Модель оптимізації виробництва якісної свинини в сучасних умовах товарного свинарства
Abstract
В статті подано докладний опис розробленої моделі оптимізації виробництва якісної свинини. Акцентовано увагу на необхідності проведення комплексної системи досліджень м’ясної продуктивності, якості м’яса свиней та факторів, що їх обумовлюють в конкретній виробничій ситуації господарства. Обґрунтована важливість врахування у процесі виробництва свинини особливостей, пов’язаних з антагоністичним проявом зв’язків між кількісним рівнем м’яса в тушах свиней та його якісними характеристиками. Проаналізовано умови поетапного вирішення комплексу технологічних та загально-господарських питань, направлених на зниження економічних втрат під час виробництва свинини низької якості. Зроблено висновок про перспективи впровадження моделі оптимізації виробництва якісної свинини в умовах товарних господарств України.References
Steane, D. Antogonistic traits in pig breeding [Text] / D. Steane // Livestock Product. – Sc. – 1981. – Issue 5. – Р.407-418.
Максимов, Г. В. Селекция на мясность: качество продукции и стрессустойчивость свиней [Текст] / Г. В. Максимов, В. Н. Василенко, В. Г. Максимов, А. Г. Максимов. – Ростов-на-Дону: Рост ?здат, 2003. – 250 с.
Тимошенко, Н. В. Технология хранения, переработки и стандартизация мяса и мясных продуктов [Текст]: учебное пособие / Н. В. Тимошенко. – М.: ВНИМП, 2008. – Т. 1. –379 с.
Рыбалко, В.П. Управление качеством мяса в условиях интенсивного выращивания свиней [Текст] / В. П. Рыбалко, ?. Б. Баньковская, А. А. Гетя // Сельскохозяйственный вестник. – 2005. – № 4-5. – С. 28-29.
EU (2011): Commission implementing Decision 2011/258/EC of 27 April 2011 amending Decision 89/471/EC authorising methods for grading pig carcasses in Germany (notified under document number C (2011) 2709). Official Journal of the European Union, L75. – Р.24–25
Методические рекомендации по оценке мясной продуктивности, качества мяса и подкожного жира свиней [Текст] / под наук. ред. В.А. Коваленко. – М.: ВАСХН?Л, 1987. – 64 с.
Heyer, A. Performance, carcass and meat quality in pigs еnfluence of rearing system, breed and feeding [Text]: doctoral thesis / A. Heyer // Swedish University of Agricultural Sciences, Uppsala. – 2004. – 54 p.
Тимофеев, Л. В. Убойные и мясне качества гибридных свиней в условиях предприятия промышленного типа [Текст] / Л. В. Тимофеев, Н. А. Федоров // Зоотехния. – 2007. – № 4. – С. 19-22.
Оценка влияния различных факторов кормления на качество производимой свинины / Наука и практика. [Электронный ресурс] / Режим доступа: http://xn--80abjdoczp.xn--p1ai/nauka-i-praktika/tehnologii-i-innovacii/1023-ocenka-vliyaniya-razlichnyh-faktorov-kormleniya-na-kachestvo-proizvodimoy-svininy.html
Баньковская, ?. Б. Морфологический состав частей туш свиней в зависимости от генотипа и способа содержания [Текст]: сб. науч. тр. / ?. Б. Баньковская, В. М. Волощук // Зоотехническая наука Беларуси. – Жодино: РУП «НПЦ НАН Беларуси по животноводству», 2015. – Т. 50. – Ч. 2. – С. 140-146
Нормы усушки парного мяса и субпродуктов при охлаждении / [Электронный ресурс] / Режим доступа: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/v0300400-81.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Relationship between right holders and users shall be governed by the terms of the license Creative Commons Attribution – non-commercial – Distribution On Same Conditions 4.0 international (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).