М’ясна продуктивність бугайців за різної швидкості росту
Abstract
Досліджено ознаки м’ясної продуктивності 18-місячних бугайців української м’ясної породи, залежно від їх середньодобових приростів у періоди від 8 до 12, від 12 до 15 і від 15 до 18 місяців. Установлено, що бугайці, які мають середньодобові прирости більші середніх по стаду у віці 18 місяців, характеризуються значно кращою м’ясною продуктивністю. Краща швидкість росту бугайців суттєво підвищує вихід туш і не збільшує частку внутрішнього жиру. Зростання середньодобових приростів бугайців сприяє збільшенню у тушах виходу м’якуша, у т. ч. вищого і першого сортів, зменшенню − сухожилок і зв'язок та кісток.
References
Кравченко, Н. А. К обоснованию создания желательного типа мясного скота для интенсивного мясного скотоводства [Текст] / Н. Кравченко, П. Погребняк: Теория и практика использования импортного скота мясных пород / Сб. науч. тр. Опытной станции мясного скотоводства УСХА. – К.: УСХА, 1974. – Вып. 4. – С. 14-24.
Угнівенко, А. М. Селекційні методи створення та удосконалення української м’ясної породи великої рогатої худоби [Текст]: Автореф. дис. на здобуття наук. ступеня д-ра с.-г. наук: спец. 06.02.01 «Розведення та селекція тварин» / А. Угнівенко. – К., 1999. – 36 с.
Угнівенко, А. М. Зв’язок між показниками спермо продукції, лінійного та вагового росту у плідників української м’ясної породи [Текст] / А. Угнівенко, Л. Коропець // Науковий вісник Національного аграрного університету. – 2001. - № 41. – С. 107-109.
Угнівенко, А. М. Селекція м’ясної худоби [Текст] / Монографія. Анатолій Угнівенко. К.: «Київська правда», 2009. – 207 с.
Угнівенко, А. М. Практикум із спеціалізованого м’ясного скотарства [Текст] // А. Угнівенко, Т. Антонюк, Л. Коропець. За заг. редакцією А. М. Угнівенка. – К.: «Аграрна освіта», 2010. – 260 с.
Угнівенко, А. М. Зв’язок між швидкістю росту племінних бугайців (батьків) і скороспілістю їх дочок [Текст] // А. Угнівенко // Науковий вісник НУБіП України. Серія «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва». – К.: 2013. – Вип. 190. – С. 348-351.
Угнівенко, А. М. Щодо скороспілості бугаїв м'ясних порід [Електронний ресурс] // А. Угнівенко: Вісник Сумського Національного аграрного університету. Серія «Животноводство». – 2014. – Вип. 2/1 (24). - С. 103-108. http://elibrary.ru/item.asp?id=22481064
Угнівенко, А. М. Щодо скороспілості бугаїв м'ясних порід [Текст] / А. Угнівенко // Науковий вісник НУБіП України. Серія «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва». – К.: 2015. – Вип. 205. – С. 411-420.
Угнивенко, А. Н. Каталог внутрипородных типов мясного скота [Текст] // А. Угнивенко, Д. Винничук, В. Ткачук и др. Под. ред. Лукиянчука В. Н., Плахотнюка В. Е. – К.: «Урожай»,1988. – 190 с.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Relationship between right holders and users shall be governed by the terms of the license Creative Commons Attribution – non-commercial – Distribution On Same Conditions 4.0 international (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).