Оцінювання м’ясної продуктивності бугайців залежно від живої маси перед забоєм
Abstract
Проведено оцінюванням м’ясної продуктивності бугайців українських м’ясної і чорно-рябої молочної порід, залежно від фактичної живої маси перед забоєм. Встановлено, що з її збільшенням існує тенденція щодо збільшення вмісту в тушах жирової і сполучної тканини, мускульно-кісткового відношення та індексу м’ясності і зменшення кісток. У тварин української чорно-рябої молочної породи, за підвищення живої маси перед забоєм понад 500 кг, порівняно з бугайцями масою від 350 до 400 кг, поліпшуються мармуровість найдовшого м’яза спини, колір м’язової і жирової тканин і товщина підшкірного жиру. Вологоутримувальна здатність, рН і пенетрація яловичини, з підвищенням фактичної живої маси тварин перед забоєм, зменшуються. Варене м’ясо має найвищий бал за живої маси перед забоєм від 350 до 400 та понад 500 кг, за аромат та легкість жування – від 350 до 400 кг, за соковитість та ніжність – понад 500 кг.
References
Берг, Р. Т. Мясной скот. Концепции роста [Текст] / Р. Т. Берг, Р. М. Баттерфилд. – М; «Колос», 1979. – 279 с.
Кибкало, Л. Актуальность развития мясного скотоводства в Центральном Черноземье [Текст] / Л. Кибкало, Н. Гнездилова, С. Саенко // Молочное и мясное скотоводство. – 2008. – № 4. – С. 16 – 18.
Легошин, Г. П. Отечественный и зарубежный опыт откорма молодняка крупного рогатого скота на открытых фидлотах [Текст] / Г. П. Легошин, Е. С. Афанасьева, О. Н. Могиленец // Молочное и мясное скотоводство. – 2014. – № 7. – С. 2 – 4.
Маменко, А. М. Формирование, прогнозирование и методы оценки качества мясной продукции животных [Текст] / А. М. Маменко, В. Н. Кандыба, Н. ?. Бугаев. – Х. : Р?П «Оригинал», 1998. – 256 с.
Маньковський, А. Я. Реалізація і переробка забійних тварин : [монографія] [Текст] / А. Я. Маньковський, Т. А. Антонюк. – К.: Інтерконтиненталь-Україна, 2013. – 284 с.
Методи оцінки вгодованості м’ясної худоби та визначення якості м’яса. [Текст] / [М. Г. Повозніков, М. О. Мазуренко, А. В. Гуцол та ін.] – Кам’янець-Поділ.: Абетка, 2003. – 20 с.
Мясо. Говядина высококачественная. Технические условия: ГОСТ 55445 – 2013. [Текст] [Чинний від 2014. – 07 – 01]. – М. : Стандартинформ, 2013. – 11 c. – (Национальный стандарт Российской Федерации).
Мясопродукты. Методы определения пенетрации конусом и игольчатым индентором ГОСТ 50814 – 95. [Текст] [введен 1996. – 08. – 01.]. – М.: Стандартинформ, 2010. – 5 с. (Государственный стандарт Российской Федерации).
Ростовцев, Н. Ф. Промышленное скрещивание в скотоводстве [Текст] / Н. Ф. Ростовцев, ?. ?. Черкащенко. М.: “Колос” – 1971. – 270 с
Ткачук, В. М. Індекс м'язової тканини як критерій оцінки м'ясності тварин [Текст] / В. М. Ткачук // Науковий вiсник Нацiонального аграрного унiверситету. – 2000. – Вип. 21. – С. 106 – 111.
Шкурин, Т. Г. Забійні якості великої рогатої худоби [Текст] / Г. Т. Шкурин, О. Г. Тимченко, Ю. В. Вдовиченко. – К. : Аграрна наука – 2002. – 50 с.
Commission of the European Communities 1982. Commission of the European Communities (Beef Carcass Classification) Regulations. [Text] Council Regulations 1358/80, 1208/81, 1202/82. Commission Regulations 2930/81, 563/82, 1557/82, Commission of the European Communities, Brussels.
JMGA. Beef carcass grading standart. [Text] Japan meat grading association. – 2000. Tokyo, Japan.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Relationship between right holders and users shall be governed by the terms of the license Creative Commons Attribution – non-commercial – Distribution On Same Conditions 4.0 international (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).