28-01-2005]. – К. : Держспоживстандарт України, 2007. – 21 с. – (Національні стандарти України).
Мед натуральный. Технические условия : ГОСТ Р 54644-2011. – [Введен в действие с 13-12-2011]. – М. : Стандартинформ, 2012. – 16 с. – (Национальный стандарт Российской Федерации).
О. Каганець. Оцінка меду за міжнародними та національними критеріями / О. Каганець // Продовольча індустрія АПК. (Наук.-практ. журнал). – К., 2010. – № 1. – С. 26–29.
Сирохман І. В. Товарознавство цукру, меду, кондитерських виробів / І. В. Сирохман. – К. : ЦУЛ. – 2008. – 616 с.
Council Directive of 32th December 2001 relating to honey (2001/110/ЕC). Off. J. Eur. Communities. – Anon. – 2002. – L. 10. – P. 47–52.
Honey Quality. Is there a difference between the honey quality of generic supermarket honey and that of specialty honey?/ Create a free website or blog at WordPress.com. – Режим доступу : http://beesalive.com/honey/honey-quality/
Downloads
Issue
Section
License
Relationship between right holders and users shall be governed by the terms of the license Creative Commons Attribution – non-commercial – Distribution On Same Conditions 4.0 international (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).